
SloVine med Stavanger Vinforum
Det er nesten som om vi har hatt fokus på vin fra Slovenia i vinter med smaking av vinene til Cultus, egen temakveld om Slovenia i vinklubben, og til sist denne vinsmakingen arrangert av Red & White og SloVine i regi av Stavanger Vinforum. Slovenia er et utrolig spennende vinland, og etter sigende også et vennlig og spennende ferieland.
På denne smakingen hadde Red & White med seg to produsenter fra Styria (eller Štajerska som det heter i Slovenia), vinområdet som er nord-øst i landet med grense mot Østerrike. Vinene vi fikk var også ganske annerledes enn vinene fra den vestlige delen av Slovenia (Primorska), med høyere syre og slankere viner.
Joa Vinklubb ble kontaktet av Niklas fra importøren Red & White etter vår Slovenia-smaking med spørsmål om vi skulle finne på noe sammen i forbindelse med deres planlagte tur til Stavanger, og vi endte til slutt opp med å bli med på Stavanger Vinforum’s arrangement. Niklas kom sammen med Ziggi fra SloVine som jobber på Geilo og har bodd i Norge i 4 år. Ziggi kommer fra Slovenia, og er en ambassadør for slovensk vin i Norge.
Joannes Protner Winery
Fra produsenten Joannes Protner Winery fikk vi besøk av Ana Protner, datter av Bostjan Protner som er 5. generasjon i familien Protner. Ana har studert markedsføring, og hun har hjulpet til på gården siden hun var barn, så hun vet hva hun snakker om.
Gården ligger rett utenfor Slovenias nest største by Maribor i den slovenske delen av Styria. Vinområdet har en imponerende og interessant historie på over 2400år. Protner startet med vinproduksjon i den nåværende kjelleren i 1999, men gården har en historie tilbake til begynnelsen av 1800-tallet. De driver økologisk, og i ganske liten skala. Ziggi brakte flere ganger frem uttrykket «Boutique Winery» om de to produsentene på grunn av at de er småskala produsenter som kun lager kvalitetsvin!

Fra Johannes Protner fikk vi servert 3 veldig forskjellige Riesling i tillegg til en Sauvignon Blanc.

Joannes Portier Riesling – Chapter 4: Legacy 2024 – Pris: 245,-
Druer: Riesling 100%
Lanseres 7/5-2025
Lys gul farge som har litt jordlige dufter i tillegg til eple, bakt sitron, blomst og pære. Vinen har medium+ syre, men med en god mykhet. Smaker gult eple, steinfrukt og sitrus. Ganske god struktur og lang ettersmak.
Denne vinen har spontangjæret, de har brukt lite svovel og har gjæret på stål. 12 timer skallkontakt og modnet på bunnfall.
88 poeng

Joannes Portier God’s Eye 2021 – Pris: 320,-
Druer: Riesling 100%
Medium gulgrønn farge. Dufter av eple, svakt pære, røyk / mineralitet. Vinen har høy syre, men fremstår som balansert. Den er veldig stofflig og smaker av drue, eple og mineralitet. Lang ettersmak!
Navnet God’s Eye kommer fra bakketoppen der vinmarken er. Der er det utsikt over hele byen.
Vinen har lagt på 1000l betong-egg, den er spontanfermentert, har lagt 9 mnd på bunnfall og er ikke tilsatt svovel før den fikk litt ved flasking.
90 poeng

Joannes Protner Riesling 2019 – Pris: ca 325,-
Druer: Riesling 100%
Medium gulgrønn mot gyllen. Her er det duft av petroleum, gult eple, honning og steinfrukt. Også her er det høy syre, flott balanse og struktur! Smaker av smør, honning, eple, sitron og petroleum. Kompleks og god! Veldig god lengde!
Dette er Protner’s klassiske riesling som først har lagt 10 mnd på stål, så 10mnd på store fat (1000 og 2000l), og til sist 6 mnd på flaske før den legges for salg. En klassisk og meget god vin som har fått litt alder før salg!
92 poeng

Joannes Protner Sauvignon Blanc 2023 – Pris: 270,-
Druer: Sauvignon Blanc 100%
Lys gulgrønn vin som lukter stikkelsbær, solbærblad, eple, hvite blomster og grønne toner (asparges). Den er veldig syrefrisk og lettdrikkelig som en terrassevin på sommeren. I smaken finner vi igjen eple, stikkelsbær og grønne urter, i tillegg til noe sitron.
Jeg foretrekker viner fra Loire hvis jeg skal drikke Sauvignon Blanc, og denne er ikke så veldig annerledes enn en god Sancerre. Den har i hvert fall ikke de overtydelige smakene som du får i New Zealand. Absolutt en vin som vil finne veien inn i min kjeller.
88 poeng
Sanctum
Den andre produsenten som kom på besøk var Sanctum, representert av eieren Marko Podkubovšek. Et 81 år gammelt fyrverkeri av en mann som elsker å prate både om vin og historie! Sanctum omtaler seg også som et boutique winery, og produserer først og fremst viner av Charonnay og Pinot Noir-druer som ble plantet i området av franske kartesiske munker på 1100-tallet. Marko er fascinert av vinene fra Burgund, og lager sine viner i Burgund-stil – noe som han lykkes veldig godt med! Deres vinmaking-filosofi innebærer minimal intervensjon, ingen tilsetninger i kjelleren og spontangjæring.


Sanctum Chardonnay 2022 – Pris: 290,-
Druer: Chardonnay 100%
Lanseres 7/5-2025
Lys gulgrønn farge. Lukter Grønt eple og steinfrukt. I munnen har den ganske høy, men myk syre som er mer behagelig enn skarp. I smaken finner vi igjen grønt eple og steinfrukt, og fat/eik er litt mer fremtredende. En del stofflighet.
Sanktum benytter slovensk og fransk eik, og denne har gjæret på nye og brukte fat. Spontanfermentert på stedegen gjær. Modnet på bunnfall.
88 poeng

Sanctum Chardonnay Prestige 2021 – Pris: 450,-
Druer: Chardonnay 100%
I Slovenia kan de ikke benytte seg av påtegnelsen «Grand Cru», så der benytter de «Prestige» på sine beste viner. Denne vinen er medium gyllen på farge, og duften er veldig elegant av eple, urter, fat og sitrus. I munnen er den i mangel på andre uttrykk «levende» med høy syre og veldig god struktur! Den har smaker av urter, krydder, integrert fat, bakt sitron og fin mineralitet. Veldig kompleks og god med lang ettersmak av sitron.
Her har de benyttet 500l fat og ingen svovel før helt på slutten når de tapper vinen på flaske. Flasken er spesiallaget for Sanctum i Burgund, og bare korken koster 1,80€ pr stk. Her overlates ingenting til tilfeldighetene.
92 poeng

Sanctum Leptir Orange 2022 – Pris: 281,-
Druer: Pinot Blanc 50%, Chardonnay 40%, Pinot Gris 10%
Lanseres 7/5-2025
Jeg har aldri lagt skjul på at jeg er glad i oransjevin, og denne er helt der oppe med de beste! Lys lakserosa mot oransje. Duft av mandarin, tørket aprikos, honning, te, blomster og urter. Høy syre og fine tanniner. I smaken er det litt petroleum, blomster, aprikos og honning. Høy konsentrasjon!
Denne vinen er en blend av 3 druesorter som er fermentert hver for seg i åpne kar med skall i 14-21 dager. Etterpå ble de modnet på 500l fat i 10mnd før tapping og 1 år lagring på flaske før den slippes på markedet.
Marko påpeker at den skal serveres kaldt!
89 poeng

Sanctum Pinot Noir 2021 – Pris: 366,-
Druer: Pinot Noir 100%
Lanseres 7/5-2025
Medium rød farge. Rød frukt, kirsebær, krydder og fat. I munnen har den ganske høy syre og milde tanniner. Smak av røde bær, krydder og lett fat. Det var veldig rene bærsmaker på denne. Lettdrikkelig!
89 poeng

Sanctum Pinot Noir Prestige 2021 – Pris: 450,-
Druer: Pinot Noir 100%
Duft av kirsebær og jordbær, røykaktig mineralitet og fat. I munnen har den en utrolig flott konsentrasjon med høy syre og finslepne tanniner. Her er det også rene bærsmaker og en utrolig fin balanse! Jordbær, kirsebær, rips, krydder, urter, mineralitet og integrert fat.
Som alle andre vinene til Sanctum snakker vi her minimal intervensjon, spontangjæring og ingen svovel i kjelleren. Den har lagt 12-18mnd på brukte franske eikefat før den ble tappet uten filtrering og minimalt med svovel. Her får du mye for pengene i denne kvalitetsklassen!
93 poeng
Slovenia fortjener oppmerksom het rundt sine viner! De produserer spennende viner fra stedegne druer, nydelige oransjeviner med høy kvalitet og ikke minst viner laget på franske druer med fantastisk kvalitet til fornuftige priser. Det er mange småskala-produsenter som konsentrerer seg om å lage kvalitetsviner fremfor å øke produksjonen for å tjene raske penger.
Etter å ha lest meg opp på Slovenia i forbindelse med denne og andre artikler har jeg funnet et land med veldig interessant historie, nydelig natur og de omtales som veldig vennlige ovenfor turister. Totalt sett ser jeg at dette er et land som fortjener mer oppmerksomhet som jeg har veldig lyst til å besøke!





