Vingårdsbesøk

Vingårdsbesøk – Weingut Edlmoser

Weingut Edlmoser har en lang historie. De har laget vin i området siden 1347, og bygningen til vingården ble bygget i 1629.

Gården ligger i området Mauer innenfor bygrensen i Wien, litt sørvest for sentrum. Jeg tok T-bane og trikk i underkant av en time fra sentrum for å komme meg dit, og tilbake med buss og tog.
Vel fremme ble jeg ønsket hjertelig velkommen av Michael Edlmoser som er vinmaker og eier av gården. De driver forresten også en Heuriger på gården, men den var stengt da jeg var der. Siden de drifter alt selv holder de åpent når de har tid, og i 2024 kom innhøstingen tidligere enn noen gang før!
Mange gårder startet innhøstingen allerede i slutten av august, og hos Edlmoser startet de 2. september. Michael fortalte at når bestefaren drev gården så høstet de i slutten av oktober, men med de siste års klimaendringer har druene blitt modne tidligere og tidligere.

Vi startet med en tur i vinmarken. Vinområdet Mauer har kun ca 50ha med vinplanter, og Edlmoser selv har rundt 17ha fordelt på flere vinmarker. Vi besøkte først Maurerberg med markene Ried Saetzen og Ried Himmel like nedenfor. Michael forklarte hvordan de har plantet forskjellige druesorter for å lage sin Gemischter Satz som er Wien´s egne versjon av «field blend». Jordsmonnet i vinmarken er en spesiell blanding av kalkstein og sedimenter fra sjøen fra den gangen området var oversvømmet av havet.
Etterpå kjørte vi til andre siden av bydelen og så på vinmarken Ried Kadolzberg. Dette området minnet med om vinmarkene i Pfalz der markene strekker seg opp til en skog på oversiden. Denne skogen er en viktig del av mikroklima i markene, og sørger blant annet for rik tilgang til vann selv i tørre perioder som vi var inne i under mitt besøk. Michael vise meg siv som vokste mellom markene. Dette er ferskvannssiv som vanligvis vokser i sumplignende områder nær ferskvann.

Etter denne runden kjørte vi tilbake til gården der vi smakte på 3 nivåer av Gemischter Sats. Jeg fikk også bli med ned i den gamle vinkjelleren som ikke lengre er i bruk til å lagre vinene deres.


I kjelleren gjør Michael minst mulig med vinen. Det er ingen tilsetningsstoffer for å justere vinen, og et minimum av so2.

På nettsiden til Edlmoser har de laget en spilleliste til alle vinene for å gi et inntrykk av stemningen de forskjellige vinene har. Et artig stunt som jeg likte godt!


Edlmoser Wiener Gesichter Satz DAC 2023
Druer: Grüner Veltliner, Burgunder, Sauvignon Blanc, Chardonnay

Har lagt på ståltank med bunnfall frem til mars.

Lys strågul med behagelig duft av hvit steinfrukt, sitron, eple og krydder. Medium+ syre og lett stofflig ( har lagt på lees til mars). Smaker grønt eple, sitron, steinfrukt, krydder og salt.

88 poeng


Edlmoser Maurerberg Wiener Gesichter Satz DAC 2023
Druer: Grüner Veltliner, Burgunder, Riesling, Neuburger, Muskat Sylvaner, Traminer, Zierfandler, Rotgipfler

Lang modning på tank med bunnfall frem til mai da den ble tappet på flasker.

Medium strågul farge. Fruktig duft av fersken, sitron, eple og mineralitet. Høy syre, stor kropp og god struktur. Smaker av salt mineralitet, eple, steinfrukt og krydder. Lang mineralsk ettersmak!

90 poeng


Edlmoser Ried Himmel 1ÖTW Maurerberg Wiener Gesichter Satz DAC 22
Druer: Grüner Veltliner, Burgunder, Riesling, Neuburger, Muskat Sylvaner, Traminer, Zierfandler, Rotgipfler

Har gjennomgått 30 dager fermentering, og lagt på bunnfall til august før flasking.

Lys gul farge. Elegant duft! Her er det salt mineralitet, grønt eple, sitron, krydder og steinfrukt. Veldig strukturert med stor kropp og lang ettersmak!

92 poeng


Gemischter Sats

Hele 80-90% av produksjonen hos Edlmoser består av Gemischter Sats, og det er derfor den klart viktigste varianten deres. Wiener Gemichter Satz har vært egen DAC siden 2013, og må følge en del regler for å kunne merkes med denne DAC’en. Alle druene må komme fra samme vinmark, og den må inneholde minst 3 forskjellige druesorter. Den kan maksimalt inneholde 50% av den druen som det er mest av, og minst 10% av den druesorten som det er tredje mest av i blandingen. Alle druesortene høstes og presses sammen. Wiener Gemichter Satz er delt opp i 3 kvalitetsnivåer: Regional vin, Lokalvin (7 områder), og til sist vinmark (Ried).

Etter et meget interessant besøk med en veldig god smaking avsluttet jeg på sedvanlig vis med å overrekke en flaske norsk eplesider som takk for besøket! Passende nok ble det Edel eplesider fra Åkre Gård i Hardanger.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »