Burgund – vinkurs med vinmonopolet

8. november 2016

Nok et vinkurs med vinmonopolet. Her lærte vi mer om Burgund; kvalitetskategorier og forskjeller i disse.

img_0662

 

 

img_0656

1. Faiveley Chambolle-Musigny 1cru Charmes 2012 Pris: ca 725,-

Frankrike – Burgund – Chambolle-Musigny
Pinot Noir 100%
Klar, lys rød farge. God intensitet av røde bær (jordbær), Blomster og skogbunn. Samme smaker, men også litt krydder. Lang ettersmak.

 

 

 

 

img_0655

 

2. Gouges Nuits St Georges 1cru Clos d Porrets St.-Georges 2012 Pris: ca 550,-

Frankrike – Burgund – Chambolle-Musigny
Pinot Noir 100%
Klar, dyp rød farge. God intensitet. Lakris, vanilje, mørke kirsebær, jord og krutt(røyk). En kompleks vin med mange smaker. God lengde på ettersmak.

 

 

 

img_0653

3. Pacalet Gevrey-Chambertin 2012 Pris: ca 560,-

Frankrike – Burgund – Chambolle-Musigny
Pinot Noir 100%
Klar, lys rødbrun farge. God intensitet av lyse bær (rips), blomster, stein og granateple. Samme smaker, i tillegg til røde epler. God lengde.

Denne vinen er laget på naturmåten. Lite tilsatt svovel, og tiltalende som ung!

 

 

img_0657

4. Serafin Gevrey-Chambertin VV 2012              Pris: ca 780,-

Frankrike – Burgund – Chambolle-Musigny
Pinot Noir 100%
Vin fra samme mark som den forrige, men med helt annen stil! Klar, dyp rød farge med blått i seg. God til intens aroma. Blomster, mørke bær(bjørnebær), stall/jord, krydder og fat. Tobakk, kirsebær, mynte, vanilje og eukalyptus ble også nevnt. I smaken fant vi også noe lakris. Lang ettersmak.

Denne vinen kommer fra en mark som gir svært lav avkastning. Plantene er 80-90 år gamle, og produsenten tynner mye ut. 100% nye eikefat. En vin med mye trøkk som tåler lagring.

 

 

img_0654

 

5. Taupenot-Merme Gran cru Mazoyeres-Chambertin 2013 Pris: ca 1275,-

Frankrike – Burgund – Chambolle-Musigny
Pinot Noir 100%
Klar, dyp, rød. God intensitet av blomster, lyse bær, fat/sjokolade, sopp og skog. Smak også av litt mørk bitter sjokolade. Lang ettersmak. Økologisk.

 

Nok en spennende og lærerik kveld med vinmonopolet! Burgund er vi ikke så bevandret i fra før. Dette var relativt unge viner som kursholderen hadde brukt litt tid på å dekantere og få liv i. Flere av disse vinene hadde nok kommet mer til sin rett sammen med mat, og de krever sin kjenner for å bli satt ordentlig pris på. Våre enkle ganer hadde nok klart oss godt med rimligere viner av Pinot Noir fra bl.a. New Zealand eller USA, men det var spennende å prøve.

Tore og Karl Petter

Translate »