
Vintoget 2025
Stavanger Vinfest sitt Vintog 2025 ble avholdt i vakkert vårvær i Stavanger sentrum – stor kontrast til forrige vintog som regnet helt vekk! 4 medlemmer av vinklubben hadde kjøpt billett, men to måtte skaffe vikarer siden de ikke hadde mulighet til å stille selv. I år som i fjor stilte vi i gruppen til Fisketorget og våre togførere, Martin og Jeanette, førte oss trygt mellom alle stoppene denne kvelden. Vi liker tradisjoner, og som i fjor fikk vi tildelt hvert vårt glass fra Zwiesel som vi fikk beholde etter kveldens vintog.
Fisketorget


Første stopp var altså Fisketorget der Charles Baumard fra Domaine des Baumard presenterte sin Crémant de Loire, laget på Chenin Blanc, Cabernet Franc og Chardonnay. Dette var en elegant Crémant med høy syre og fin mousse. Her var det epler, brioche, steinfrukt og sitrus. 88 poeng.
Charles fortalte om den 35 ha store familiegården i Loire som har laget Crémant siden 1967 da hans bestefar som studerte i Champagne kom hjem med et ønske om å lage god musserende vin. Druene som benyttes til Crémant er de første som plukkes for å få en basevin med nok syre til den musserende vinen. Deres Crémant ligger minst 18 måneder på bunnfall før den degorsjeres.
Fisketorget serverte en nydelig bao bun med klippfisk, hvitløk, ingefær, chili og topping. En veldig god rett som passet ypperlig sammen med vinen!
Bevaremegvel



Andre stopp på veien var i kjelleren på Bevaremegvel der vi fikk servert en Champy Pernand-Vergelesses 1er Cru Les Vergelesses 2023 fra Maison Champy.
Her var det røde bær (jordbær og kirsebær), fat og noe lakk. Medium+ syre og medium minus tannin.
89 poeng.
Romain som representerte produsenten fortalte at Maison Champy er en av de eldste bedriftene i Burgund. De startet med å lage fat helt tilbake i 1720, og kjøpte sine første druer for vinproduksjon i 1920. Vinen i glasset var en Premier Cru som er den nest høyeste klassifikasjonen i Burgund, og den kan lagres i 5-10 år. Romain var fascinert over hvor mange nordmenn som spør om lagring av vin, og ikke minst over historiene om folk som ligger i telt i kulden flere uker før et Burgund-slipp.
Maten som vi fikk servert fra Bevaremegvel var en okseragu – eller Boef Bourguignon. Veldig god match.
Polka



Så var det Polka sin tur til å skinne, og det var Michele fra La Crema som fikk gleden av å servere oss en nydelig Pinot Noir fra California: La Crema Monterey Pinot Noir 2021.
La Crema er et vineri som holder til i Russian River, nord for Napa Valley. Der har de ideelle forhold for å dyrke Pinot Noir. Michele kan ikke anklages for å være tilbakeholden, og han kalte Russian River for «The Cote de Or of California» med en henspeiling på Burgund. Denne vinen var derimot fra Monterey som ligger sør for San Fransisco, og har en veldig juicy stil. Vi noterte oss for røde bær, fat og krydder. Høy syre og medium tannin. Juicy og behagelig vin som vi likte veldig godt! 90 poeng.
Polka serverte en veldig spennende rett som også var et blinkskudd til maten: Crispy lam med mintsaus som smakte lett av eukalyptus.
ilo Café og Restaurant



Den eneste endringen fra ruten i 2024 var at ilo Café og restaurant hadde erstattet Sabi Enso, og det var ingen dårlig erstatning!
Her fikk vi en nydelig oransjevin fra Gabriëlskloof i Sør-Afrika. Vinen, en Gabriëlskloof Amphora Sauvignon Blanc var ganske kompleks med duft av honning, appelsin, sitrus og solbærblad. En mineralsk vin med medium tanniner. 90 poeng.
Vinen ble presentert av Geir som i utgangspunktet representerte importøren, men som også har blitt vinbonde og har laget denne vinen. Gabriëlskloof driver regenerativt jordbruk. De pløyer ikke, de tilsetter ingenting og de gjødsler ved å la kuer beite mellom vinrankene. I tillegg inviterer de andre produsenter i området inn i kjelleren for å lage sin vin – litt som et kollektiv. Druene i denne vinen ble fottråkket og har lagt i amfora i 8 måneder før den ble tappet.
ilo disket opp med bakt hjelmelandskveite med hvit saus og fermentert chili. Kombinasjonen bekreftet nok en gang at oransjevin er god matvin!
Seid



