Blindsmaking

Blindsmaking – Fullt oppmøte

For første gang var vi alle 5 medlemmene på en blindsmaking, og dermed ble det hele 5 viner denne gangen. Det vil si – vi hadde 2 sider i tillegg, men det kommer vi tilbake til. Rekkefølgen var veldig bra, og vi beveget oss fra lett hvitvin til en rødvin med litt utvikling.


Salomon Undhof Ried Wachtberg 1öwt 2022 – Pris: 27€
Produsent: Salomon Undhof
Østerrike, Kremstal
Druer: Gruner Veltliner 100%

Lys gulgrønn på farge. God intensitet av eple, litt tropisk (fersken og lys melon), flora og med litt krydder. Munnfølelse er litt oljeaktig (god fedme) med en del stofflighet. Eple, sitrus og tropisk frukt.

Etter litt diskusjon ble vi enige om gammel verden, langt nord. Det ble nevnt Gruner Veltliner og Sylvaner.

Terningkast: 5 / 88 poeng


Domaine Désiré Petit Arbois Pupillin Tradition Blanc 2020 – Pris: 250,-
Produsent: Domaine Désiré
Frankrike, Jura, Arbois
Druer: Chardonnay 70%, Savagnin 30%

Dyp gyllen farge. Lukten er intens. Den lukter oksidert (litt mot sherry), appelsin, eple, karamell og nøtter. I munnen har den veldig høy syre og litt vannaktig munnfølelse. Litt snerp. Smaker sitron, kjellereple, appelsin, salt og umodne stikkelsbær. Ettersmaken preges av appelsinskall.

Her hadde vi en diskusjon om dette kunne være en oransjevin. Vi var tidlig inne på Sherry og Jura, men hang oss opp i dette med oransjevin.

Terningkast: 5 / 88 poeng


Greywacke Marlborough Pinot Noir 2019 – Pris: 300,- (da den ble kjøpt)
Produsent: Greywacke Vineyards
New Zealand, Marlborough
Druer: Pinot Noir 100%

Lys rød farge. God intensitet av kirsebær, bringebær, jordbær, rips, fjøs (dette forsvant med luft), krydder, fat, vanilje og blåbær. I munnen – frisk med litt snerp (finslepen). Røde bær (kirsebær, jordbær) og fat.

Her ble det nevnt Beaujolais på grunn av den tydelige fruktsmaken, men vi konkluderte etter hvert med at det var Pinot Noir. Med litt gjetting og hjelp kom vi til slutt frem til New Zealand. Denne har lagt noen år i kjelleren. Fruktigheten var helt fantastisk!

Terningkast: 6 / 89 poeng


Mo Monastrell 2019 – Pris: ca 13€
Produsent: Bodegas Sierra Salinas
Spania, Alicante
Druer: Monastrell 100%

Dyp lilla. God intensitet av solbær, blåbær, bjørnebær, moreller, fat, krydder og litt animalske toner. Høy syre, god fylde og en del tanniner. Smak av mørke og røde bær, krydder og godt integrert fat. En slank og frisk vin med høy alkohol og spicy ettersmak.

Her ble det tidlig nevnt Cabernet Sauvignon, men det ble også snakket om Pinot. Den høye syren antydet kaldt område. Vi snakket om nye verden, men også Bordeaux ble nevnt. Dette var en vanskelig nøtt, og vi var ikke i nærheten!

Terningkast: 5 / 88 poeng


Chateau Cabrières Châteauneuf du Pape 2000 – Pris: ?
Produsent: Chateau Cabrières
Frankrike, Rhône, Châteauneuf du Pape
Druer: Mourvedre, Grenache, Syrah, Cinsault

Lys brun farge. God intensitet av stall, tørket frukt (svisker), plommer, røyk/tjære, lær, tobakk og fiol. Overraskende høy friskhet, konsentrert med en del finslepne tanniner. Smak av tørket frukt, tobakk, lær, tjære/bål og en dyp bass av skogbunn og sopp.

Her ble det tydelig nevnt Nebbiolo, men det ble også nevnt Bordeaux og til slutt også Rhône. Vinen ble kjøpt på tur i Provence/Rhone i 2012.

Terningkast: 6 / 92 poeng


Det be nok en variert blindsmaking som viser hvor stor variasjon det er i vinverden! Fra den første veldig fruktige og unge østerrikeren til den lagrede Rhône-vinen og alle mellomting. Spennende!

Jeg nevnte at vi også smakte to eplesider. Den første som vi tok før selve smakingen var vår egen Joa-sider som Svein Erik og Karl Petter laget for 2 år siden. Den har utviklet seg fint i flasken, og det tydelige stall-/hevd-preget den hadde med en gang var nesten helt borte nå. Frisk eplesmak med tydelig bitter utgang. Ingen smaksnotater av denne.

Den andre sideren kom Ivar med etter at smakingen var ferdig. Det var en is-sider fra Apal sideri.

Apal Issider 2023 – Pris: 395,- (35 cl)
Produsent: Apal Sideri
Norge, Jørpeland
Epler: Aroma og Summerred

Dyp oransje farge. Intens duft av honning, blomster og eple. I munnen er det en intens syrlighet som fyller skalaen for friskhet! Den har god fylde, og mye sukker selv om det ikke merkes på grunn av friskheten. Smaker av sitron, eple og honning.

Terningkast: 6 / 92 poeng


Ivar hadde ordnet med enkel bevertning. Litt ost og spekepølse + brød. Etter smakingen fikk vi tid til å snakke litt om høstens program med tur til England, vinquiz, årsmiddagen og smakinger.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »