Vingårdsbesøk

Produsentbesøk: Walgate

I utkanten av Rye ligger The Winery Rye som er Ben Walgate sitt nye prosjekt. Ben som tidligere var vinmaker hos Tillingham har startet opp for seg selv i dette lille lokale, og lager vin av innkjøpte druer. Karl Petter fikk anbefalt vinene til Walgate av Rakel hos Resturant Bravo i Pedersgata, Stavanger, og når vi bodde like ved var det en selvfølge at vi skulle besøke denne produsenten.

Det tok oss kun 10 minutter å gå fra hotellet til The Winery som ligger i den historiske bydelen Cinque Ports i Rye. Vi ble ønsket velkommen av Ben som holdt på å rydde opp etter en bryllupsfest som hadde blitt arrangert kvelden i forveien. Lokalet er et gammel industribygg som er gjort om til produksjonslokale for vin, samt en bar der du blant annet kan kjøpe vinene fra Walgate og Tillingham.

Ben Walgate har vokst opp på en gård nordøst i England. Han visste ikke helt hva han skulle gjøre med livet da han studerte, men han tok en deltidsjobb i en vinbutikk, noe som skulle være avgjørende for hans fremtidige valg. Han begynte å jobbe med vin og vinmaking i 2009. Etter å ha jobbet flere år i Frankrike kom han tilbake til England hvor han blant annet jobber for Gusbourne. Men den store omveltningen kom da han fikk jobben hos Tillingham der han fikk hele ansvaret for produksjonen og ble medeier. Der laget han sin første årgang i 2017, og de fikk raskt anerkjennelse for sine viner.
Ben’s filosofi er å jobbe mest mulig økologisk og gjerne biodynamisk. Da han jobbet hos Tillingham laget han mange forskjellige viner, og han eksperimenterte med forskjellige metoder og stiler. Til tider gikk han litt langt forteller han selv. Nå som han har startet helt på nytt for seg selv eksperimenterer han fortsatt med forskjellige metoder og stiler, men han ønsker ikke å strekke det for langt. Det er seriøse viner laget med mint mulig intervensjon, men uten å gå «for langt «helt bananas». Han har blitt eldre og klokere…

Ben snakket raskt og mye under smakingen med mange tekniske detaljer der vi har forsøkt å plukke ut det viktigste sammen med smaksnotatene.


Walgate Blanc de Noir 2019 – Pris: 75£ (ikke i Norge)
Druer: Pinot Noir 50%, Pinot Meunier 50%

Dyp gul farge. Oksidativ stil med lukt av kjeller-eple, ost, urter, aprikos og honning. Høy syre og litt bruspulveraktige bobler/munnfølelse. Fruktig og røff smak av sitron, eple, blomster, godt og brioche. Ettersmak som går over fra sitron mot grapefrukt. Lang.
Vinen har lagt 10 mnd på fat og 20 mnd på flaske med bunnfall.

90 poeng


Walgate Chardonnay 2022 – Pris: 40£ (ikke i Norge)
Druer: Chardonnay 100%

Lys strågul. Oksidativ stil. Lukter sitron, eple, krydder og litt kjeksaktig.
Fint stoff. Elegante smaker av sitron, grapefrukt, eple, krydder og blomst.
Druer fra Tillingham – 6 forskjellige kloner. 1 år på flaske før salg.

89 poeng


Walgate Cuvée M 2022 – Pris: 520,-
Druer: Müller-Thurgau 50%, Ortega 20%, Siegerebe 12%, Schönburger 10%, Huxelrebe 8 %

Lys gyllen. Duft av blomster, sitron, tropisk frukt og honning.
Medium minus syre og lett munnfølelse, men en del stoff. En lett og elegant vin med blomster, sitron, eple, tropisk og honning, og medium lengde.
«M» i navnet er etter datteren Maggie.

87 poeng


Walgate Pinot Blanc 2022 – Pris: 38£ (ikke i Norge)
Druer: Pinot Blanc 100%

Lys strågul. Elegant duft av blomster, eple og sitrus.
Medium+ syre, medium munnfølelse, god struktur med lette tanniner.
Grapefrukt, eple og sitrus på smak. Urt i ettersmak.
Druer fra Essex. Kaldfermentert lenge (til januar), og 18 mnd på eik.

88 poeng


Walgate Rosé 2022 – Pris: 34£ (ikke i Norge)
Druer: Pinot Meunier 100%

Lys rosa. Duft av røde bær (rips og jordbær), roser og urt.
Rund moden syre i denne. Ren smak av jordbær, urter og sitrus.
Druer fra Tillingham. Saignee metode. Ståltank.

89 poeng


De røde vinene til Ben er laget på følgende måte:
1/3 helklase, 1/3 hele bær og 1/3 knust frukt blir lagt i tank og ligger uten tilsyn i 2-3 uker før pressing. Dette gir delvis karbonisk masserasjon.


Walgate Pinot Meunier 2022 – Pris: 40£ (ikke i Norge)
Druer: Pinot Meunier 72%, Pinot Noir 28%

Lys rød. Lukter rene bær og nydelig frukt. Jordbær, rips, bringebær, urter og krydder. Høy syre, god struktur med fine tanniner. Smaker røde bær, røyk, mineral, krydder og urter.

89 poeng


Walgate Pinot Noir 2022 – Pris: 40£ (ikke i Norge)
Druer: Pinot Noir 100%

Medium rød skyet. Litt dropsaktig jordbærduft sammen med ost, krydder, kamfer, urter og fat.
Medium+ syre med mye stoff og ferske/grønne tanniner. Smak av røde bær, urter, krydder og fat. Lett munnfølelse og medium lengde.
Laget av tyske Pinot-kloner. Ufiltrert.

89 poeng


Walgate Pinot Noir Reserve 2022 – Pris: 650,-
Druer: Pinot Noir 100%

Lys rød. Tiltalende duft av krydder, røde bær, urter, fat, skogbunn og sopp. God syre og runde tanniner. Røde bær (kirsebær, jordbær, rips), jord og krydder. En elegant og kompleks vin!
Denne vinen blir lagt på de 3 beste fatene som er spesielt utvalgt til vinen.

92 poeng


Walgate Cuvée 909 2022- Pris: 55£ (ikke i Norge)
Druer: Gamay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay (ukjent andel)

Lys-lys rødbrun farge. Røde bær, røyk, jordlig mineralitet, urter, krydder og lett fat. Medium+ syre og god struktur.
Elegant smak som den lukter. God lengde.
Denne har lagt i en nedgravd Quevri fyllt opp etter hvert som det kom inn druer fra åkeren. Når den var full ble den forseglet i 1 mnd, tømt, presset og lagt på fat i 8 mnd.

91 poeng


Tillingham End Grain 2017 – Pris: ?
Druer: Bacchus

En kuriositet fra Ben Walgate’s tid hos Tillingham. 2017 var første årgang. Denne vinen har ingen tilsatt sulfitt. En ren naturvin som har lagret godt.
Lys gul farge. Lukter røyk, ost, melon og lett oksidert (på en god måte). Medium syre og god struktur. I smaken fant vi blomster, melon, ost, gjærbakst og fersken. Fin lengde!

89 poeng


Som en liten gest fikk Ben en flaske med Vindpust eplesider fra Eple Sideri. Det føles riktig å ta med seg godt norsk håndtverk til dyktige vinmakere i England!


Etter vinsmakingen ble vi igjen i The Winery og bestilte oss hver vår pizza til lunch sammen med en flaske Pinot Noir Reserve som var vår felles favoritt. Selv om det er et veldig industrielt bygg så er det fin stemning der, og både pizza og vin var glimrende!

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »