Vingårdsbesøk

Vingårdsbesøk: Simpsons Wine Estate

Simpsons English Wine Estate var et must å få med seg på denne turen. Vi oppdaget denne produsenten da vi hadde smaking av Engelske viner tilbake i 2021, og valgte å ta den lange veien fra Rye til Simpsons gård i Kent for å besøke dem. Denne deltok vi på en felles omvisning med flere andre (engelske) gjester, men Simpsons stilte med to ansatte for å være sikker på at vi fikk svar på alle spørsmål vi måtte ha.

Besøket startet meget godt med en velkomstdrink før omvisningen. Tom og Julie fra Simpsons møtte oss med 2 magnumflasker av Chalklands Classic Cuvée N.V. som er deres eneste Non Vintage vin. Et smart trekk som fikk oss i godt humør allerede før omvisningen startet!


Simpsons Chalklands Classic Cuvée N.V. – Pris: 799,- (150cl)
Druer: Pinot Noir 40%, Pinot Meunier 30%, Chardonnay 30%

Dyp strågul farge.
Duft av sitron, eple, blomster, fint bakverk/kjeks og mineralitet.
Vinen har høy syre, fin struktur og god lengde!

89 poeng


Selve omvisningen startet med en tur opp til vinmarken Roman Road, og på veien opp fortalte Julie litt om historien til familien. Charles og Ruth kjøpte gården i 2012, men familiens vinhistorie startet lenge før. I 2002 kjøpte de nemlig sin første gård; Domaine de Sainte Rose i Langedoc, Frankrike. Der eier de 40 ha vinmark i et tørt og varmt klima, og det var her barna deres vokste opp. Men i 2012 ønsket de å kjøpe en vinmark i England, og det var en annonse i Dekanter Magazine som førte dem til Kent. Her kjøpte de 2 vinmarker; Roman Road og Railway Hill. Akkurat som Kristin hos Oxney kontaktet Charles og Ruth den annerkjente MW Steven Scalton som konsulent for å finne de rette vinmarkene. Nå har de totalt ca 50 ha vinmark, noe som gjør dem til den største vingården i Kent, og blant de 6 største i England. Simpsons bruker kun druer fra egen gård i produksjonen.

På vei opp til Roman Road passerte vi en kirke fra 1500-tallet som er murt opp av den lokale kalken som også finnes i vinmarken. Dette er den samme kalkholdige jorden som går under den engelske kanalen og over til Champagne og Bourgogne.

Roman Road Vineyard
Det var her det hele startet med de første 12 ha vinmark på gården som ble plantet i 2014. Roman Road består av en svak helning mot sør som er beskyttet av trær rundt hele vinmarken. Trærne beskytter mot vind og frost, og skaper nesten et varmehull sammenliknet med området rundt. Det er ca 3 engelske mil til kysten i de fleste retninger.
Men frost er allikevel av og til et problem i Roman Road. I år hadde de varmt vær i mars som gjorde at knopene begynte å sprette, og så fikk de 4 dager med frost i april. Da måtte de sette inn tiltak som frostvifter og bål (bøtter med parafinlys) mellom vinrankene.

Simpsons har en del maskiner, og de bruker blant annet maskin for å plukke druene. Moderne maskiner er mye mer forsiktig med drueplantene enn før i tiden, og de er selvsagt mye mer effektive. En maskin kan plukke 18-20 tonn med druer pr dag, noe som erstatter mer enn 15 mann som plukker for hånd.
Men selv om det benyttes en del maskiner på gården så streber de etter å være bærekraftige. De har innført en del tiltak som for eksempel kompost av drueskall og kugjødsel, de bruker sauer som beiter i vinmarken, de har bikuber og så har de larver som spiser opp overflødig papp.

Hos Simpsons har de en avkastning på 6,8 – 7,2 tonn druer pr ha. Maksimal avkastning i engelsk vinlov er 9,5 tonn pr ha. Til sammenlikning har de en avkastning på opp til 22 tonn pr ha i Languedoc. De har plantet Bourgogne-kloner som gir lav avkastning i vinmarken, og de har hele 26 forskjellige kloner. I enden av flere av radene står det pinner som viser hvilken klone som er plantet i de neste radene slik at de kan skille dem.

Utenom Roman Road har de blant annet Railway Hill der de har rundt 25 ha vinmark som ble plantet i 2016. Marken er oppkalt etter toglinjen som gikk der før i tiden. Ett av togene som gikk der hadde en motor som heter Q-Class, og det er denne som har gitt navnet til den anerkjente vinen deres Q-Class Chardonnay og Q-Class Pinot Noir som kun selges på magnumflaske.


Tilbake på gården fikk vi smake nok en musserende vin før omvisningen fortsatte.

Simpsons Flintfield Blanc de Noirs 2020 – Pris: 449,-
Druer: Pinot Noir 100%

Lys gul / strågul.
Dufter av brioche, epler, sitron, urter og mineralitet.
Høy syre, fine bobler og lang ettersmak! I smaken kommer røde bær (jordbær), røde epler, brioche, urter og salt mineralitet.
Vinen har ligget 27 måneder på bunnfall.

91 poeng


Turen fortsatte i de forskjellige bygningene der vi fikk se presse, tappeanlegg, ståltanker og eikefat som benyttes til lagring. De benytter mange forskjellige fat fra både Frankrike, Amerika, Tjekkia og Østerrike for å få vin med forskjellig stil når de skal lage blend.
Selskapet begynte med å lage mest musserende viner, men etter å ha vunnet flere priser for sine hvite og røde stilleviner har de lagt om produksjonen for å tilpasse seg markedet. I dag lager de rundt 60% stilleviner og 40% musserende.

De har rundt 50% eksport, og Norge er aller største kunde for eksport. Vi importerer hele 60.000 flasker med Chardonnay hvert år! På lageret stod det 12 paller klare for shipping til Norge, og alle de britiske deltagerne på omvisningen lurte på hvorfor vi stikker av med all vinen fra England…. 🙂

Omvisningen var slutt, og vi gikk opp i smakerommet som også var ganske imponerende. Simpsons har utviklet vingårdsbesøk til noe veldig professionelt, men det føles allikevel personlig. Dette er trolig fordi at de ansatte er uformelle samtidig som at de har mye kunnskap om både gårdsdriften, produksjonen og om vinene.


Simpsons Gravel Castle Chardonnay 2023 – Pris: 245,-
Druer: Chardonnay 100%

Lys strågul.
Lukter steinfrukt, eple og melon. Lett kremet munnfølelse med smak av steinfrukt, melon, eple og sitron. Fin stofflighet med høy, rund syre.

87 poeng


Simpsons Derringstone Pinor Meunier 2022 – Pris: 329,-
Druer: Pinot Meunier 100%

Lys gyllen mot ferskenfarget.
Elegant duft av steinfrukt (fersken), røde epler, floralt og krem.
I smaken fant vi røde bær (rips), rødt eple, sitrus, kjeks, umami og nestle.
Medium+ syre (rund) og fin lengde.

90 poeng


Simpsons Railway Hill Rosé 2022 – Pris: 259,-
Druer: Pinot Noir 100%

Lys lakserosa.
Elegant duft av sitrus, steinfrukt, roser, epler og jordbær.
I smak kommer jordbærene mer frem, sammen med rips, rødt eple, sitron, grapefrukt og noe nøtteaktig. Høy syre, god struktur og god lengde.

90 poeng


Simpsons The Roman Road Chardonnay 2022 – Pris: 359,-
Druer: Chardonnay 100%

Lys gul med litt grønnskjær.
Elegant fatduft, sitron, asparges/grønne toner, mineralitet, melon, urter og lett tropisk frukt. Smak: sitron, eple, integrert fat, steinfrukt og litt kjeks. Høy syre, strukturert og med lang ettersmak.

92 poeng


Simpsons Rabbit Hole Pinot Noir 2023 – Pris: 369,-
Druer: Pinot Noir 100%

Lys rød.
Duft av røde bær (rips, bringebær, jordbær og moreller), krydder og røykaktig mineralitet. Mye det samme i smak; jordbær, rips, krydder og urter. Integrert fat. God munnfølelse og lang ettersmak! 

92 poeng


Etter vinsmakingen måtte vi selvsagt benytte oss av rutsjebanen ned til første etasje. Som Julie sa; her hos Simpsons skal vi ikke bare lage seriøs vin – vi skal ha det morsomt også!
Men før rutsjebanen måtte vi overrekke Norsk sider til de dyktige guidene våre. Denne gangen en Edel Rosésider som faktisk likner litt på Simpsons egne rosévin av utseende på flasken.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »