Bli kjent med...,  Informasjon

Bli kjent med druen Cabernet Sauvignon

Dette er første artikkel i serien «Bli kjent med …» der vi presenterer druer, vinstiler og andre tema som kan hjelpe nye vinelskere som ønsker å lære mer om vin. Artikler i serien samler vi på denne siden.

Mange mener at Cabernet Sauvignon er verdens beste rødvinsdrue, og det er en av de mest plantede rødvinsplantene også. Kjent fra Bordeaux i Frankrike, men har spredt seg over hele verden og har blant annet oppnådd stor suksess i California. Druen dyrkes på alle kontinent, og benyttes både sammen med andre druer (blend) og alene.
Viner laget av Cabernet Sauvignon kjennetegnes ofte med at de har en del tanniner som unge og at smaken er dominert av solbær. I Bordeaux blander de ofte Cabernet Sauvignon med Merlot som har mye mykere struktur som derfor demper tanninstrukturen i den ferdige vinen. 

Tanniner kan være vanskelig å forstå, og de er ofte omtalt som garvesyre eller tørrstoff. Hvis du tygger på en druestein eller en kvist vil du kjenne en litt bitter munnfølelse som tørker ut munnhulen din.  Dette er tannin! Tanniner skal fremstå som trå og grove, eller finslepne og elegante. Du skiller lett på dette ved å gni tungen mot ganen etter at du har drukket litt vin og kjenner hvor mye motstand eller friksjon det er mellom tungen og ganen. Tanniner finnes i alle rødviner, men heller sjeldent i hvitviner.

Viner laget på Cabernet Sauvignon har ofte en unik egenskap ved at den tåler lang lagring, og den utvikler seg positivt over mange år. En lagret Cabernet Sauvignon utvikler aromaer som lær, tobakk og våt skogbunn, aromaer som mange vinelskere setter stor pris på.


Rickshaw Cabernet Sauvignon 2021

Produsent: Rickshaw Wines
Område: USA, California
Druer: Cabernet Sauvignon 90%, Merlot 5%, Syrah 5%
Pris: 256,90-

Den første vinen kommer fra California i USA. Jeg har valgt viner som kanskje er dyrere enn nordmenn vanligvis kjøper, men her får man også en helt annen opplevelse med kompleksitet og struktur som vil passe perfekt til for eksempel en høstgryte eller en biff. Her har vinmakeren jobbet for å få frem de beste egenskapene til druen.

Denne vinen har dyp rød farge. Når vi lukter i glasset finner vi den typiske solbærduften som jeg snakker om, men også lukten av plommer og litt tørket frukt som fiken. Det er litt vaniljelukt som kommer fra eikefatene som den har lagt på. Vinen føles stor i munnen, noe som vi omtaler som «stor munnfølelse» og ettersmaken varer lenge.

Denne vinen tåler nok å lagres i 6-8 år, og vil utvikle andre aromaer de neste 2-3 årene.


Ch. Bertrand Braneyre 2015

Produsent: Ch. Bertrand Braneyre
Område: Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc
Druer: Cabernet Sauvignon 50%, Merlot 50%
Pris: 250,-

Her får du en godbit som allerede er lagret noen år! Jeg skrev tidligere at Cabernet Sauvignon ofte iblandes Merlot i Bordeaux, og i denne vinen er det halvparten av hver drue.

Her har vi en vin som har litt alder, noe vi ser på fargen. Hvis du tipper glasset litt vekk fra deg ser du at vinen som i utgangspunktet er dyp rød går mot brunt i kanten. Jo eldre en vin blir, jo mer endrer den farge mot brunt. Dette gjelder forøvrig både hvite og røde viner.

Duften her er ganske annerledes enn i den første vinen. Det er nemlig ikke bare fargen som endrer seg med lagring, både lukt og smak utvikler seg med litt tid i flasken. Denne lukter moden frukt (solbær og plomme), men også tobakk, lær og mørk sjokolade som kommer av lagring.

Legg også merke til at tanninene er veldig fine og nesten myke – en annen ting som kjennetegner lagret vin.

Dette vinslottet er forøvrig eid av en gruppe nordmenn som ville investere i Bordeaux for noen år siden. Vingården ligger på venstre bredd av elven Garonne. I Bordeaux skiller vi gjerne mellom venstre bredde og høyre bredde der de dyrker mest Cabernet Sauvignon på venstre side og mest Merlot på høyre side.

PS: Mange snakker om at vin blir bedre med lagring. Dette gjelder egentlig bare noen få viner da de fleste er laget for å drikkes umiddelbart eller innen et par år. Slike viner vil ikke vinne noe på lagring, og vil bli dårlige etter få år. Vinene jeg anbefaler i dag er derfor utypiske i så måte.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.