Vingårdsbesøk

Vingårdsbesøk: Oxney Organic Estate

Det ble fredag, og vi flyttet oss over fra Ditchling til Rye som ligger øst i Sussex. Etter å ha tatt inn på det nye hotellet bar det avsted til fredagens vingårdsbesøk hos Oxney Estate som ligger rundt 10 minutter unna Rye med bil. Her møtte vi Kristin Syltevik som opprinnelig kommer fra Ålesund, men som har bodd i England siden hun var 19 år gammel. Kristin driver organisk jordbruk som en av veldig få vingårder i England. Selv sier hun at det ikke er vanskelig å drive organisk, så både hun og vi lure på hvorfor ikke flere gjør det?


Vingårdshistorien til Kristin og mannen hennes, Paul, startet da de kjøpte gården i 2012. Paul driver også med jordbruk, og totalt har de 3000 mål med gårdsbruk. Store deler er plantet med korn som også dyrkes økologisk. Etter en campingferie i Frankrike bestemte de seg for å plante vinranker. Da fikk de hjelp av MW Stephen Skelton hos Chaple Down til å velge ut hvor de skulle anlegge vingården og hvilke druer de burde velge. De fortsatte å plante i 2013, 2014 og i 2018, og har nå totalt 17ha vinmark plantet med Pinot Noir, Pinot Meunier, Pinot Précoce, Seyval Blanc og Chardonnay. Den første vinen hennes kom på markedet i 2014.

I vinmarkene er det hard jobb hele året. På vinteren må det kuttes og trimmes, når knopene kommer er det kritisk at det ikke kommer frost, under blomstring er de sårbare for regn, og hele året er det viktig å unngå meldugg og sykdom. Med organisk drift har de begrenset med hjelpemidler som kan brukes på plantene, så det beste er å hindre at problemet oppstår. Mot slutten av sesongen når druene blir modne kommer det helt andre utfordringer som fugler, hjort og grevling som spiser druene. Rundt vinmarkene er det høye gjerder for å hindre hjort, og rundt omkring står det høyttalere som spiller fuglelyder: Svarttrost som roper advarsel, stær som lyder redd, og rovfugl som roper at «her er jeg».

Når druene skal plukkes så gjøres det for hånd, og når de får druene inn i Oust-huset (et hus som før i tiden ble brukt til å tørke humle) så fortsetter de med lavintervensjon og økologisk tankegang. Det eneste de tilsetter i vinen er bentonitt (for klaring), sukker (om nødvendig) og sulfitt.
Selv om de bare har 5 forskjellige druesorter så har de mange forskjellige kloner. Disse blir fermentert separat, noe som har gitt opp til 25 forskjellige varianter. De har også mange forskjellige typer fat for å sette sitt egne preg på de vinene som ligger på fat. Fatene har minst mulig toast, mens noen har bunn og lokk som er laget av akasietre. De lager i snitt ca 35.000 flasker hvert år.


Oxney Classic Pinot Noir Rosé 2019 – Pris: 41£ (ikke i Norge)
Druer: Pinot Noir 100%

Fin rosa farge.
Duft av fint bakverk, røde bær, nyper og sitrus.
Presis og frisk smak. Bringebær, nyper, kjeks, sitron og epler. God fizz!

89 poeng


Oxney Classic 2019 – Pris: 470,-
Druer: Pinot Noir 66%, Pinot Meunier 21%, Chardonnay 13%

Lys strågul.
Elegant duft av epler, sitron, integrert bakverk. Veldig fruktig duft!
Fine bobler, god syre og en del tanniner. Smak av røde epler, melon, kjeks og sitron. Lang ettersmak.

91 poeng


Oxney Blanc de Blanc 2019 – Pris: 590,-
Druer: Chardonnay 100%

Lys strågul.
Sitrusdrevet lukt! Ren sitron, eple, kjeks, grapefrukt, mineraler og sopp.
Smaker sitron, salt mineralitet, epler og brioche.
Meget fine bobler! Høy syre og lang ettersmak av sitron.

92 poeng


Oxney Chardonnay 2022 – Pris: 420,-
Druer: Chardonnay 100%

Lys strågul.
Dufter av eik, ost/smør, eple, mineraler, sitrus, hvit steinfrukt og krydder. Smaken består av sitron, smør og salt mineralitet. God rund munnfølelse med moden syrlighet.

92 poeng


Oxney Rosé 2022 – Pris: 400,-
Druer: Pinot Noir 80%, Pinot Meunier 20%

Lys lakserosa. Lukter røde bær! Bringebær, rips, jordbær samt blomster. Fin syre og smak av røde bær, blomster og salt mineralitet.

89 poeng


Oxney Woodhouse Pinot – Pris: 450,-
Druer: Pinot Noir, Pinot Meunier og Pinot Précoce fra 2020 og 2022

Ufiltrert, lys rød.
Dufter av røde bær (jordbær, kirsebær og rips) samt jordsmonn. Mye røde bær i smaken også. Fin struktur, medium + tannin og god lengde.

89 poeng


Vinsmakingen foregikk i andre etasje av Oust-huset der Kristin også har satt av en del av huset til gårdsturisme. I dette huset er det 6 sengeplasser, men til sammen har hun 38 sengeplasser fordelt på forskjellige bygg. Vi fikk smake på 3 musserende viner og 3 stilleviner med en imponerende bredde. De fleste vinene er tilgjengelig på bestillingsutvalget hos vinmonopolet.

Det var et interessant besøk som viste Kristins dype engasjement og kunnskap både i vinmarken og i kjelleren. Det er ikke uten grunn at hun har lykkes med prosjektet sitt, for vinene er både interessante og skarpe med et tydelig særpreg!

Vi valgte å ta med Dronningsider fra Hardanger saft og siderfabrikk til Kristin. Tilfeldig? 🙂

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.