Arrangement

Nizza med Vino Piemonte

Vino Piemonte som holder til i Ålesund har sammen med Associazione Produttori del Nizza gjort en flott jobb med å samle viner til en Nizza-messe som de har turnert landet med. I Stavanger-området holdt messen hus på Forus Travbane i et lokale som var mer enn stort nok for de fremmøtte smakerne, og det ble en behagelig messe der vi slapp å albue oss frem til bordene.

Bilde hentet fra Vino Piemonte.

Først litt om Nizza!
Nizza har vært regnet som det beste området for å lage viner av Barbera innenfor det kjente vinområdet Barbera d’Asti i Piemonte, Italia. I 2002 ble Associazione Produttori del Nizza startet med mål om å få anerkjent området Nizza som en egen vinegion i DOC-systemet til Italia. I begynnelsen ble de en sub-region av Barbera d’Asti DOC Superiore, og senere i 2008 ble Barbera d’Asti til DOCG Superiore. Det store gjennombruddet for Nizza kom i 2014 da de fikk sin egen DOCG-status og ble regnet som en egen vinregion selv om det ligger innenfor grensene til Barbera d’Asti. Regelverket sier noe om hva som skiller Nizza DOCG fra andre viner i Barbera d’Asti, og tabellen under lister opp de viktigste forskjellene.

DOCG skal være et bevis for kvalitet i Italia, men har etter min mening delvis utspilt sin rolle ved å tildele betegnelsen til alt for mange områder de siste årene. Denne messen viste da også et stort spenn i kvalitet på vinene fra Nizza DOCG, noe som kanskje kan tyde på at de har blitt tildelt denne klassen litt for tidlig. Alkoholstyrken på mange av vinene var mellom 15% og 16% (volumprosent), og der de beste produsentene enten fikk lavere alkoholprosent på vinene sine, eller de klarte å få en fylde og konsentrasjon som integrerte alkoholen mye bedre. Men mange av vinene ble ødelagt av alkoholstikk (enten på lukt eller smak – eller begge deler), og selv om smaken ellers kunne være god ble totalen skjemmet av høy alkohol.
En annen ting vi observerte var at det var relativt store årgangsforskjeller på vinene! Etter vår mening virker 2022 som en veldig varm årgang med (over) moden frukt og høy alkohol, mens 2021 er mer balansert.
Vi smakte en god del viner på messen, og drar frem et variert utvalg av det beste (og et eksempel på en ikke fullt så gode vin) for å vise variasjonen!


Men først smakte vi viner fra Vinory der de hadde 2 hvite og en rosévin. Det var 2 betjente bord på smakingen, og de fikk lov til å ta med noen andre viner enn Barbera fra Nizza. Vi har tidligere deltatt på en egen Vinory-smaking, så vi prioriterte ikke Nizza-vinene her denne gangen.


Vinory Roero Arneis Montebello 2023 – Pris: 280,-
Druer: Arneis 100%

Montebello er deres enmarksvin på Arneis. Vinory har også en rimeligere (20kr mindre) som likner men har litt lavere konsentrasjon. Eple, tropisk frukt, stikkelsbær og mandler. Medium+ syre.

87 poeng


Vinory Bricco Rosato 2023 – Pris: 240,-
Druer: Barbera 100%

En tiltalende rosévin med duft av jordbær, andre røde bær og sitrus. Relativt enkel men god vin som har høy syre og lett bitter utgang.

86 poeng


Vi gikk videre til det andre betjente bordet der importøren T&P Wines AS tok oss gjennom utvalget som de hadde med seg.


Matteo Poggio Bateaux Chardonnay Black Label – Pris: 289,-
Druer: Chardonnay 100%

En ganske eiket chardonnay fra Piemonte. Litt mint på duften i tillegg til fat, gul frukt og gummi. Den har en rund fatsmak med mye eik. Eple, sitrus og smør. Stor kropp og god syre. Denne har potensiale, og vi håper produsenten blir litt mer forsiktig med fatbruken fremover.

87 poeng


Garitina Garitta Barbera d’Asti 2023 – Pris: 225,-
Druer: Barbera 100%

Dette er en Barbera d’Asti, så altså fortsatt ikke Nizza. En ganske enkel men god vin som er akkurat slik nordmenn liker sin Barbera. Den har mye rød frukt, krydder og litt stilkete grønne toner. Litt tanniner.

87 poeng


Garitina Caranti Barbera d’Asti Superiore 2022 – Pris: 250,-
Druer: Barbera 100%

Vi kan kalle dette for storebroren til Garitta fra samme produsent. Her er det benyttet fat i kjelleren, men fatet er ikke dominerende. Har litt animalske toner (stall), røde bær (kirsebær), krydder og urter. Litt høy alkohol, men ikke veldig skjemmende. God munnfølelse, høy syre og god lengde.

89 poeng


Garitina Gianola 900 Nizza Riserva 2017 – Pris: 400,-
Druer: Barbera 100%

Da er vi i Nizza med en Riserva-vin som har lagt 2 år på store eikefat og fire år på flaske. Vinen har en elegant bærduft med bl.a. kirsebær, røde og mørke bær, fat, mint og lær. Denne har høy alkohol, men den er integrert og vinen bærer alkoholen godt. Den her mye tannin og høy syre. God lengde.

89 poeng


Matteo Poggio Nizza DOCG 2020 Rocche
Druer: Barbera 100%

Litt annerledes duft med mye røyk/flint, røde bær, urter og krydder. Elegant og litt mineralsk vin. Medium+ syre og medium lengde.

88 poeng


Etter å ha gjort oss ferdig på de betjente bordene gikk vi videre til resten av messen som hadde selvbetjente bord. Vi har ikke vært borti tilsvarende på andre messer, men det fungerte greit selv om vi savnet muligheten til å snakke med produsent eller importør. Litt av problemet var å velge mellom de 70+ vinene som var utstilt uten noe større beskrivelse. Mange av vinene har ikke importør i Norge, og flere produsenter er bitte små.
Jeg ble etter hvert litt blasert og lei av viner med alt for høy alkohol (noen viner takler alkoholen, men svært få klarer å kamuflere 16%), så jeg begynte å gå etter viner under 15%…

Alle vinene under er Nizza-viner som er laget på 100% Barbera.


Cascina Collina Nizza Squarza 2020 – Pris: 370,-

Først et eksempel på en vin som jeg ikke likte, og selv om den ikke var blant de vinene som hadde høyest alkohol gav den et ubehagelig alkoholstikk som ødela balanse og helhetsinntrykk.
Mye fat, syltede røde bær og alkoholstikk var alt jeg fikk ut av denne.

79 poeng


Michele Chiarlo Nizza DOCG Riserva 2021 La Court

Jeg hopper rett videre til kveldens beste vin som er laget av druer fra drueplanter som ble plantet i 1976. En elegant vin med stor konsentrasjon og rene nyanserte dufter! Jordbær, kirsebær, lett animalsk, sjokolade, sigarboks og krydder. Nydelig struktur med moden frukt, høy syre og integrerte tanniner. Lang!
Dessverre ikke på vinmonopolet.

91 poeng


Michele Chiarlo Nizza DOCG 2022 Cipressi

Den andre vinen fra Michele Chiarlo var litt enklere, og også fra den varmere årgangen 2022. Litt varmere frukt og mye av det samme som storebroren. Denne er ikke like elegant, og tanninene er litt mer fremtredende. Fortsatt en god vin!

89 poeng


Amistá Nizza DOCG 2021 – Pris: 613,-

Denne hadde en litt annerledes, men tiltalende duft av solbærblad, blomster og litt syrlige kirsebær. I munnen var det høy syre, integrerte tanniner og smak av urter, krydder og skogbunn. Elegant!

89 poeng


Tenuta Il Falchetto Nizza DOCG Riserva 2018 Bricco Roche

Il Falchetto har flere viner på polet, men ikke denne. Vi kjenner dem fra deres brachetto d’acqui, men dette er noe helt annet! Her er det mynte, røde bær og fat på duften. Høy syre og mye tannin. Den har også en del alkohol, men her er den integrert og merkes ikke så godt. Smaker godt av røde og mørke bær, fat og eukalyptus.

88 poeng


Gustai Clemente Nizza DOCG 2021 Laficaia – Pris: 733,-

Nok en tiltalende vin med lukt av røde bær, fat og animalske toner. Fin syre, integrerte tanniner og integrert alkohol. Lang.

89 poeng


Vinicola Arno Nizza DOCG Riserva 2020 Leone – Pris: 658,-

Her er det en elegant duft av røde/mørke bær, fat, krydder, lakris, lær og litt andre animalske toner. Stor munnfølelse med god konsentrasjon. Friske bær, krydder, kaffe og fat. Lang.

88 poeng


Coppo Nizza DOCG 2021 Pomorosso

Her er det lukt av mynte, fat, sigarboks og røde bær. Høy syre, medium+ tannin og integrert alkohol. Smaker av litt varm frukt, krydder og urter. Ganske kompleks.

88 poeng


Dette var noen eksempel på viner som jeg likte, og de fleste gode vinene var av 2021-årgang. Det var svært få 2022 som rakk opp i en poengsum over 85 poeng… Den observante leser ser at jeg har nevnt integrert alkohol i flere av notatene, og det er sjeldent at jeg trenger å ta med i smaksnotater. Saken er at de fleste vinene på denne smakingen hadde høyere alkohol enn det jeg er vant med å drikke. I en tid da lavere alkohol er populært skiller Nizza seg litt ut, og det er trolig mange mennesker som setter pris på det. Men selv om flere viner ble «avskrevet» på grunn av alkoholstikk var det ganske mange viner som hadde konsentrasjon og klasse nok til at alkoholen ikke ødela for vinen.
En annen ting med vinene fra Nizza DOCG er at prisen er ganske høy. Kvaliteten er god, men i denne prisklassen konkurrerer de med bl.a. Barolo og Barbaresco, og det er hard konkurranse. En av fordelen Barbera har er at man kan lage «lette viner» med lite tanniner, mens Nizza-vinene har mer skallkontakt og høyere konsentrasjon. Rent kvalitetsmessig er dette bra, men kanskje ikke det kundene er ute etter?


Vel, jeg avsluttet smakingen med kveldens eneste dessertvin; En Moscato d’Asti som virkelig viste klasse! Dette er enkle viner som har mye sødme og lav alkohol. Det finnes to Moscato d’Asti på de fleste vinmonopol; Saracco og Varja, der Saracco er den beste (og rimligste), og jeg mener at den vi fikk på messen er av høyere kvalitet en Varja, og derfor fortjener en plass i hyllene.


Matteo Poggio Moscato d’Asti Solilú
Druer: Moscato 100%

Ung og frisk med duft av hyllebær, pære, druer og honning. Høy syre som balanserer ut sødmen. En perfekt dessertvin til dessert med bær, eller bare på terrassen sammen med sesongens ferske norske jordbær.
Dette er en enkel og ukomplisert vin, og det er akkurat det som er poenget! Snart tilgjengelig på bestillingsutvalget.

87 poeng


Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.