Fra ilo tok vi heisen 15 etasjer opp til Seid Restaurant der vi fikk nok en Pinot Noir. Det var Max fra Domaine Perraud som presenterte sin Perraud Cuvée Madeleine Pinot Noir 2022. Denne vinen har en litt spesiell historie fra 2021 da de hadde et veldig dårlig år i Burgund, og avlingene var katastrofalt dårlige. For å kunne produsere nok vin fikk de kjøpe druer fra en venn som holder til i Cahors, og de blandet disse med egne druer for å få en bærekraftig mengde vin for salg. Resultatet var en populær vin som de har valgt å fortsette å produsere selv i år der de i utgangspunktet har nok druer selv.
Vinen lukter av bringebær, rips og kirsebær. Ganske enkel med medium syre og tannin. 86 poeng.
Seid serverte oss en nydelig oksetartar.
Jarles Vinskole – St 13

Hos Jarles Vinskole var det blindsmaking av en rød vin.
Vinen duftet av røde bær, urter, tomatstilk og lett fat.
Høy syre og høy tannin.
Her skulle vi finne ut hvilke druer vinen var laget av, hvilket land den kom fra, om den har vært på fat og hvor høy alkoholprosent vinen hadde.
På grunn av duften av tomatstilk tippet vi Cabernet Franc/Merlot, Australia (det ble også nevnt aukalyptus på duft), «ja» på eik, og 13,5%.
Fasit: Syrah/Grenache, Frankrike, «ja» på eik, over 14%.
Skivebom der altså!
Matmagasinet



Dette var året for viner fra Burgund… Denne gangen en hvit Bourgogne Blanc fra Domaine Bohrmann og kveldens beste vin etter vår mening: Bohrmann Les Belles Gouttes Bourgogne Blanc 2019
Det var Sofie fra produsenten som presenterte vinen som altså var fra 2019 – et varmt år i Burgund, men også et år det det var nok regn til at plantene hadde det godt. Vinen er fermentert på ståltank og lagret på gamle fat (kun 10% nye fat).
Lys gul farge og duft av eple, smør, sitrus og urter. Den har høy syre og en lang og god ettersmak av sitron. 92 poeng.
Matmagasinet serverte en brioche med røkt smør og håndrenskede reker. Nok en god kombinasjon!
Spiseriet




Turen gikk videre med buss for tog til Spiseriet ved Stavanger Konserthus der vi fikk kveldens eneste Champagne: Gaston Révolte Cuvée Spéciale Premier Cru Brut fra produsenten Gaston Révolte. En champagne laget av 80% Pinot Noir og 20% Chardonnay med 2 år i flaske på bunnfall.
Lys lakserosa farge og nydelig duft av brioche, røyk, rødt eple, sitrus og nøtter. Fin mousse og grei lengde. 87 poeng.
Retten på spiseriet var ikke så veldig ulik den vi fikk på Matmagasinet. Det var en brioche med sjøkreps og hjemmelaget majones som smakte godt sammen med champagnen.
Møbelgalleriet

Siste stopp var Møbelgalleriet der vi skulle blindsmake en hvitvin og komme frem til de samme 4 svarene som på den røde.
Vinen var lys gul på farge og hadde høy syre. På nesen var det sitrus, grønt eple, pære, blomst og lett tropisk duft.
Vi svarte at det var en Pinot Grigio fra USA (!) med 12% alkohol som ikke hadde været på fat.
Fasit var: Riesling, Tyskland, mindre enn 12% alkohol og ingen fat.
Oppsummert så var det et meget godt vintog i år også! Kvaliteten på vinene var generelt veldig høy, og matkombinasjonene var veldig gode!
Vår gruppe hadde alt rett på alle teorispørsmålene, men blindtestene er bygget for å gjøre kvinner og menn ydmyke… Leksen er nok at det enkle ofte er det beste, og at man ikke skal konkludere for raskt. Det var diskusjoner internt i gruppen, og noen hadde selvsagt rett selv om vi til slutt valgte feil. Ved valg av land så overtenkte vi veldig. Det naturlige ville jo vært å velge Frankrike på den røde og Italia på den hvite når vi hadde valgt druer, men vi tenkte at Jarle (som vi tror har valgt vinene) ville velge en liten vri. Nå hadde vi jo valgt feil druer, så da var vi jo ute og kjøre allikevel 🙂
Uansett en trivelig opplevelse og en av årets store opplevelser for oss med interesse for vin!

