Vinsmaking

Sveits

Midt i indrefileten av europeiske vinland ligger Sveits, men vi hører svært lite om viner fra alpelandet. Joa Vinklubb har holdt smakinger i 16 år før vi endelig fikk dekket dette hullet på kartet. Hvorfor i all verden er det slik?
Det korte svaret er rett og slett at de drikker nesten all vin som de produserer selv, men det er litt flere nyanser enn det. Først og fremst er produksjonen relativt liten med ca 1 million hektoliter vin i året. Store vinproduserende land som Frankrike og Italia produserer 50 ganger mer, og naboen Østerrike 2,5 ganger mer. Av denne relativt lave produksjonen eksporterer de mellom 1 og 2 prosent.
En annen faktor er at Sveits er et høykostland på linje med Norge, og når de i tillegg har utfordrende natur med bratte terrasser gjør det at prisen på vin fra landet vil ligge en del høyere enn vin fra konkurrerende land.

Bilde hentet fra: Swiss Wine, The wine regions of Switzerland

Vinregioner

Landets vinproduksjon foregår i 6 forskjellige vinregioner. Vaude er den største regionen med rundt 25% av vinproduksjonen i landet, og sammen med Valais er dette de to mest kjente regionene (alle kveldens viner kom fra disse to regionene). Det finnes svært lite vin fra Sveits på vinmonopolet, og prisen på de vinene som er tilgjengelig ligger i det øvre prissjiktet. 3 av vinene fra denne smakingen ble kjøpt i Sveits da Invar besøkte landet i 2024.

Bilde: Valais Wallis Promotion | Christian-Pfammatter

Druer

Sveits har en del stedegne druer, og druen Chasselas er nok den mest kjente av disse. En drue som er relativt nøytral, men som kan vise særegenheter hvis den blir behandlet riktig. En annen stedegen drue som gir spennende viner er Petite Arvine. Vi smakte på begge disse denne kvelden.
Ut over stedegne druer er det vanlig å finne viner laget på Pinot Noir, Gamay, Merlot og flere andre franske, tyske og italienske druer.

Ost

I motsetning til vin kjenner vi Sveits som er osteproduserende land!
Ivar tok ansvar, og med gode tips fra Merete Bø og Sune Eriksen sin bok om ost og vin tok han turen til A.Idsøe og handlet nydelige oster som passet til vinene vi skulle smake. Dette ble en spennende seanse der vi også gav terningkast til ost og vin-kombinasjonene underveis i smakingen.


Asper Petit Arvine 2022 – Pris: ca 150,- (1/2-flaske)
Produsent: Asper
Sveits, Valais
Druer: Petit Arvine 100%

En vin som Ivar hadde med fra Sveits, og er dermed ikke på polet.
Medium gyllen farge. Lukter ganske intenst. Tropisk frukt, honning, melon, gule epler og fennikel.
Munnfølelse er ganske fyldig med konsentrert smak. Gult eple, eplekjerne, nøtter, sitron og melon. Medium+ lengde.

Teringkast: 5 / 86 poeng

Ostekombinasjon: Merete Bø anbefaler å spise Appenzeller til viner på druen Petit Arvine, og det har hun rett i! Terningkast 5 for kombinasjonen!


Domaine Deblué Chasselas 2023 – Pris: ca 150,-
Produsent: Domaine Deblué
Sveits, Vand
Druer: Chasselas 100%

Ivar hadde med seg denne også fra Sveits.
Lys gulgrønn på farge. God intensitet med røyk/flint, fat, pære, melon og noe dropsaktig og floralt.
I munnen er den litt vannete med lite fylde og konsentrasjon. Smaker pære, smågodt, melon og grapefrukt. Ganske bitter og kort lengde.

Terningkast: 4 / 84 poeng

Ostekombinasjon: Her hadde vi osten Raclette fumée. En nokså kraftig ost som brakte frem frukten og dempet bitterheten i vinen. Terningkast 5.


Dôle Blanche 2020 – Pris: ca 290,-
Produsent: Domaine Cornulus
Sveits, Valais
Druer: Pinot Noir og Gamay

Nok en vin hentet i Sveits. Vi var litt usikre på om denne klassifiseres som en hvitvin, oransjevin eller rosévin, men vi var enige om at den var god!
Blek lakserosa farge. Ganske reduktiv i starten, noe som ble luftet bort i glasset. Ellers var der rødbærsduft, fiol, rødt eple og røyk.
I munnen var den ganske frisk med god fylde. Smaker av sitrus, eple, blomst, saltaktig mineralitet og jordbær.

Terningkast: 5 / 87 poeng

Ostekombinasjon: Gourmino Le Gruyere utfylte vinen i stedet for å endre på smaken. Også en veldig god kombinasjon til terningkast 5!


Pirouette Fendant du Valais 2023 – Pris: 336,-
Produsent: Albert Mahier & Fils
Sveits, Valais
Druer: Chasselas

Lys gul farge og god intensitet. Lett og behagelig duft av pære, melon og mineralitet. God og lubben munnfølelse som gjør at vi tror denne har lagt på bunnfall en stund. Smaker pære, blomst, melon og tropisk frukt. En lett og behagelig bitter avslutning på den lange ettersmaken.

Terningkast: 4 / 88 poeng

Ostekombinasjon: I tillegg til Raclette hadde vi en Emmentaler til Chasselas. Emmentaler er mild og passet fint til vinen. Den utfyller vinen der Raclette heller gir kombinasjonen en ny smak.


La Colombe Verso 2023 – Pris: 535,-
Produsent: Domaine la Colombe
Sveits, Vand
Druer: Pinot Gris 100%

Lys (nesten blek) rød farge. Dette er litt spesielt siden det er en hvitvinsdrue, men det er ganske mye fargestoff i skallet til Pinot Gris-druen, så oransjeviner (hvitvinsdruer med skallkontakt) kan få mye farge.
Vinen har en levende jordaktig duft, litt gjærlukt, markjordbær, urter og noe animalsk. Vinen er fyldig med høy konsentrasjon og en del tanniner. Røde bær (markjordbær), røde stikkelsbær, kamfer og urter. Lang!

Terningkast: 5 / 90 poeng


La Colombe Noir 2021 – Pris: 615,-
Produsent: Domaine la Colombe
Sveits, Vand
Druer: Pinot Noir 100%

Medium+ dybde og rød farge. God intensitet av jordbær, kirsebær, grønne urter, krydder, lær og noe balsam. I munnen har den fin friskhet med god balanse. Klare bærtoner (jordbær, kirsebær og rips), urter, krydder, jordlig og litt stall (animalsk). En kompleks vin med veldig rene smaker!

Terningkast: 5 / 91 poeng

Ostekombinasjon: Til denne fikk vi servert en Camembert de Normandie. En rimlig kraftig ost, men med denne konsentrasjonen i vinen fungerte dette også veldig godt. Nok en 5’er.


Etter vinsmakingen fikk vi utforsket flere ost og vin-kombinasjoner, samt at vi fikk servert smørstekt brød med reker. Vi ble sittende ut over kvelden og lytte på musikk mens vi nøt de gode sveitsiske vinene.

Hos Ivar

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.