Arrangement,  Vinsmaking

Cultus – Vin fra Slovenia + Quiz

Joa Vinklubb fikk forespørsel fra Stavanger Vinforum om vi kunne holde Vinquiz for medlemmene i Stavanger Vinforum, noe vi selvsagt sa ja til. Samtidig hadde de fått tilbud om en vinsmaking av vinene til en produsent fra Slovenia, så de slo til og laget en kombinert smaking og quiz. Arrangementet var i Vinbaren på Gaffel og Karaffel i Stavanger.

Cultus er en liten produsent fra landsbyen Podraga i Vaipava-dalen i Slovenia. Gården ligger knapt 3 mil fra Trieste i Italia, og 7 mil med bil fra grensen til Kroatia. De er ikke inne på det norske markedet enda, og det var nettopp derfor Nico var i Norge – for å markedsføre seg mot norske importører.
Nico Schmidt som representerte Cultus er opprinnelig fra Pfaltz i Tyskland. Han har tidligere bodd 3 år i Stavanger, så han var glad for å komme tilbake. Nico’s kjæreste er fra Slovenia, og hennes besteforeldre drev tidligere en vingård i Vaipava. Etter deres bortgang ble markene leid ut til andre vinbønder i området, men for noen år siden valgte Nico og kjæresten å flytte til Slovenia. Det var noen små vinmarker som ikke var leid ut, og de ville prøve seg som vinbønder selv. Etter hvert som leiekontraktene har gått ut har de tatt over flere vinmarker, og det ble etter hvert så mye at de måtte begynne å investere i maskiner.
Imens hadde de blitt kjent med et annet par som drev vingård i nærheten, der mannen (Matej) er fra Slovenia og kona (Carol) er fra Tyskland. De hadde blitt gode venner, og de hadde samme utfordringer på de to gårdene. Det ble etter hvert innlysende at det smarteste var å slå seg sammen, så nå driver de sammen der Matej har ansvaret på gården, mens Nico blant annet driver med markedsføring.

Vaipava-dalen ligger bak en fjellkjede som gir beskyttelse fra havet og fuktig vær. De har middelhavsklima med ganske varme netter, noe som i utganspunktet gir druer med lavt syrenivå. De kan kompensere noe ved å plukke tidlig og ha lang maserasjon av tidlige plukkede druer, men det er alltid en fare for at det kan gi grønne toner i vinene. Men lang maserasjon gir større kropp til vinene og kan langt på vei kompensere for manglende syre i vinene. Det er denne vinstilen Cultus lager. Gården er også sertifisert økologisk og vinene er veganske.

Det kan forøvrig anbefales å besøke nettsiden til Cultus som er professionell og informativ. Siden er full av informasjon, og gir deg lyst til å legge neste ferietur til Slovenia.


Cultus PetNat Pink Fluid 2023
Druer: Cabernet Sauvignon 100%

Medium rosa – skyet (ufiltrert)
Duft av eple, sopp og noe rødsbærsaroma.
Fine bobler og en smak av stikkelsbær, eple, sitrus, røde bær, sopp og epleskrott. Bitter utgang og medium minus syre.

85 poeng


Cultus Welschriesling 2023
Druer: Welschriesling 100%

Lys gul farge og lett skyet.
Lukter frisk sitron, eple og melon.
I munnen har den medium+ syre og stor munnfølelse. Smak av eple, sitron og honningmelon. Lang ettersmak.
Vinen har hatt 12 timer kaldmaserasjon, spontanfermentert og 6 mnd battonage. Ufiltrert.

88 poeng


Cultus Malvasia 2023
Druer: Malvasia 100%

Lys gul farge – litt skyet.
Behagelig duft av sitron, blomster, hvit steinfrukt, fersken og lette tropiske toner. Denne har medium+ syre og god munnfølelse. Smak av sitron, hvit fersken, blomster og grønt eple. God lengde.
2 døgn kaldmaserasjon, spontanfermentert og 6 mnd battonage. Ufiltrert.

88 poeng


Cultus Zelen 2023
Druer: Zelen 100%

Skyet gul farge.
Her er det grønne toner, krydder, gule epler, honning og melon.
God munnfølelse med en del fruktsødme. Krydder, urter (peppermynte), gult eple og melon. Elegant, kompleks og god!
5 døgn kaldmaserasjon, spontanfermentert og 6 mnd battonage. Ufiltrert.

91 poeng


Cultus Pinot Blanc 2022
Druer: Pinot Blanc 100%

Medium gul skyet
Lett duft av gule epler, fat, ost, sitrus og karamell.
Smaken er dominert av karamell (smørbukk), gule eple og krydder (chili). Veldig stor munnfølelse. Det blir kanskje litt mye karamell her.
5 døgn maserasjon, spontanfermentert og 20 mnd på fat. Ufiltrert.

88 poeng


Cultus Red 2021
Druer: Merlot 100%

Dyp lilla farge.
Lukter krydder, litt neglelakk, eik og røde bær.
I smaken er det røde og mørke bær, plommer, karamell og vanilje. God syre og litt unge tanniner. Vil ha en fordel av noen flere år i kjelleren.
14 dager skallmaserasjon, spontanfermentert og 20 mnd på nye fat. Ufiltrert.

88 poeng


Quiz med Joa Vinklubb

Etter vinsmakingen ble det Quiz med Joa Vinklubb. Svein Erik og Karl Petter stilte opp med spørsmålsark og 20 oppgaver – hvorav 2 oppgaver var blindsmaking. Det ble delt inn i 4 grupper – en på hvert bord, og Karl Petter guidet alle sammen gjennom spørsmålene.
Mest spenning var det kanskje rundt bindsmakingen der Joa Vinklubb hadde valgt ut 2 viner fra produsenter som vi har besøkt på turene våre: Soalheiro Alvarinho og Brandini Langhe Nebbiolo. Dette skulle vise seg å bli to vanskelige viner å ta på blindsmaking. Den hvite ble tatt for å være Riesling eller Sauvignon Blanc, mens den røde ble tatt for å være Pinot Noir. Begge deler forståelig, selv om vinene er gode representanter for sine druer og voksesteder.
Quiz’en ble godt mottatt, og deltagerne viste stor kunnskap selv om enkelte av spørsmålene kunne være ganske så vanskelige! Vi håper å kunne gjenta dette ved en senere anledning.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »