Arrangement

Stavanger Vinforums vinmesse 2025

2025 er jubileumsår for Stavanger Vinforum som har holdt på i 30 år! Og i år var tema tilbake til Italia med sitt fantastiske utvalg av viner fordelt på hele landet. Stavanger Vinforum varierer tema for hvert år, og utstillerne får ikke ha med seg viner fra andre land enn det eller de som kommer innenfor temaet. Unntaket i år var Hebnes Vingård fra Ryfylket som fikk lov til å servere sine viner i foajeen.

Totalt var det rett under 250 viner tilgjengelig på messegulvet, og da var det kanskje litt overraskende at hele 125 viner var enten fra Piemonte eller Toscana (og nesten 50 viner fra Veneto). Siden Italia produserer mest rødvin var det kanskje ikke så overraskende at ca 70 prosent av vinene var rødvin. Italia er nok mest kjent for sine røde kvalitetsviner fra Piemonte og Toscana, men det er et utrolig stor variasjon i dette fantastiske vinlandet. Et område som Campania var kun representert med 2 viner på hele messen!

Joa Vinklubb var med på et seminar med Lars Beskjær fra Fondberg som presenterte viner fra produsenten Il Poggione i Montalcino, Toscana. I dette innlegget oppsummerer vi fra seminaret, samt at vi skriver litt om våre favoritter fra messegulvet.



Il Poggione

Grunnlagt av Lavinio Franceschi på begynnelsen av 1900-tallet er Il Poggione en ikonisk produsent i et ikonisk vinområde! Il Poggione var en av de første produsentene som markedsførte Brunello di Montalchino, og en av grunnleggerne av Brunello di Montalchino Consortium.
Il Poggiolo høster alle druene for hånd og produserer vin på tradisjonell metode. Selv om de er veldig tradisjonelle investerte de i et nytt moderne produksjonsanlegg i 2004 for å ha full kontroll på temperatur og metode i vinkjelleren. Men til aldring av sine røde viner benytter de fortsatt store franske eikefat.


Il Poggione Bianco di Toscana 2023 – Pris: 225,-
Druer: Vermentino 70%, Chardonnay 30%

Første vin fra Il Poggione er en hvit bordvin av Vermentino og Chardonnay. Vinen dufter av blomster, pære, stikkelsbær, nestle og grapefrukt. I munnen har den medium+ syre, og den har litt chubby oljeaktig munnfølelse. Smaker av stikkelsbær, blomster, grapefrukt og fersken.

85 poeng


Il Poggione Rosso di Toscana 2020 – Pris: 230,-
Druer: Sangiovese 75, Merlot 15%, Cabernet Sauvignon 10%

Rosso di Toscana er en IGT-vin, og må ikke blandes med Rosso di Montalcino som er en DOC. Vinen er rød med medium dybde. Lukter kirsebær, solbær, krydder, fat, urter og litt stall. Ganske frisk, medium+ tannin og medium lengde. Smak av røde bær, plommer, krydder, fat og sort te. God struktur.

86 poeng


Il Poggione Rosso di Montalcino 2022 – Pris: 245,-
Druer: Sangiovese 100%

Rosso di Montalcino er «lillebroren» til Brunello som ikke har like store krav til lagring og druekvalitet. Lagret 12mnd på store gamle fat + 4mnd på flaske før den slippes.
Medium rødbrun farge. Lukter kirsebær, fat, krydder og svart te.Høy syre, medium+ tanniner og medium+ lengde. Her er det mye frukt i smaken! Røde bær, sort te, fat, urter og litt saltaktig.

88 poeng


Il Poggione Rosso di Montalcino 2021 Magnum – Pris: 600,-
Druer: Sangiovese 100%

2021 har fått 2mnd lengre lagring på flaske enn 2022 før den ble sluppet. Denne er også medium rødbrun med elegant duft av røde bær og urter. Vinen er balansert med god syre, mye tannin (avrundet) og god lengde. Kirsebær, krydder, urter, fat og te på smak.

89 poeng


Il Poggione Brunello di Montalcino 2019 – Pris: 430,-
Druer: Sangiovese 100%

Det er denne vinen Il Poggione er kjent for! Her snakker vi 36mnd på store gamle fat + 6mnd på flaske før den sleppes. Da er den moden og drikkeklar selv om den fortsatt vil vinne på 5-8 år i kjelleren.
Mørk rødbrun. Litt forsiktig duft av modne(nesten mot tørkede) bær, fat, vanilje, krydder og kanskje litt aceton. I munnen: Høy syre og litt «trå» tanniner. Lang ettersmak! Smaker modne røde bær, vanilje og krydder. En veldig kompleks vin. Jeg aner litt alkohol-sting i denne (15% alkohol).

90 poeng


Il Poggione Brunello di Montalcino 2017 Magnum – Pris: 1790,-
Druer: Sangiovese 100%

Samme produksjonsmetode og lengde som vinen over, men dette er magnumflaske som er 2 år eldre.
Mørk brun farge. Nydelig duft av kirsebær, urter, krydder, tobakk og skogbunn. En balansert og fin vin med smak av modne bær, krydder (pepper), urter, te og våt skogbunn. Mye (!) tanniner, høy syre og veldig lang ettersmak! Dette er en god Brunello!

92 poeng



Høydepunkter fra messegulvet

Av de rundt 250 vinene på messegulvet fant vi noen favoritter. Det er ikke nødvendigvis de beste vinene vi lister opp, men vi forsøker å trekke frem litt varierte viner – og kanskje viner som overrasket oss eller har en god historie.
På messegulvet har vi ikke tid eller nok hender til å skrive lange notater eller å ta gode bilder av vinflaskene, så disse får du ta som de er. Heldigvis hadde vi med en dyktig fotograf som tok flotte bilder av andre motiver!


Hebnes Vingard Soleglad 2023 – Pris: 350,-
Produsent: Hebnes Vingard
Norge, Ryfylke
Druer: Solaris 100%

Vi begynner med en liten joker fra Ryfylke som har fått lov til å stille ut selv om tema var Italia. Dette er en spennende oransjevin laget på Solaris-druen fermentert i amfora med 21 dagers skallkontakt.
Lys gul ufiltrert. Lukter faktisk litt bringebær, appelsinskall og blomst. Det er høy syre, lett bitterhet og tannin. Smak av appelsin/mandarin.

87 poeng


Brandini Alta Langa Brut 2020 – Pris: 400,-
Produsent: Agr. Brandini
Italia, Piemonte, Alta Langa
Druer: Chardonnay 15%, Pinot Noir 85%

Den beste musserende som vi smakte på var denne fra søstrene Brandini. Vi besøkte jo denne gården på vår tur til Piemonte i 2015, og de har generelt sett mye bra viner, og dette var et høydepunkt!
Eple, sitrus, og fint bakverk. En ganske kompleks musserende vin som har lagt hele 4 år på bunnfall! Et kupp til denne prisen.

90 poeng


Giovanni Rosso Etna Bianco 2022 – Pris: 300,-
Produsent: Giovanni Rosso
Italia, Sicilia, Etna
Druer: Carricante 100%

Vinner av beste vin under snittpris på messen var denne! Giovanni Rosso holder jo egentlig til i Piemonte, og presenterte blant annet en nydelig Barolo på messen, men det var denne som fikk pris.
Lukter lett av røyk, rul frukt, blomst og stikkelsbær. God syre, men litt vannaktig munnfølelse.

88 poeng


Cantina Gentili Chardonnay 2023 – Pris: 200,-
Produsent: Cantina Gentili
Italia, Toscana
Druer: Chardonnay 100%

En av våre favoritter blant de hvite, og en stor ovveraskelse! En vin med høy syre og god konsentrasjon. Fersken, eple, sitrus og litt nøtt. Et stikk av fat. Balansert og fin som gir mye for pengene!

89 poeng


Abbazia di Novacella Kerner 2023 – Pris: 220,-
Produsent: Abbazia di Novacella
Italia, Trentino-Alto Adige, Alto Adige (Südtirol)
Druer: Kerner 100%

Den andre store overraskelsen på hvitvinsfronten var denne fra sydtyrol! Denne har god konsentrasjon, høy syre og lang ettersmak! Der fant vi stikkelsbær, steinfrukt, mineralitet og nøtt. Rene og fine smaker og mye for pengene!

89 poeng


Roagna Derthona Montemarzino 2022 – Pris: 950,-
Produsent: Az. Agr. Roagna
Italia, Piemonte, Barolo
Druer: Timorasso 100%

Vi tar med en hvitvin i litt høy prisklasse også. Denne er laget på den litt mindre kjente druen Timorasso som nesten var utryddet for få år siden. Roagna lager kun ett fat av denne (2500l), og det er kun 300 flasker i Norge. Vinen har kompleks smak av fruktig eple, sitron, steinfrukt og mineralitet. Konsentrert med stor kropp og lang ettersmak!

91 poeng


Roagna Barolo 2019 – Pris: 720,-
Produsent: Az. Agr. Roagna
Italia, Piemonte, Barolo
Druer: Nebbiolo 100%

Vår favoritt på messen! Roagna leverer alltid, og denne Baroloen var den beste vinen vi smakte på denne messen (vi kom bare over rundt 60 viner).
Roagna er «old school» og bruker store brukte fat, men denne vinen er allikevel meget tilgjengelig allerede nå! Den har ren og god frukt (kirsebær), lær, sopp og skogbunn. Lett fat. Vinen har en flott balanse og kompleksitet. Fine tanniner og høy syre. Rett og slett en god vin!

93 poeng


Banfi Cum Laude 2021 – Pris: 370,-
Produsent: Cast. Banfi
Italia, Toscana
Druer: Merlot 30%, Syrah 15%, Sangiovese 25%, Cabernet Sauvignon 30%

Banfi hadde også en nydelig Brunello på messen, men jeg tok med denne supertoscaneren i stedet. Denne er veldig strukturert og konsentrert med smak av solbær, kirsebær og jordbær. Under der er det en bass av lær, tobakk og lakris. Kompleks og god!

90 poeng


Fèlsina Fontalloro 2018 – Pris: 600,-
Produsent: Fèlsina
Italia, Toscana
Druer: Sangiovese 100%

Enda en såkalt supertoscaner, men denne er laget av ren sangiovese. Her er det veldig ren frukt dominert av kirsebær, i tillegg til urter, fat og tobakk. Balansert og konsentrert med høy syre.

92 poeng


Casa Volpi Vino Rosso 2023 – Pris: 130,-
Produsent: Cant. Volpi
Italia
Druer: Barbera 85%, Dolcetto 15%

I andre enden av skalaen på pris finner vi denne artige saken som er tappet på pappflaske (!) Dette er ingen stor vin, men en lett og ukomplisert vin som jeg ser for meg kan være en god introduksjon for mennesker som ønsker å lære seg å drikke rødvin. Vi har tidligere skrytt av Vantina Volpi sin Timorasso som er ganske god. Denne er ikke like imponerende, men et artig konsept som passer perfekt til en hyttetur eller liknende! Produsenten sender forresten vin på tank til Frankrike for å få tappet den på disse flaskene. Det samme gjelder en annen vin som er på PET-flasker.
Smak: Myke røde bær, lav på tannin og ganske god syre.

82 poeng


Malvirà Spumante Birbet – Pris 235,-
Produsent: Az. Agr. Malvirà
Italia
Druer: Brachetto 100%

Vi avslutter med en dessertvin som er en lett musserende vin laget på Brachetto. Her er det smaker som bringebær og jordbær. Sødmen er fint balansert mot den gode syren.
Malvirà var representert fra produsenten, og hadde med seg flere gode viner fra Roero-området i Piemonte.

88 poeng


Dette var et greit utvalg av de rundt 60 vinene vi fikk smakt på messen. Det var mange gode viner, og flere som fikk bedre karakter enn disse, men vi ville gjerne presentere et litt variert utvalg av viner i forskjellige stiler og prisklasser fra alle bordene vi besøkte. Bilder av de andre vinene vi smakte kan du se under her:



Etter messen – Bevaremegvel

Etter vinmessen hadde vi bord hos Bevaremegvel. Der startet vi friskt med en musserende vin fra Gusbourne i England, før vi tok Soalheiro Granit til hovedretten og en Vin Santo til desserten. Under følger en anmeldelse av den musserende vinen.


Gusbourne Blanc de Blancs 2016
England, Kent
Druer: Chardonnay 100%

Det er 2019 som er på vinmonopolet nå, så denne har fått et par år i kjelleren.
En fint utviklet Gusbourne som dufter av eple, sitron og brioche. Høy syre! Fin mousse og god konsentrasjon. Lang!

92 poeng


Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.