Vingårdsbesøk

Vingårdsbesøk: Artelium

Kun en kort sykkeltur fra Ridgeview ankom vi Artelium som beskriver seg selv slik: «A Sussex estate celebrating exceptional wine and art.» Navnet er sammensatt av ordene «Arte» og «ium» – et sted for å nyte kunst, der også vin er en kunst. De lager seriøs vin, men de liker også å provosere litt både når det gjelder kunst og vin. De har ingen «husstil», men liker å utforske flere stiler og måter å lage vin på. Vinmakeren er gårdens kunstner på et vis.

Det var ekteparet Julie Bretland og Mark Collins som grunnla Artelium etter å ha vurdert om de skulle anlegge en skulpturpark eller vingård. Heldigvis for oss falt de ned på vingård 🙂 Vinmarken ble beplantet i 2018, og mens de ventet på å få egne druer kjøpte de frukt fra en liten vingård i Hampshire. Nå har de ca 45.000 planter rundt gården, men de har også vinmark i West Sussex med 65.000 planter + 15.000 nyplantede busker. Jordsmonnet varierer mellom leire, kalk og kalkstein.
Produksjonen består av ca 55% musserende og 45% stilleviner.
De har jobbet med flere kjente vinmakere som Dermot Sugrue, Owen Elias, Ian Kellett og Felix Gabillet. Sommeren 2023 ansatte de Sully Monyamane fra Pretoria, Sør-Afrika som fast vinmaker på gården.

Vi hadde kun vinsmaking hos Artelium, og fikk smake på flere spennende viner som viser bredden av utvalget som de produserer.


Artelium Curators Cuvée 2018
Druer: Pinot Noir 50%, Chardonnay 33%, Pinot Meunier 17%

Lys strågul.
Mye bakverk, sitron og grønt eple.
Høy syre! Balansert smak av granny Smith eple, sitron, urter, kjeks, røde bær og en litt dyp unami-smak. Lang ettersmak!
Har lagt 3 år på bunnfall. Denne er laget på kjøpte druer fra Hampshire.

91 poeng


Artelium Blanc de Noir 2014
Druer: Pinot Noir 50%, Pinot Meunier 50%

Lys strågul.
Eple, integrert bakverk, sitrus, urter, pære og litt osteaktig.
Smaker bakt sitron, integrert bakst, eple, urter, mineraler og umami/sopp.
5 år på bunnfall. Også laget av innkjøpte druer.
Vinmaker: Dermot Sugrue

92 poeng


Artelium Pinot Gris 2023
Druer: Pinot Gris 100%

Lys strågul.
Fin frukt! Pære, røyk, urter, sitrus og melon.
Høy syre, god struktur og kremet munnfølelse. Fruktig smak av epler, pærer, urter, røyk, melon og flint.
Elegant! En stillevin som har lagt 6mnd på lees med battonage.
Vinmaker: Sully Monyamane.
Etikett: Den Sussex-basert kunstneren Judith Alder.

88 poeng


Artelium Chardonnay 2022
Druer: Chardonnay 90%, Pinot Gris 10%

Lukter røyk, fat, mineraler, ost, eple og sitrus.
Veldig høy syre! Sitron, grønt eple og mineralitet. God lengde! Bør ha noen måneder lagring, men har høyt potensiale!
Pinot Gris i denne vinen har lagt på fat.
Etikett: Den Sussex-basert kunstneren Judith Alder.

89 poeng


Artelium Skinny Gris
Druer: Pinot Gris

Lys rosa
Lukter ost, rødt eple og neglelakkfjerner. Mye tannin, medium syre og lengde. Smak: te, nyper, røde bær og litt appelsinskall.
Denne har hatt 7-10 dager skallkontakt.
Vinmaker: Solly Monyamane & Owen Elias. Etikett: The Baron Gilvan.

87 poeng


Artelium Pinot Noir 2023
Druer: Pinot Noir

Nydelig rød farge (mot lilla).
Jordbær, kirsebær, blomster og noe jordaktig.
Høy syre! Røde bær, integrert tannin, krydder og urter.
20% av vinen har vært på fat, 80% på ståltank.
Etikett: Den Sussex-basert kunstneren Judith Alder.

88 poeng


Artelium Caberet Noir
Druer: Cabernet Noir

Dyp lilla mot blå.
Fruktig duft av skogsbær, jordbær, solbær, fat, neglelakkfjerner og anis. Høy syre og masse tanniner. Lett munnfølelse med mørke og røde bær, fat og grønne toner (tomatstilk). Litt prematur?
Druen er en sveitsisk klone mellom Cabernet Sauvignon og en ukjent sveitsisk drue. Har lagt 7mnd på franske og amerikanske fat.
Vinmaker: Solly Monyamane & Owen Elias. Etikett: The Baron Gilvan.

88 poeng


Artelium Motley Wild
Druer: Like deler Chardonay, Pinot Meunier og Pinot Gris

Spontanfermentert vin.
Lys gyllen
En levende og spennende vin! Eple, pære, steinfrukt, urter og tropisk frukt.
Vinmaker: Solly Monyamane & Owen Elias. Etikett: The Baron Gilvan.

87 poeng


Etter vinsmakingen handlet vi vin og T-skjorter med motiv fra etikettene før vi tok syklene fatt tilbake til Ditchling gjennom små skogsveier (eller skal vi si skogstier).

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »