Vingårdsbesøk

Vingårdsbesøk Weingut Christ

Jeg var så heldig å få en avtale med Rainer Christ da jeg var i Wien. Weingut Christ holder til på nordsiden av Donau i Jedlersdorf nær Florisdorf. Her har de laget en flott Hauriger i moderne Østerrisk stil som gir et imponerende inntrykk når du ankommer. Det første du kommer til er et vinotek med hyggelig betjening og atmosfære der du kan både prøve og kjøpe viner som de lager ved gården.
Jeg kom til området med T-bane og buss fra sentrum, og det tok meg rundt 45 minutter. Christ er en av de første Haurigers som du kommer til i en gate som strekker seg noen hundre meter oppover der du finner flere Hauriger med kort mellomrom.

Vi satt oss ned ved et bord under et tak av drueranker som pergola og tok en lang prat før vi tok turen ut i vinmarkene. Vingården ligger inne i byen, mens markene ligger litt i utkanten – men fortsatt innenfor bygrensen.

Vi begynte praten om været som var veldig utypisk for å være første dag i september. Hos Weingut Christ hadde de startet med innhøstingen en uke før, noe som er ekstremt tidlig her i Wien.
Året 2024 startet med en vanlig vår, men allerede i april hadde de en periode med 25-30 grader. Plantene begynte å knoppe seg i midten av april, men så kom det en kjølig periode i slutten av april da de var nært å få skadelig frost. Heldigvis gikk det bra, og mai/juni var en grei og relativt kjølig periode med en del regn. Rainer forklarte at vinplanten er tilpasningsdyktig. Den begynner ikke å knoppe seg kun fordi det er veldig varmt, men venter også til det er et visst antall timer med dagslys. Den lar seg altså ikke lure så lett av bare høye temperaturer!

Rainer jobber en del med å ta vare på vann fra det regnet som kommer i mai/juni slik at de unngår at plantene tørker ut i juli/august. En av tingene de gjør er å ha planter og urter mellom vinplantene. Hos Weingut Christ har de mer enn 50 arter i vinmarkene, noe som gir et stort biologisk mangfold samtidig som at plantene hindrer at vannet fordamper fra jorden. Rainer snakket også om hvordan de benytter teorien bak kapillær kondensering (Capillary condensation) for å hindre fordamping av vann. De har for eksempel en maskin som kutter røttene på planter i marken ca 5cm under overflaten for å hindre fordamping. Prinsippet likner litt på det de benytter seg av når de lager «ferdigplen» på rull, men her blir det altså brukt for å ta vare på fuktigheten i jorda slik at de ikke trenger å vanne.
Østerrike er blant de landene som har størst andel økologisk jordbruk, og i Wien er andelen økologisk sertifiserte vingårder oppe i hele 42%. Weingut Christ har vært sertifisert økologisk siden 2014, men de har også kjøpt til en vinmark på ca 2ha som har vært økologisk dyrket siden 80-tallet.

Vinmarkene som Weingut Christ har i Bisamberg er sørvendte. 70% av markene deres er ikke bearbeidet til jordbruk, men inneholder blant annet skog og vill natur. De har 25ha vinmark fordelt på 40 mindre parseller. Den største marken er på 2 ha, mens den minste er 1100m2. De har maks 400 planter pr ha, og de planter med tette rader for å få riktig skygge (ca 70% skygge på plantene).
All innhøsting blir gjort for hånd, og de selekterer i vinmarken. En av fordelene med å høste for hånd er at de kan velge hvordan de vil jobbe med druene når de får dem inn på gården. Noen druer avstikker de, mens andre fermenterer de i helklase.

Sammen med blant andre Edlmoser så er Christ medlem av Österreichische Traditionsweingüter Region Wien, og rundt 60% av vinmarkene er plantet med druer til Gemischter Satz. Ved planting av disse markene er det helt tilfeldig hvilke planter som blir plantet hvor. De har selvsagt en viss kontroll på andel av forskjellige sorter, men de plantes vilkårlig i hver mark. Hos Weingut Christ har de opp til 10 forskjellige druesorter i sin GS miks.
Gemischter Satz gir stort biologisk mangfold – omtrent som en hage. Rainer forklarer det slik: Der en endruevin er som en fiolin fremstår Gemischter Satz som et helt orkester!
Vinplantene er valgt ut over flere år der de velger ut de plantene som vokser best lokalt i området og poder disse til nye planter. Dette er gjort over flere år for å tilpasse seg best mulig til det lokale mikroklimaet. Rundt 1-2% av vinplantene blir skiftet ut hvert år.

I kjelleren lar de vinen ligge med bunnfall for å få god struktur, og de bruker minimalt med filtrering – det er kun hvitvinen som får en lett filtrering før flasking. Hvitvinen fermenterer på mellom 16 og 22 grader.
Kjelleren er delt inn i 5 forskjellige temperatursoner, hver av dem tilpasset til den vinen de ønsker å lage. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene!
Rainer Christ har blitt kåret til beste unge vinmaker av året i Østerrike, noe som beviser hans dyktighet i kjelleren.


Bruch Grüner Veltliner 2022 – Pris: 10,5€
Druer: Grüner Veltliner 100%

Lys strågul farge.
Dufter av eple, sitrus, steinfrukt, urter og saltaktig mineralitet.
I munnen høy syre med en elegant og lubben rundhet. Vinen har god struktur etter 6 mnd på bunnfall. Smak av sitron, grapefrukt, eple, krydder og mineralitet. God lengde.

90 poeng


Der Vollmondwein Weissburgunder 2023 – Pris: 13,5€
Druer: Weißburgunder 100%

Lys strågul.
En meget elegant duft av fersken, eksotisk frukt, blomster og sitrus.
Rund og inviterende munnfølelse. En fruktig vin med medium syre og litt stoff. Nydelig balansert. Smaker av sitron, steinfrukt og salt mineralitet.
Avslutningen er lang! Den har en fin syre som hviler i munnen flere minutter.

89 poeng


Bisamberg Wiener Gemischter Satz DAC 2023 – Pris: 16,5€
Druer: Grüner Veltliner, Neuburger, Riesling, Roter Veltliner, Traminer, Weissburgunder, Sauvignon Blanc med flere

Her er det opp mot 10 forskjellige druesorter. 50% fat og 50% stål.

Lys strågul farge.
Lukt av sitrus, eple, steinfrukt og mineralitet.
Medium+ syre, godt med stoff og god lengde. Elegant smak av eple, sitron, steinfrukt, salt mineralitet og krydder. Antydning til ost.

89 poeng


Kastanienwald Pinot Noir 2020 – Pris: 32€
Druer: Pinot Noir 100%

Spennende vin som har fermentert med hele klaser i over 1 mnd, lagt på fat i 36 med i fat uten synlig toast.

Lys rød farge.
Her er det mye urter (mint) på duft, i tillegg til krydder og rød frukt (moreller og rips). Nydelig frukt, høy syre og en del tanniner. Smaker kirsebær, krydder og urter.
Vinen har en lett munnfølelse. Den føles som en ung vin selv om den er noen år gammel. Syren inviterer til et glass til. Frisk og kjølig.

90 poeng


Som takk for at han satte av tid til meg hadde jeg med en flaske med norsk Edel sider fra Åkre gård til Rainer Christ.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »