Vinsmaking

Slovenia

Karl Petter har lenge hatt lyst til å bli mer kjent med vinlandet Slovenia, og møtet med Nico Schmidt fra Cultus var sparket han trengte! Det er også Nico som har hjulpet med å finne viner som representerer hele Slovenia på en god måte. Alle vinene kan bestilles fra vinmonopolet.

Bilde lånt fra https://www.renatesreiser.com

Slovenia er ikke så veldig godt kjent i Norge, men geografisk har det alt som skal til for å lage god vin! Landet grenser til Italia, Østerrike, Ungarn og Kroatia – alle sammen gode vinland. Nå skal vi også ta med at landegrenser er kunstige geografiske skiller, og grensen mellom Italia og Slovenia omdiskutert – også i vinkretser. Etter andre verdenskrig ble landegrensen mellom Italia og Jugoslavia tegnet opp av noen som ikke kjente hverken geografien eller folks tilhørighet. Gårder ble delt i to mellom landene, og familier bodde på begge siden av grensen. Det som i Italia heter Collio Goriziano i Friuli er en naturlig del av vinområdet som på andre siden av grensen heter Goriška Brda i Primorska. Det finnes fortsatt vingårder som er delt av landegrensen.
Det er ikke veldig mange viner fra Slovenia på vinmonopolet, og nesten alle vinene vi fant er fra Primorska-regionen vest i landet.

Bilde lånt fra https://www.renatesreiser.com

Men det lages vin i store deler av Slovenia. Det finnes 3 store vinregioner i landet; Primorska, Podravje og Posavje som hver er delt opp i mindre under-regioner (se kart under). Hver av disse regionene har forskjellig klima og jordtyper som gir vinene unike karaktertrekk.

  1. Primorska – Nær Adriaterhavet og ved grensen til Italia, er Primorska regionen påvirket av Middelhavsklimaet. Dette er landets mest kjente vinregion og er spesielt kjent for sin produksjon av rødvin. Området er preget av kraftige og fyldige viner, hvor druesorter som Merlot, Cabernet Sauvignon og lokale Rebula står sterkt. Viner fra Primorska har en fyldig smak og har ofte en lengre lagringstid enn de som produseres lenger inn i landet.
  2. Podravje – Podravje-regionen ligger i nordøstlige Slovenia, nær grensen til Østerrike og Ungarn. Med et kontinentalt klima er denne regionen spesielt godt egnet for produksjon av hvitvin. I Podravje finner man slovenske spesialiteter som Laski Rizling, Sipon (Furmint), og Riesling. Vinene her er friske og lette, og området har en rik tradisjon for produksjon av dessertviner.
  3. Posavje – I den sørøstlige delen av landet finner man Posavje-regionen, som kanskje er den minst kjente av de tre, men som byr på spennende, lokale varianter. Denne regionen er kjent for produksjon av «cviček,» en spesiell type lett rødvin som produseres med en blanding av røde og hvite druer. Posavje er også kjent for sin unike tradisjon for naturvin og bruk av bærekraftige metoder i vinproduksjonen.

(Kilde: godtdrikke.net)

Kart er hentet fra https://no.maps-slovenia.com

Marjan Simčič Cru Selection Chardonnay 2020 – Pris: 330,-
Produsent: Marjan Simčič
Slovenia, Primorska, Goriška Brda
Druer: Chardonnay 100%

Kveldens første vin var medium gyllen/gul på farge. Fin intensitet med lukt av steinfrukt (aprikos), smør, lett tropisk, blomst, mineralitet og mandarin.
Vinen har høy konsentrasjon med en del bitterstoff og smak av eple, steinfrukt, sitrus og røyk/mineralitet. En del stoff. Matvin.

Terningkast: 5 / 88 poeng


Johannes God’s Eye 2022 – Pris: 320,-
Produsent: Johannes Protner Winery
Slovenia, Podravje, Steiermark (Slovenska Štajerska)
Druer: Riesling 100%

Lys strågul farge. Overraskende lite intensitet, men lukten av badeball er relativt tydelig. Ellers kjente vi røyk, eple, sitrus og tropiske noter/steinfrukt (fersken/aprikos). I munnen er det den høye syren som treffer oss først. Smaker sitron og lime, grønt eple, ingefær, urter (sitronmelisse) og noe balsamisk. Ganske stofflig.

Terningkast: 5 / 88 poeng


Burja Estate Bela White 2022 – Pris: 318,-
Produsent: Burja Estate
Slovenia, Primorska, Vipava
Druer: Lazki Rizling 30%, Malvasia 30%, Ribolla Gialla 30%

Skyet appelsingul farge. Intens duft sv appelsinskall, papp/kjeller, stall, nektarin, kamfer og julekrydder. Også i smaken var det også mye komplekse smaker; appelsin, steinfrukt, eple, sitron og krydder (nellik og ingefær). Spicy, oljete munnfølelse med litt snerp. Høy konsentrasjon og lang ettersmak!

Terningkast: 5 / 89 poeng


Movia Rebula Ribolla 2019 – Pris: 330,-
Produsent: Movia
Slovenia, Primorska, Goriška Brda
Druer: Ribolla 100%

Nok en oransjevin. Denne er mørk, skyet oransje i fargen. God intensitet av malt, ingefær-te, kjellerepler, mandarin og lett stallduft. I munnen – fyldig og konsentrert med litt oksidert preg. Kamfer, sitrus, epler, steinfrukt, sort te, urter og nøtter. En del tannin og litt alkoholstikk.

Terningkast: 4 / 87 poeng


Marjan Simčič Cru Selection Pinot Noir 2020 – Pris: 400,-
Produsent: Marjan Simčič
Slovenia, Primorska, Goriška Brda
Druer: Pinot Noir 100%

Lys rød farge. Ikke så høy intensitet på denne. Røde bær (rips, jordbær og kirsebær), jordlig, stall og noe urter/krydder.
Overraskende høy konsentrasjon i munnen. Røde bær, jord, fat, vanilje og krydder. En del tanniner – lang ettersmak. Vil vinne på litt lagring.

Terningkast: 5 / 90 poeng


Stoka Kras Teran 2022 – Pris: 300,-
Produsent: Stoka
Slovenia, Primorska, Kras
Druer: Refosco 100%

Mørk lilla farge. Intens duft av mørke bær (bjørnebær, blåbær), mørk sjokolade, pepper, lær, fat og vanilje. I smaken er der mye frukt, skogsbær, jordbær, urter og litt grønne umodne toner. Medium konsentrasjon og lengde.

Terningkast: 4 / 87 poeng


Slovenia leverte gode viner! 2 hvite med god struktur etter å ha ligget på bunnfall. 2 oransjeviner med forskjellig lengde på skallkontakten, og til sist to forskjellige røde viner som til sammen viste et stort spenn på vinene fra Slovenia!
Håndplukket, spontanfermentering og lavintervensjon er stikkord for alle vinene, og det er kanskje dette som gjør at vinene skiller seg fra mengden. Det er et vanskelig marked å konkurrere i, så da er det kanskje lurt å markedsføre seg som naturvin for å vinne frem i en nisje? Det var uansett ikke noe store vinfeil her, og vi likte det vi fikk i glassene våre!

Som sedvanlig ble det ost og spekemat hos Karl Petter. Årets første fenalår hadde kommet i hus, og her skinte oransjevinene godt. Gode alternativer til julemiddagen dette altså!

Hos Karl Petter

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.