Vinsmaking

Vinsmaking hos Tasting Table Budapest

På tur til Budapest søkte Karl Petter etter muligheter for å smake på og lære mer om ungarske viner. Alle søk pekte mot «The Tasting Table«, så da ble det vinsmaking der. Det finnes flere forskjellige vinsmakinger man kan velge mellom, men på denne turen var det den enkleste vinsmakingen som passet: «Hungarian Wine, Cheese & Charcuterie Tasting».
The Tasting Table, eller Taste Hungary som de heter har både vinbutikk og et smakerom. Disse ligger på hver side av en gate i det jødiske distriktet – ikke så lang unna den kjente ruinbaren Szimpla Kert.

Vel fremme ønsket stedets sommelier Tamás velkommen til smaking. Denne dagen var det kun 3 påmeldte, så det var lett å stille spørsmål til den kunnskapsrike verten vår. Tamás driver faktisk sin egen lille vingård ikke så langt fra Budapest, og har laget sin første vin av egne druer i år.


Pannonhalmi Irsai Olivér 2024 – Pris: 3990 HUF
Produsent: Cseri Winery
Ungarn, Kunság
Druer: Irsai Olivér

Irsai Olivér er en krysning av 2 lokale druer i Ungarn, og regnes ofte som ungarns svar på Sauvignon Blanc. Det er en veldig aromatisk drue.
Lukter av hvite blomster, hylleblomst, litchi, pære og gul steinfrukt. Den har en del grønne toner også. Medium syre.
Produsenten er som et familiedrevet coorerativ som kjøper drue av lokale bønder. De høster ofte 4 ganger; 1. gang for syre, 2. og 3. gang for smak, og 4. gang for sødme.

86 poeng


Estate Furmint 2022 – Pris: 5190 HUF
Produsent: Erzsèbet Winery
Ungarn, Tokaj
Druer: Furmint

Denne vingården har fått navn etter Erzsébet (Elizabeth) Prácser, en av de første kvinnelige vinmakerne i Tokaj som kjøpte gården i 1989. Gården har en historisk kjeller som ble gravd ut på 1600-tallet, og som har vært leid av russiske keisere for å lagre Tokaji Aszu på 1700-tallet.
Vinen er veldig mineralsk med duft av flint, eple og sitrus (limeskall). Den har høy syre med smak av salt mineralitet, steinfrukt, sitrus og eple. God lengde.

90 poeng


Pelzberg Kékfrankos 2018 – Pris: 6690 HUF
Produsent: Grál Winery
Ungarn, Tolna
Druer: Kékfrankos

Kékfrankos er samme drue som heter Blaufränkisch i Østerrike, men i Ungarn er viner av druen ofte litt kraftigere og mer kompleks enn i Østerrike. Vinen kommer fra en liten produsent som bare har 2,5ha vinmark, og er laget med delvis helklase-fermentering.
Mørk lilla farge. Lukt av Børke og røde bær, lær, kaffe, eik og skogbunn. I munnen har den ganske høy syre og smak av skogsbær, krydder (paprika) og skogbunn. Ettersmaken er lang!

92 poeng


Signature Red Cuvée 2015 – Pris: 4990 HUF
Produsent: Malatinszky Winery
Ungarn, Villány
Druer: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc

Denne vinen er laget av ungarns første sommelier, på ungarns første økologiske gård. Det er en bordeaux-blend som har ligget 20mnd på små fat.
Mørk rød farge. Duft av fat, urter, røde plommer, lær og kaffe. I munnen; Høy tannin og medium+ syre. Dominert av mørke bær og krydder (pepper). Denne vinen tåler nok mange år i kjelleren!

90 poeng


Grand Tokaj Édes Szamorodni 2021 – Pris: 4990 HUF
Produsent: Grand Tokaj Winery
Ungarn, Tokaj
Druer: Furmint +

Ingen vinsmaking i Ungarn uten søt dessertvin. Szamorodni er er rimeligere dessertvin enn Aszu fordi de plukker hele klaser med både botrytiserte og friske druer.
Lys gyllen farge. Duft av honning, sitrus, mango og eple. Vinen har en fin balanse mellom sødme og syre, og ganske lang ettersmak.

89 poeng


Etter smakingen ble jeg igjen litt, og Tomás fant frem en annen vin som han ville jeg skulle smake på. Det var en såkalt Tokaji Forditás som jeg ikke har vært borti tidligere. Forditás betyr «opp ned» eller å oversette på norsk. De beste årene for Tokaji Aszu pleier de å benytte seg av restene fra Aszu-produksjonen til å lage denne vinen, noe som kan gi en litt lettere versjon av Tokaji.

Hétszóló Tokaji Forditás 2021 – Pris: 8990 HUF
Produsent: Hétszóló
Ungarn, Tokaj
Druer: Furmint

Høy konsentrasjonsjon i både duft og smak! Honning, tørket aprikos, sitrus og botrytiserte druer. Noe grønne toner. Varer evig lenge!

93 poeng


Helt til sist fikk jeg en vin i glasset som blindsmaking.
Vinen minnet meg litt om en godt laget Sauvignon Blanc (Sancerre) på lukt med sine litt elegante stikkelsbær og grønne toner. På smak var det litt annerledes med grønne toner og litt mineralitet og steinfrukt. Jeg klarte ikke å ta den.
Vinen viste seg å være Tamàs sin egne Furmint fra årets produksjon! Det er litt tidlig å servere denne vinen nå, men han skulle ha en smaking med kolleger og vinkjennere senere på kvelden, og han var nysgjerring på min mening også. Det var en spennende vin, og også godt laget med potensiale!

Jeg må ikke glemme å nevne osten og spekematen!
Vi fikk et brett med 4 forskjellige oster, og 4 forskjellige skinker eller spekepølser. Alle fra små produsenter i Ungarn som Tasting Table kjøper direkte. Disse var lagt opp slik at de skulle passe til de 4 første vinene vi ble servert, og det var veldig god match!
Alt i alt var dette en god opplevelse som viser et godt utvalg av typiske Ungarske viner!
Anbefales vininteresserte reisende til Budapest!

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »