Arrangement

Grunnkurs Toscana

Vinskolen Stavanger Vinforum med Karl Marius Lillevik

Stavanger Vinforum har fokus på Italia før neste vinmesse, og vi ble med på «Grunnkurs Toscana» for å få et enda bedre innblikk i denne vinregionen. Vi har vært med på et foredrag med Karl Marius om «Skjulte skatter fra Italia» tidligere, og visste at han er en dyktig foredragsholder!
Han begynte med litt fakta om Toscana først:
– 12.500 produsenter som dyrker 60.000 ha vinmark, og som produserer 2,3 millioner hektoliter vin.
– 6% av all vin i Italia kommer fra Toscana.
– Over 85% av produksjonen er rødvin.
– 60% av vinmarkene er Sangiovese, 8% Merlot og 6% Cabernet Sauvignon.
– Andre rødvinsdruer: Canaiolo, Colorino, Malvasia, Mammolo, Cabernet Franc.
– Grønne druer: Trebbiano, Malvasia, Vermentino, Vernaccia, Chardonnay.
– 11 DOCG og 41 DOC står for majoriteten av vinproduksjonen, mens IGT for ca 1/3.

Etter litt teori var det på tide å smake noen viner fra området. Karl Magnus hadde tatt med seg 9 flasker vin der 1 var hvitvin, 7 røde viner, og til slutt 1 dessertvin.


Vi startet med den mest kjente hvitvinen fra Toscana; Vernaccia di San Gimignano. Dette er en egen appellasjon innenfor kommunegrensen til San Gimignano som er en av de mest sjarmerende små byene i Toscana.

Mormoraia Ostrea Vernaccia di San Gimignano 2021 – Pris: 279,-
Produsent: Tenuta Mormoraia
Italia, Toscana, Vernaccia di San Gimignano
Druer: Vernaccia 100%

Lys gyllen farge. Lukter av Nestle, eple, blomster, sitrus, stikkelsbær, krydder og litt vanilje.
Medium+ syre, oljeaktig munnfølelse med litt stoff. I smaken: Eple, pære, krydder, fat og mynte. Lang ettersmak med litt bitter utgang.

88 poeng


Neste vin ut var fra Chianti Rufina som ligger lengst nord og øst av alle underområdene i Chianti. Dette området ligger høyt, og er regnet for å være kjølig. Det er fordi det kommer kjølige vinder ned fra fjellene i øst som hjelper til å temperere vinåkrene, noe som gir viner med en litt slankere stil.

Selvapiana Chianti Rufina 2022 – Pris: 218,-
Produsent: Fattoria Selvapiana
Italia, Toscana, Chianti Rufina
Druer: Sangiovese 94%, Canaiolo 3%, Colorino 2%

Lys lilla farge. Duft av røde/syrlige kirsebær, grønne urter, blå blomster, krydder og litt vanilje/fat.
Vinen har god friskhet, medium tanniner og god lengde. Smaker modne kirsebær, røde bær, grønne urter og fat. En god innstegsvin.

87 poeng


Den tredje vinen var en Chianti Classico som er det opprinnelige vinområdet i Chianti-appellasjonene, og regnes for å være «indrefileten» i Chianti. Denne vinen er laget i en litt kraftig stil med mye ekstraksjon og tydelig eikepreg.

Fontodi Chianti Classico 2021 – Pris: 315,-
Produsent: Azienda Agricole Fontodi
Italia, Toscana, Chianti Classico
Druer: Sangiovese 100%

Mørk rød farge. Litt søtlig rødbærslukt, men også mørke bær (blåbær), rød plomme, vanilje, fat og lakris.
Her er det mye tanniner og høy syre! Smaker varm moden frukt (rød og mørk), krydder, urter og fat/vanilje. God lengde.

89 poeng


Den neste vinen var en veldig annerledes Chianti Classico, og viste bredden av viner laget på Sangiovese i samme området. Denne vingården ligger relativt høyt og kjølig selv om det ligger innenfor Chianti Classico området.

J. Fiore Chianti Classico Sonocosi 2022 – Pris: 372,- (Spesialslipp)
Produsent: Jirij Fiore & Figlia
Italia, Toscana, Chianti Classico
Druer: Sangiovese 100%

Lys rød. Dufter forsiktig av røde bær (rips, bringebær og jordbær), litt fjøs (dette luftes vekk), blomster og lær.
I munnen har den meget høy syre og også lite tanniner. Smaken er av sursøte kirsebær, rips og grønne urter. Medium+ lengde.

90 poeng


Vi beveget oss vekk fra Chianti, og over til de klassiske områdene lengre sør i Toscana. Det er fortsatt Sangiovese som spiller hovedrollen når vi beveger oss til den vakre byen Montepulciano.

Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano 2020 – Pris: 370,-
Produsent: Avignonesi
Italia, Toscana, Vino Nobile di Montepulciano
Druer: Sangiovese 100%

Medium rød med brun kant. Her er det kirsebær, fat/vanilje, røyk, røde/mørke bær, plomme og søt balsamico på duft.
I munnen er det mye tanniner og god syre. Den har stor kropp og mye struktur. Smaker av røde og mørke bær (kirsebær), lakris, urter (mynte), lær, eik og vanilje. Ettersmaken er lang.

89 poeng


Felsina ligger rett øst av Siena på grensen mellom Chianti Classico og Chianti Colli Sinesi, og dyrker druer i begge områdene. Den neste vinen er derimot ikke klassifisert som hverken Classico eller Sinesi, men heller under IGT-paraplyen siden druene kommer fra begge områdene.

Fèlsina Fontalloro 2015 – Pris: 590,-
Produsent: Fèlsina
Italia, Toscana, IGT
Druer: Sangiovese 100%

Medium rød farge med brun kant. Her er det utviklet fruktighet, lær, urter, mynte, skogbunn, sopp, lett fat, kamfer, tobakk og bandasje. Meget kompleks!
I munnen; Flott balansert med god struktur, høy syre og integrerte tanniner. I tillegg til det vi fant i lukten smaker den også litt tørket frukt.

93 poeng


Neste vin var fra Montalcino som er kjent for sine store viner laget på druen Sangiovese Grosso, eller Brunello som de kaller den der. De beste druene i områder benyttes til deres Brunello de Montalcino, mens andresorteringen benyttes til å lage Rosso di Montalcino. Vi ble servert en rimelig Brunello.

Il Poggione Brunello di Montalcino 2016 – Pris: 420,-
Produsent: Tenuta Il Poggione
Italia, Toscana, Brunello di Montalcino
Druer: Brunello 100%

Dyp rødbrun farge, og duft av utviklet frukt, tobakk, sort te, fat, urter, skogbunn og lær. Det er også noe plomme, Ørke bær og røyk.
Vinen har medium+ syre, høy på tanninog smak av moden/tørket frukt, lær, kaffe og fat. Lang ettersmak!

92 poeng


Den siste røde vinen kommer fra kystområdet i vest. I dette området trives de franske druene Cabernet Sauvignon og Merlot godt, og det var her de begynte å lage vinene som senere fikk navnet «Supertoscanere». Dette er viner som ikke følger retningslinjene for områdene de blir laget, og de får derfor ikke bruke klassifikasjonen i området. Før måtte de kalle seg «Vino de tavla» (eller bordvin på norsk), men etter at IGT-klassifiseringen kom fikk de lov til å benytte denne.
Produsenten som lager den neste vinen vi fikk servert er forøvrig de som står bak den kjente vinen Sassicaia som er så kjent at den har fått sin egen DOC-klassifisering. Dette er «lillebroren»:

Tenuta San Guido Guidalberto 2022 – Pris: 570,-
Produsent: Tenuta San Guido
Italia, Toscana, Bolgheri, IGT
Druer: Cabernet Sauvignon 60%, Merlot 40%

Dyp lilla.
Denne vinen trenger luft, og fremstod som ganske lukket for oss. Men med en stund i glasset fikk vi frem følgende dufter: Røyk, litt syrlig rød og mørk frukt (solbær), krydder, lette fataroma, surkål og serranoskinke.

Det var litt vanskelig å gi riktig karakter, men vi endte på rundt 91 poeng. Det er mulig den fortjener mer når den åpner seg skikkelig.


Til slutt fikk vi smake på Toscanas egne dessertvin; Vin Santo. Dette er en såkalt passito-vin som innebærer at druen blir tørket etter at de er plukket. Tradisjonelt tørket de druene på stråmatter før de fermenterte vinen av de inntørkede og meget søte druene. Etter fermentering skal vinen lages på små tønner (25 – 60 liter) av kastanje eller eik. Tønnene blir lagt på loftet rett under den røde taksteinen og skal ligge i minimum 4 år.

Fèlsina Vin Santo del Chianti Classico 2016 – Pris: 380,- (37,5 cl)
Produsent: Fèlsina
Italia, Toscana, Vin Santo del Chianti Classico
Druer: Malvasia 45%, Trebbiano 25%, Sangiovese 30%

Middels gyllen-oransje farge. Nydelig duft av tørket frukt (aprikos og fersken), mandler, karamell, bandasje, fat, urter, kamferkiste og honning.
Dette er en kompleks vin som er fint balansert med god sødme og høy syre. Smaker av tørket aprikos, rosiner, sitron, honning, krydder og marsipan. Etter smaken varer nesten evig!

94 poeng


Det var en flott flight av viner som viser mangfoldet i Toscana selv om de fleste vinene er laget av Sangiovese! Det er stor variasjon innenfor de røde Sangiovese-vinene, men det finnes altså flere viner laget på andre druer. Karl Marius er, i tillegg til å være flink med vin, lidenskapelig interessert i mat og matlaging, og han kom med ange eksempler på Toscansk mat som passer sammen med vinene. Veldig interessant! Vi fikk også høre om byer og steder som det er verd å besøke i Toscana underveis i vinsmakingen. Alt i alt en meget interessant kveld med god stemning i kjelleren på Gaffel & Karaffel!

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.