Arrangement,  Vin og mat

Vinsmaking / kurs i bursdagsfeiring

Karl Petter ble leid inn for å holde en vinsmaking/kurs i et bursdags-selskap. Menyen var satt, og Karl Petter fikk i oppgave å sette viner til de 3 rettene.
Da alle gjestene hadde ankommet startet vi med en Engelsk musserende som velkomstdrikk. Vinen var en Hattingly Classic Reserve på magnumflaske. Gjestene var veldig overrasket over kvaliteten til vinen, og Karl Petter fortalte litt om hvordan musserende på klassisk metode er laget. Flere av gjestene hadde kjennskap til metoden, og noen hadde sågar vært både i Champagne og i Sør-England på vingårdsbesøk!


Hattingley Valley Classic Reserve Magnum – Pris: 730kr
Produsent: Hattingley Valley Wines
England, Surrey
Druer: Chardonnay 53%, Pinot Meunier 16%, Pinot Noir 31%

Hattingley plantet sine første planter i 2008. Deres første vin ble sluppet på markedet i 2013. 5 år med drift uten inntekter vitner om at de hadde troen på investeringen. De lager viner på klassisk metode med 2. gangsgjæring på flaske. Det tar mellom 18 mnd og 7 år å lage deres musserende viner.

Elegant og dyp smak. Dominert av gjærbakst, men også eple og sitrus. Du finner også litt kjeks, nøtt, blomster og mineraler i smaken.


Før vi fikk forretten åpnet vi også en musserende vin fra Sør-Afrika laget på klassisk metode (Metode Cap Classique heter det i Sør-Afrika) slik at vi fikk sammenliknet de to vinene. Vinen, Pongracz hadde umiddelbart mye gjærlukt, men falt litt sammen etter hvert (sammenliknet med Hattingley). Her var det mer gul frukt sammenliknet med de mer grønne tonene til de engelske boblene.


Forretten var en nydelig kremet hummer og skalldyrsuppe med hvit fisk og ørret. På siden et nybakt rundstykke med smør.

Til suppen prøvde vi den musserende vinen, men i tillegg en elegant fatlagret chardonnay fra Santa Barbara Valley i California, USA.


Pongrácz Brut – Pris: 190kr
Produsent: Cave de Pongrácz
Sør-Afrika, Western Cape
Druer: Pinot Noir 60%, Chardonnay 40%

Desiderius Pongrácz kom egentlig fra Ungarn, men reiste til Sør-Afrika i 1958. Jobbet mange år med vitikultur, og har vært en viktig del av utviklingen av Sør-Afrika som vinland.

Gule epler, sitrus og bakverk. Medium syre og lengde. Du kan også kjenne litt pære, gule plommer og mineralitet.


Sandhi Santa Barbara Chardonnay 2022 – Pris: 340kr
Produsent: Sandhi
USA, California, Santa Barbara County
Druer: Chardonnay 100%

Santa Barbara Valley ligger rett nord av Los Angeles. Dalen er eneste øst/vest-vendte dal på vestkysten av USA, noe som gir kjølig luft fra Stillehavet. Området er kjøligere enn vinområdene nord for San Fransisco. De bruker franske eikefat for å lage mer elegante viner. 

Fine sitrustoner – mot sitrongress. Eple, fat, smør, tropisk frukt, krydder og urter. Vinen har flott syre med ren sitrus, sjø/salt, urter, krydder og fat. Lett bitter utgang og lang ettersmak av bakt sitron.


Begge vinene passet fint til suppen, men Sandhi gav en ekstra dimensjon med sine elegante fat og smørtoner og var nok favoritten hos flere.


Så gjorde vi oss klare for hovedretten som var Lammekarre med mandelpoteter, rosenkål, kantareller og tyttebær. Nok en nydelig rett som måtte smaksettes med gode viner!

Til lammecarré anbefales det ofte viner fra de klassiske områdene Rioja, Bordeaux eller Chianti. Karl Petter hadde valgt ut en favoritt fra Rioja, samt en litt lagret vin fra Bordeaux med en spesiell historie.


Contino Reserva 2019 – Pris: 335kr
Produsent CVNE
Spania, Rioja
Druer: Tempranillo 85%, Graciano 10%, Garnacha 3%, Mazuelo 2%

En favoritt fra vinklubbens Rioja-smaking! Reserva-viner har krav til 3 års lagring der minst 12mnd må være på fat. I denne vinen er det benyttet franske fat noe som gir litt mer elegante toner enn amerikanske fat som ofte benyttes i Rioja.

Elegant duft av røde bær (jordbær), fat/vanilje, roser og urter. Lakris og sjokolade i dybden. Tjære ble også nevnt.
I munnen er den balansert med fin syrlighet og integrerte tanniner. Jordbær, pepper og urter. Lang ettersmak!


Ch. Sénilhac 2015 – Pris: 200kr
Produsent: Ch. Sénilhac
Frankrike, Bordeaux, Haut-Medoc
Druer: Cabernet Sauvignon 41%, Merlot 49%, Petit Verdot 10%

Slottet ble kjøpt opp av kinesiske investorer i 2013. De kalte vinen for Antilope tibétaine som betyr «Antilope fra Tibet», og satte på en gulletikett som minner mistenkelig om Mouton-Rotschild 2000. Endrede regler for pris på gaver i Kina gjorde at etterspørselen sank og firmaet gikk konkurs. Nye franske eiere endret navn og etikett. 2015-årgangen har den gamle etiketten under den nye.

Middels dyp rubinrød med et snev av mursteinsrand. Aromatisk, bærpreget duft av mørke plommer, moreller, solbær, høstløv og mynte. Noe utviklede toner av tobakk og lakris, fin friskhet og runde tanniner. Lang, behagelig avslutning.

Den gamle etiketten til «Chateau Antilope Tibetaine» – Chateau Mouton-Rotschild 2000 til høyre.


Det må sies at det var litt urettferdig å sette denne Bordeaux’en opp mot Contino Rioja Reserva. Rioja’en har veldig tiltalende fruktighet og rund munnfølelse som er uimotståelig. Begge vinene er gode, men Contino Reserva var en klar favoritt hos de fleste!


Til dessert fikk vi servert en nydelig panacotta laget på Sukrin med bringebærsaus på toppen. Jeg glemte dessverre å ta bilde av denne, men dessertvinen som vi hadde til passet perfekt.

Il Falchetto Brachetto d’Acqui 2023 – Pris: 190kr
Produsent: Tenuta il Falchetto
Italia, Piemonte, Brachetto d’Acqui
Druer: Brachetto 100%

Brachetto d’Acqui er en vin laget på tankmetoden der de stopper fermenteringen før alt sukkeret er spist opp. Dette gir en lett og perlende vin med lav alkohol og en del restsukker, samt god syre. Dessertvin må være minst like søt som desserten, og gjerne ha smaker som går igjen i både mat og drikke.

Lys rødlig farge. Små bobler. Markjordbær, bringebær og sitrus på duft og smak. Konsentrert fruktighet med balansert sødme. Lang ettersmak


Alt i alt en vellykket middag med viner som passet godt. Vi erfarte at de litt dyrere viner hadde kvaliteter som overgikk de rimligere alternativene, men det var viner som ikke hadde gjort seg bort om de hadde blitt servert alene.


Vin til mat

Salt mat gjør vinen fruktigere, søtere og mindre frisk. Svært salt mat kan virke motsatt og dempe fruktigheten i vinen. 

Syrlig mat gjør vinen fruktigere, søtere og mindre frisk, slik salt mat gjør. Svært syrlig mat kan virke motsatt og dempe fruktigheten i vinen. 

Sødmerik mat gjør vinen friskere og mindre søt og fruktig. 

Umamirik mat gjør også vinen mindre søt og fruktig, men påvirker ikke friskheten like mye som sødmerik mat. 

Fet mat gjør vinen mindre frisk og fruktig og kan til en viss grad gjøre vinen mindre snerpende. 

Sterk mat gjør vinen friskere, mer snerpende og mindre søt og fruktig. 

Kjøttproteiner, særlig fra stek, skank, kjøttgryter og kraftbasert saus, gjør rødviner og oransjeviner mindre snerpende. 

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »