Arrangement,  Vinsmaking

Vinskolen – Friuli

Stavanger Vinforum arrangerer Stavangers største vinmesse 18. januar i år, og denne gangen er temaet Italia. I høst var vi med på Vinskolen – Toscana, og denne gangen var det Friuli som var tema. Stavanger Vinforum har vært på studietur til Friuli, og Janne tok med seg kunnskapen fra denne og andre turer og holdt vinskole og smaking av 7 gode viner fra området.
Vi har jo hatt en smaking med viner fra Friuli i Joa Vinklubb, men det var greit med en oppfriskning!


Første vin ut var en Pinot Grigio fra produsenten Jermann. Som navnet antyder har produsenten aner fra Østerrike, og det er ikke så rart siden dette vinområdet har vært del av både Slovenia og Østerrike tidligere. Dagens grenser ble tegnet etter andre verdenskrig, noe som også er nevnt i smakingen av viner fra Slovenia.

Jermann Pinot Grigio 2023 – Pris: 340,-
Produsent: Jermann
Italia, Friuli-Venezia Giuli, Colio Goriziano (Collio)
Druer: Pinot Grigio 100%

En lys strågul vin som dufter av pære, melon, krydder og sitron. I munnen merket vi først den høye friskheten før vi noterte sitron, hvit blomst, melon, gul steinfrukt og litt tropiske toner. Vinen er ganske stofflig, den har god balanse og lang ettersmak med lett bitter utgang (grapefrukt).

89 poeng


Vi gikk videre til den andre vinen som kom fra Colli Orientali som grenser til (og fortsetter inn i) Slovenske Goriska Brda. Vinen er laget på Ribolla Gialla som vi kjenner som Rebula i Slovenia. Denne druen er floral og lett med høy syre, og den brukes ofte i oransjevin. Denne vinen var derimot hvit.

Le Vigne di Zamó Ribolla Gialla 2022 – Pris: 260,-
Produsent: Le Vigne di Zamo
Italia, Friuli-Venezia Giuli, Friuli Colli Orientali
Druer: Ribolla Gialla 100%

Lys strågul. Dufter av blomst (litt tuttifrutti i starten) og litt ost. Smaken er lett bitter, god syre og mye stoff. Sitrus, saltaktig mineralitet (mot østers), grønt eple og blomst. 50% av vinen har vært gjennom Malo, og den har lagt 8 mnd på bunnfall.

88 poeng


Neste drue ut var Friulano som het Tokai Friulano frem til 2007, men som også er kjent som Sauvignonnasse eller Sauvignon Vert. Dette er hoveddruen i Colli Orientali og kjennetegnes ved at den er lett og floral, har litt «grønne» toner og kan smake av bitre mandler.

Livio Felluga Friulano 2021 – Pris: 314,-
Produsent: Livio Felluga
Italia, Friuli-Venezia Giuli, Friuli Colli Orientali
Druer: Friulano 100%

Lys gul farge på denne. syrlig duft av sitrus, melon, blomster og nøtt. Smaken er litt som melonyoghurt/melon, steinfrukt, nøtter, marsipan, eple og gress. God munnfølelse med struktur, høy syre og lang ettersmak.

90 poeng


Det er nesten obligatorisk med oransjevin når man smaker viner fra Friuli. Området er kjent for denne type vin, og Radikon er kjent for å være en av de beste naturvinsprodusentene der. Produsenten kom med sin første årgang i 1980.

Radikon Slatnik Bianco 2021 – Pris: 420,-
Produsent: Radikon
Italia, Friuli-Venezia Giuli, Venezia Giulia
Druer: Chardonnay 80%, Friulano 20%

Dyp gul-oransje farge. Her er det mandarin, stall og appelsinmarmelade eller skall på lukt. Litt funky. Vinen har høy syre og en smak av sitron, appelsin, blomst, nøtt og eple. En litt oksidativ vin.
Spontangjæret vin med 10 dager skallkontakt.

92 poeng


Scarbolo har vi vært borti før, og denne vinen er den «nye versjonen» av XL som vinklubben har hatt på en Pinot Grigio-smaking tidligere. Datteren i huset, Lara, tok over for 4 år siden og har gjort om en god del på stilen til vinene fra huset.

Scarbolo Salvadi 2021 – Pris: 369,-
Produsent: Scarbolo
Italia, Friuli-Venezia Giuli, Friuli
Druer: Pinot Grigio 100%

En spenstig farge som jeg vil beskrive som lys blodappelsin! Først har vinen en duft av fennikel som luftes bort etter litt. Ellers vil jeg beskrive lukten som hvit rips og rosevann. Smaken er derimot av nyper, blomster, nøtter og te med et hint av stikkelsbær. Medium syre og ganske mye tannin. Spontanfermentert, 3 uker skallkontakt og 1,5 år på bunnfall i store fat før tapping.

87 poeng


Schioppettino er et morsomt navn som betyr «lite smell». Druen var tidligere på vei til å forsvinne, men ble gjenoppdaget på 1970-tallet. Druen har mørkt skall og er kjent for sin tydelige peppersmak, samt smak av skogsbær. Vingården Petrussa drives av 3 generasjoner kvinner; Guiseppina, Hilde og Francesca.
Schioppettino er forøvrig av mange beskrevet som den perfekte ribbevinen.

Petrussa Schioppettino di Prepotto 2019 – Pris: 449,-
Produsent: Petrussa
Italia, Friuli-Venezia Giuli, Friuli Colli Orientali
Druer: Schioppettino 100%

Rød farge med medium dybde. Lukter som mørke og røde bær (kirsebær, jordbær og blåbær), krydder og sopp. I smaken er der pepper (!), krekling, kirsebær og urter. Medium+ tannin, høy syre og god lengde.

90 poeng


Enda en vin fra Scarbolo, og denne gangen en rød vin laget av druetypen refosco dal pedrucolo rosso (som betyr «rød stilk»). Dette er en meget gammel druetyper som har historie helt tilbake til romertiden. Smaken beskrives ofte om rustikk.

Scarbolo Refosco Peraria 2020 – Pris: 330,-
Produsent: Scarbolo
Italia, Friuli-Venezia Giuli, Friuli Grave
Druer: Refosco 100%

Dyp rød farge med antydning til brun kant. Lukter røyk, mørke og røde bær, blå plommer, blåbær og vanilje. I munnen har den høy syre og mye tannin og en smak som er dominert av mørke bær (blåbær) og eik.

89 poeng


Nok en vellykket smaking gjennomført hos Stavanger Vinforum. Selv om vi tidligere har studert området lærte vi mye nytt denne kvelden. Vi har lett for å glemme dette området – noe som er synd da det er mye kvalitetsvin her! En annen sak som vi ble minnet på er at Pinot Grigio ikke trenger å være den enkle litt kjedelige vinen som mange tenker på. Laget med godt håndverk fremstår viner av druen som både store og komplekse!

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.