Håndverkssider

Joa Vinklubb heier på norske produsenter av håndverkssider, og vi har etter hvert smakt en del sider.
Når vi reiser på vintur pleier vi å ta med oss norsk sider som vi overrekker til de som viser oss rundt på gårdene vi besøker. Norsk sider er kvalitetsprodukt som også har plass i et eksportmarked, så vi håper å bidra med å spre det gode ryktet!
På denne siden samler vi smaksnotater av norsk håndverkssider som er smakt av medlemmene i klubben. Vi har valgt å dele inn siderne i klassisk sider, sider med tilsetning og is-sider. Man kan dele inn i flere kategorier, men vi begynner i hvert fall med dette. Siden vil bli oppdatert med nye produkter etter hvert som vi smaker dem, og de er sortert etter karakter – høyeste først.

Dersom du vil lese mer om Sider fra Hardanger kan du sjekke ut denne boka.

Om karakterene:
Vi bruker samme skala her som på viner og alkoholfrie drikker. Du kan derimot ikke bruke skalaen som en direkte sammenlikning mellom varegruppene. Karakterene er gitt med tanke på hvilken varegruppe som er smakt, og sammenlikner mot andre varer i samme varegruppe.

Gå til den sidertypen du vil lese om

Klassisk sider


Apal Sideri Aurum 2023 – Pris: 450,-
Norge, Hjelmeland
Epler: Aroma, Gravenstein og Rubinstep
Alkohol: 8%
Smakt mars 2025 (Stavanger Vinfest)

Dette er en eplesider laget på tradisjonell metode med annengangsgjæring på flaske. Det vil si at den er helt tørr, men den har fint aromabilde av gjærbakst sammen med eple og honning. Dan Olav har brukt istider som søkning i denne før annengangs gjæring, og det kan man kjenne på smaken. Den smaker litt som en «tørr istider». Meget vellykket!

91 poeng


OmCider Valagubben 2022 – Pris: 189,-
Norge, Hjelmeland
Epler: Gravenstein, Summerred og Rossett
Alkohol: 7,7%
Sukkerinnhold: 26,3 g/l
Smakt mars 2025 (Stavanger Vinfest)

Denne dufter mer av rødt eple, honning og blomster. Den har en lett bitter utgang med veldig god syre.

89 poeng


Apal Sideri Sølvsider – Pris: 180,-
Norge, Rogaland, Hjelmeland
Råstoff: Epler (Rød Aroma, Summerred)
Alkohol: 8%
Sukkerinnhold: 16 g/l
Smakt februar 2024

Et alternativ med relativt lavt alkoholinnhold.
Sølvsider fra Hjelmeland og hummer fra Kvitsøy. Hummeren ble servert naturell på skive og den slanke fylden til sideren fremhevet hummersmaken på en ypperlig måte.
Den prisvinnende sideren har bevart sin friskhet etter drøye to år på flaske og aromaene av delikate epler og honning. En ren nytelse av lokale råvarer.

Dan Olav Sæbø, 13 generasjon på gården Sæbø i Hjelmeland, startet Apal sideri i 2019 og første tapning av sølvsideren vant en pris for musserende sider i world cider awards i 2020.

Historien om sølv halsbåndene som pryder etiketten og som ble funnet på gården i 1769, er beskrevet bak på etiketten. Disse sølvhalsbåndene er i dag utstilt på arkeologisk museum i Stavanger.

89 poeng


Apal Sideri Elysian – Pris: Ikke på polet, men trolig ca 180,-
Norge, Hjelmeland
Råstoff: Aroma, Summerred
Alkohol: 8%
Smakt mars 2025 (Stavanger Vinfest)

Elysian er laget på samme epler som Sølvsider, men denne er gjæret litt lengre slik at det er mindre restsødme i sideren. Her er det veldig rent eple på duft med litt blomster. Det er veldig god syre på denne som sikkert gjør den til en god mat-sider.

89 poeng


Eiane Gard Knusk 2023 – Pris: 210,-
Norge, Rogaland, Hjelmeland
Råstoff: Eple: Discovery, Dolgo
Alkohol: 6%
Sukkerinnhold: 6 g/l
Smakt august 2024 ( på Resturant Bravo)

Knusk tørr, ja. Men denne lukter veldig ærlig og ekte! En følelse av å sitte med eplet i hånda. Siden den har lav alkohol (6%) og lite sukker (6g/l) har den også litt lett munnfølelse. Boblene hjelper en del, og den har tydelig smak. En fin matsider.

89 poeng


Åkre Gard Edel Premium Sider 12 – Pris: 298,- (320kr i 2025)
Norge, Vestland, Hardanger
Råstoff: Discovery og Aroma
Alkohol: 12%
Sukkerinnhold: 45 g/l
Smakt mars 2023 på smaking med Åkre Gard

Dett er en sider som er fremstilt ved hjelp av kryokonsentrasjon. Det vil si at mosten blir fryst til is, og når den tiner vil den mest smaksintensive og søteste delen av mosten tine først. Her tar de ut ca 30% av mosten som de fermenterer og får denne konsentrerte sideren.
Lukter nydelig av friske epler, aprikos og honning. Konsentrert smak som speiler lukten med en god sødme og flott friskhet. Denne sideren vil takle litt kraftigere retter som lam og svin.

89 poeng


Sandalen Gård Rubisider 2023 – Pris: 194,-
Norge, Rogaland, Randaberg
Råstoff: Epler (Rubinstep, Rubinola)
Alkohol: 7%
Sukkerinnhold: 24,1 g/l
Smakt desember 2024

Til forrett bestående av salat med ruccola, pære, persimon og karamelliserte valnøtter. Vanskelig å finne en passende vin, mens norsk sider satt som et skudd! Pæresmaken går igjen i sideren, sammen med eple og en litt nøttete ettersmak. Perfekt match!

88 poeng


OmCider Skoiar 2022 – Pris: 189,-
Norge, Hjelmeland
Epler: Aroma, Gravenstein, Rubinstep, Bramley Seedling
Alkohol: 8%
Sukkerinnhold: 10,5 g/l
Smakt mars 2025 (Stavanger Vinfest)

En klassisk men god norsk eplesider med duft av ferske epler, pære, sitrus og blomst. Nydelig!

87 poeng


Alde Eplesider 2023 – Pris: 193,-
Norge, Vestland 🇳🇴
Råstoff: Epler (Discovery, Aroma, Gravenstein)
Alkohol: 6,9 %
Sukkerinnhold: 16 g/l
Smakt oktober 2024

Olav Bleie startet  å jobbe for Alde Sider i 2014. På slektsgarden har de en lang fartstid med sider produksjon som strekker seg flere hundre år tilbake. Olav viderefører gamle tradisjoner og formidler en historie og kultur som har dype røtter i Hardanger.
Sideriet ligger på Bleie gård hvor Olav vokste opp før han reiste til Bergen for å studere kjemi på Det Matematisk- Naturvitenskapelige fakultet. Etter endte studier flyttet Olav tilbake for å ta over gårdsdriften. Interessen for fermentering og sider produksjon var alltid sterkt tilstede og med en vitenskapelig tilnærming utviklet han en egen stil og la grunnlaget for å produsere og selge høykvalitets sider.
For å lage den kvaliteten som Olav vil ha brukes kun de aller beste eplene. Discovery, Summer red, Gravenstein og Aroma er hovedsakelig det som blir brukt. Det unike klimaet i Sørfjorden gir de perfekte vekstforholdene for å dyrke epler som både lukter og smaker unikt som igjen gir sideren herfra en enorm kompleksitet. Kombinert med en vinmakers presisjon og kontroll under fermentering blir resultatet en sider med unik karakter i verdens klasse.
Kilde: Importør

Smaksnotat: Lys gul, litt gylden på farge. Duft av modne epler, blomster og smågodt (type fersken). Frisk, med syrenivå som matcher restsukker på 16g/L. Medium fylde, og ganske lang ettersmak med lett bitterhet. 6,9% alkohol.

87 poeng


Apal Sideri Svaggen – Pris: 197,-
Norge, Rogaland, Hjelmeland
Råstoff: Eple
Alkohol: 7%
Sukkerinnhold: 6,9 g/l
Smakt mars 2024

Smakt på Stavanger vinfest.
Lukter eple, humle, pære (drops). En tørr sider med høy syre. Lett bitter.

87 poeng


Kvestad Anno Sider 2021 – Pris: 195,-
Norge, Vestland, Hardanger
Råstoff: Eple (gravenstein, aroma, summered, discovery)
Alkohol: 9%
Sukkerinnhold: 16,4 g/l
Smakt september 2023 (på Spisekroken i Bergen)

Ren smak av friske epler og urter.
Frisk og god til trippel forrett på Spisekroken.

87 poeng


Åkre Gard Edel Sider – Pris: 174,- (186kr i 2025)
Norge, Vestland, Hardanger
Råstoff: Epler (Ellis Bitter, Bramleys Seedling, Summerred, Gravenstein, Discovery)
Alkohol: 6,5%
Sukkerinnhold: 17,4 g/l
Smakt mars 2023 på smaking med Åkre Gard

En meget krisp og ren eplesider som lukter rent eple, lett pære og urter. Helt tørr med flott syrlige og rene smaker som gjenspeiler lukten i tillegg til sitron. En flott sider som passer salat, fisk eller lyst kjøtt.
Den sideren vi oftest pleier å ta med på vintur i utlandet.

87 poeng


Åkre Gard Edel Sider – Pris: 199,- (212kr i 2025)
Norge, Vestland, Hardanger
Råstoff: Rubinstep
Alkohol: 7%
Sukkerinnhold: ?
Smakt mars 2023 på smaking med Åkre Gard

Over til noe helt annet. Pet-Nat er en sider som er tappet på flaske før gjæringen er ferdig, og så har den gjæret ferdig på flaske. Vi kjenner dette fra vinverden, og da ofte som såkalt naturvin. Denne lukter kjellereple, kjeller og pære. På smak får vi også modent eple karamell og litt jordlig. Stor munnfølelse. En sider som for eksempel vil passe fint til julemiddagen eller til risotto og andre vegetarretter.

86 poeng


Ølmheim Siderhage Stille Sider 2023 – Pris: 230,-
Norge, Vestland, Sogndal
Råstoff: Eple
Alkohol: 5%
Sukkerinnhold: 12 g/l
Smakt mars 2024

Smakt på Stavanger vinfest
Mørk gyllen farge. Smaker eple, honning, og krydder. Tendenser til tropisk frukt.

86 poeng


Ølmheim Siderhage Pét Nat 2023 – Pris: 230,-
Norge, Vestland, Sogndal
Råstoff: Eple
Alkohol: 6%
Sukkerinnhold: <3 g/l
Smakt mars 2024

Smakt på Stavanger vinfest
Denne er litt funky med duft av eple, nøtter, gjær og appelsin(?). Lett perlende.

84 poeng


Sandalen Gård Sverd – Pris: Ca 350,-
Norge, Rogaland, Randaberg
Råstoff: Eple
Alkohol: 7,2%
Sukkerinnhold: <3 g/l
Smakt januar 2025

Første drikke på plass, og det ble ganske tidlig bekreftet at dette var en sider for å hindre unødvendig grubling. Den har en god ren epleduft med innslag av hvit rips. Smaken er litt flat. Eple, epleskrott og litt jordlig smak. Ettersmaken er litt søtlig tyggegummiaktig. Den har en lett mousse som forsvinner fort.

Dette er en eplesider som er laget på tradisjonell metode med annengangsgjæring i flasken, men det var ingen tegn til gjær eller bakverk.

Fra produsentens hjemmeside:
Sideren gjæres helt ut før den tilsettes champagnegjær og sukker. Deretter tappes den på flasker for en annengangsgjæring, som foregår over minst 9 måneder. Etter denne modningstiden plasseres flaskene i en pupitre, der de gradvis roteres for å samle gjærrestene ved flaskens hals. Når prosessen er fullført, degorgeres flaskene, og gjæren fjernes ved å skyte ut bruskorken. Til slutt fylles flaskene opp med litt sider for å erstatte væsken som er gått tapt, og de forsegles med en champagnekork og vaier.

84 poeng


Sider med tilsetning


Apal Sideri Eris – Pris: 180,-
Norge, Hjelmeland
Epler: Discovery, Gravenstein + Humle
Alkohol: 7%
Sukkerinnhold: 10g/l
Smakt mars 2025 (Stavanger Vinfest)

Her er Dan Olav sin versjon av sider med humle, og dette gjør han godt. Det er forsiktig bruk av humle her som gir duft av hylleblomst, eple og litt pære. Tørr og god med høy syre!

89 poeng


OmCider Odel 2023 – Pris: 196,50-
Norge, Hjelmeland
Epler: Karin Schneider og Rubinstep + Humle
Alkohol: 8%
Sukkerinnhold: 27,6 g/l
Smakt mars 2025 (Stavanger Vinfest)

OmCider har også laget en sider med humle, og denne er kanskje enda litt mer forsiktig enn Apal sin. Andreas har brukt 3 forskjellige typer humle i Odel. Den dufter lett av hylleblomster (og andre blomster), eple, pære og banan. En veldig elegant blanding dette!

89 poeng


Aga Sideri Humlepung 2022 – Pris: 192,-
Norge, Vestland, Hardanger
Råstoff: Epler (Aroma, Discovery, Summerred), humle, gjær
Alkohol: 7%
Sukkerinnhold: 22 g/l
Smakt januar 2024

Til Aperitif. Dette er en sider med litt preg av humle. Flott balansert med god syre og stor munnfølelse. God lengde.

88 poeng


OmCider Flørt 2023 – Pris: 197,-
Norge, Hjelmeland
Epler: Rubinstep-epler + 10% moreller
Alkohol: 8%
Sukkerinnhold: 9,8 g/l
Smakt mars 2025 (Stavanger Vinfest)

Her er det faktisk duft av moreller – i tillegg til epler og honning. Det som er fint med denne er at den er balansert på en måte som gir mer et hint av moreller i stedet for at bærene tar over hele sideren. Pent håndverk!

87 poeng


Åkre Gard Edel Rosésider – Pris: 179,- (209kr i 2025)
Norge, Vestland, Hardanger
Råstoff: Epler, Bringebær
Alkohol: 6,5%
Sukkerinnhold: 10 g/l
Smakt mars 2023 på smaking med Åkre Gard

Dette er en eplesider som er tilsatt bringebær. Lukter umiddelbart av nyper, solbær og roser med bringebær i bakgrunnen. Smak av friske epler og bringebær. Kjenner litt mer av restsødmen i denne uten at det blir for mye. Frisk og fin med god ettersmak. Passer som aperitiff, fisk og skalldyr.
Dette er forøvrig den sideren som vinklubben hadde med til Emporda i Spania som gave til de vingårdene som vi besøkte.

86 poeng


Bringebærlandets Musserende 2023 – Pris: 350,-
Norge, Viken, Frogn
Råstoff: Bringebær
Alkohol: 9%
Sukkerinnhold: 20 g/l
Smakt mars 2024

Smakt på Stavanger vinfest.
Her får du bringebær for alle penga! Smak av rene bringebær uten noe av den dropssmaken som enkelte sidere med bringebær kan få. Lett snerp i ettersmaken.

85 poeng


Sandalen Gård Bæserkersider – Pris: 220,-
Norge, Rogaland, Randaberg
Råstoff: Epler (Rubinstep, Elstar, Aroma), Bær (Ben Tron solbær, Rød Hollansk rips)
Alkohol: 6,4%
Sukkerinnhold: 17,7 g/l
Smakt april 2024

Lys rosa. Eplesider med solbær og rips.Lukter egentlig mer bringebær, men også rips og eple. Høy syre! Lett bitter. Eple og røde bær. Nokså enkel men god.

85 poeng


Sandalen Gård Humlus
Norge, Rogaland, Randaberg
Råstoff: Epler (Rubinstep, Santana, Discovery, Rød Aroma), Humle
Alkohol: 6,5%
Sukkerinnhold: ?
Smakt mars 2025

Humlus er et samarbeid mellom Sandalen Gård på Randaberg og Brix Brygghus på Bryne. Sideren er kjøpt direkte på gården, og er ikke mulig å få tak i andre steder.

Tydelig duft av humle, samt urter, eple og honning. 
Høy syre (!) og litt stofflighet. Smak av eple, humle, melon og sitrus, og en del bitterhet. Litt vannete munnfølelse og medium lengde.
Sideren kunne med fordel hatt litt mer sødme for å balansere syren.

85 poeng


Apal Sideri Kompani Rosésider 2022 – Pris: 195,-
Norge, Rogaland, Hjelmeland
Råstoff: Eple (Aroma 94%), 6% bringebær, gjær
Alkohol: 10%
Sukkerinnhold: 10 g/l
Smakt mars 2024

Smakt på Stavanger vinfest.
Denne minner mest av alt om bringebærdrops eller julebrus. Rabarbra i ettersmak.

84 poeng


Is-sider


Åkre Gard Edel Sider – Pris: 318,- (343kr i 2025)
Norge, Vestland, Hardanger
Råstoff: Aromaeple
Alkohol: 12%
Sukkerinnhold: 177 g/l
Smakt mars 2023 på smaking med Åkre Gard

Aj aj! Lykke på flaske! Laget som Edel Premium, men her tar de ut kun 12-15% av mosten. Søt duft av epler, honning, tørket frukt, hjemmelagde fløtekarameller og blomster. I munnen blir du slått i bakken av den konsentrerte syren som balanserer flott mot sødmen i sideren. Honning, sitron, kjellerepler, karamell og noe litt dypere som skogbunn eller sopp. En ettersmak som varer og varer! Passer nok flott til eplekake, karamellisert eple eller ost. 

92 poeng


Kvestad Issider 2022 – Pris: 385,-
Norge, Vestland, Hardanger
Råstoff: 50% Summered, 25% Gravenstein, 25% Aroma
Alkohol: 9%
Sukkerinnhold: 204 g/l
Smakt september 2023 (på Spisekroken i Bergen)

Nydelig istider til blåbærdessert på spisekroken.
Karamell, bakt eple og krydder. Lang ettersmak!

91 poeng


Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.