
Bli kjent med druen Chardonnay
Dette er en artikkel i serien «Bli kjent med …» der vi presenterer druer, vinstiler og andre tema som kan hjelpe nye vinelskere som ønsker å lære mer om vin. Artikler i serien samler vi på denne siden.
Den mest plantede grønne druen i verden er Chardonnay.
Druen kommer fra Frankrike og er en såkalt «ikke aromatisk drue». Det vil si at druen ikke har utpreget aroma som kommer fra druen i seg selv, men den endrer ofte smak og lukt ut fra hvor den vokser eller hvordan vinen produseres. Chardonnay dyrkes overalt i verden der det lages vin!
Første vin ut er en Chablis. Chablis er et vinområde som ligger ganske langt nord i Frankrike. I Chablis dyrker de kun Chardonnay, så hvis du finner en etikett som sier Chablis er det alltid Chardonnay. Det finnes forskjellige kvaliteter av Chablis, men felles for alle er at de er relativt slanke og syrlige med smak av sitrus og grønne epler. Det kommer av at druene vokser i et kjølig klima der det er relativt lite sol, noe som gjør at druene blir sent modne og sjeldent helt modne. I vinkjelleren bruker vinmakeren ofte ståltanker for å beholde den stramme og slanke stilen.
J. Moreau & Fils Chablis 2023

Produsent: J. Moreau & Fils
Område: Frankrike, Burgund, Chablis
Druer: Chardonnay 100%
Pris: 234,90-
En typeriktig og fruktig chablis som dufter av grønt eple (tenk Grann Smith), sitrus, friske urter og mineralitet. Vinen har høy og nesten krisp syrlighet, og du kjenner spyttproduksjonen øke i kinnene dine og på siden av tunga. Dette er en vin som passer fint til sjømat og salte retter.
Dette med mineralitet er mye diskutert i vinkretser. Vinen kan jo ikke trekke smaker og lukter opp av bakken gjennom røttene og inn i bæra? Nei, men jordsmonn betyr noe når det kommer til lukt og smak i vinen, og dette gjør at viner smaker forskjellig etter hvor druene gror. Når det gjelder mineralitet bruker jeg det ofte for å beskrive salt eller jordlige lukter. Vinen kan lukte som jord eller stein (tenk flintsteiner som blir slått mot hverandre), og den kan ha saltaktig smak.
Chablis er et sikket valg til fisk og skalldyr, men kan også være godt til lyst kjøtt (kylling), salater eller bare til kos samen med salt chips.
Wente Morning Fog Chardonnay 2023

Produsent: Wente Estate
Område: USA, California, Livermore Valley
Druer: Chardonnay 100%
Pris: 212,-
For å vise hvor forskjellig viner laget av Chardonnay kan fremstå har jeg valgt en vin fra et varmt område med bruk av eikefat i vinkjelleren.
En god fatlagret Chardonnay fra California, USA. På lukten kan du kjenne igjen sitron, eple og litt tropisk frukt. Dette er lukter som kommer fra modning i frukten. Jo varmere klima det er der druene dyrkes, jo mer moden frukt, og mer mot tropisk frukt. I tillegg finner du antydning til smør, toast og vanilje. Dette kommer fra prosessen i kjelleren der vanilje og toast/brent lukt kommer fra eikefat, mens smørtonene kommer fra en prosess som heter malolaktisk gjæring. Det er en prosess som vinen ofte går gjennom etter alkoholfermentering, og det er melkesyrebakterier som gjør om eplesyre (malo) til melkesyre (laktose). Dette gir litt rundere og lettere syre, men også lukt og smak av smør og ost.
Syren er mye rundere i denne vinen enn den første. Den er lettere å drikke alene, men kan også gå fint til stekt fisk eller krabber.
