Reiser,  Vingårdsbesøk,  Vinsmaking

Produsentbesøk – Wine Mechanics

På tur til Gøteborg i Sverige tenkte jeg å finne en vingård som vi kunne besøke. Det var ikke så enkelt som jeg hadde håpet, men jeg fant et godt alternativ hos Wine Mechanics som ligger midt i Gøteborg! Dette er et artig konsept som jeg ikke har vært borti tidligere, men som jeg har hørt om fra Amerika og Australia. Wine Mechanics kjøper nemlig druer fra vingårder rundt omkring i Europa som de frakter til Gøteborg der de har sine egne produksjonslokaler. Druene fraktes i kjølebiler og ankommer Gamlestaden i Gøteborg maks 48 timer etter at de er plukket. Her knuser, presser og fermenterer de druejuicen før de eventuelt blender og tapper vinene.

Fabrikken var dessverre ikke åpen de dagene jeg var i Gøteborg, men heldigvis har de også en bar i Stora Saluhallen i sentrum. Vi gikk dit og bestilte en flight på 3 halve glass i første omgang (+ ett glass utenom). Det var en musserende og to hvite som var veldig spennende! Jeg kom i prat med Johan som stod i baren, og han sa at jeg kunne stikke innom produksjonslokalene for å ta en titt selv om de var stengt.


She’s like the wind #2 – 2021 – Pris: 369 SEK
Druer: Riesling
Vingård: Martin & Georg Fusser i Pfalz, Tyskland

Musserende vin laget på tradisjonell metode. Dette er versjon 2.0 med 2 år på bunnfall. Litt kjeks, sitrus og epler på lukt. Høy syre! Fin mousse. Nøtter/mandler og urter i tillegg på smak. God lengde.

88 poeng


Furmint condition 2022 – Pris: 295 SEK
Druer: Furmint
Vingård: Tokaj Hétszóló Estate i Tokaj, Ungarn

Lys gul. Lukter sitrus, gul frukt, litt lett oksidert (mot karamell) og mineralitet. Rund munnfølelse med en del fruktsødme. Gul steinfrukt, sitrus og nøtteaktig avslutning. Urter i ettersmaken.

88 poeng


Hommage à Sven Wingquist Riesling Solera NV – Pris: 499 SEK
Druer: Riesling
Vingård: Martin & Georg Fusser i Pfalz, Tyskland

Dette er en blend av druer fra 2017, 2018, 2019, 2020 og 2021 som har lagt i en solera-tønne. Dyp gul. Litt sherrytoner fra oksidasjon. Karamell, mandler, eple, sitron og urter. Lang ettersmak! Spennende og meget god!

90 poeng


Gimme, gimme, gimme Riesling 2022 – Pris: 241 SEK
Druer: Riesling
Vingård: Martin & Georg Fusser i Pfalz, Tyskland

Lys strågul. Lukter røyk/jord/steinaktig, epler og sitrus. Litt bitter urteaktig smak. Høy syre og god lengde.

86 poeng


En sak som jeg satte stor pris på er etikettens bakside! Her er det listet opp en del detaljer om vinen. Harde fakta i stedet for smaksnotater eller romantiske historier 🙂
Her er baksiden til de første 4 vinene:


Dagen etter tok jeg trikken til Gamlestaden og fant fram til produksjonslokalet. Jeg banket på døra, og etter en stund ble det åpnet for meg. Jeg hilste fra Johan, og spurte om jeg kunne få en liten omvisning. Kenneth, en av grunnleggerne av Wine Mechanics viste meg litt rundt. Når du kommer inn i lokalet kommer du først til et lite serveringssted der du kan prøve vinene, men også få deg litt mat. De har åpent her torsdag til søndag, og serverer både lunch og middag.


Litt lengre inn i lokalet fikk jeg sett litt av produksjonslokalet. Hovedsakelig fat (stålfat og eikefat), samt pakkeområdet. Wine Mechanics lager et veldig stort utvalg viner, og de elsker å improvisere. Hvis det ikke lykkes helt finner de alternativer til å tappe vin. De har både laget Grappa og Gløgg 🙂
Druene de kjøper er økologiske, og de tilsetter så lite som mulig i vinene. De lager også noen naturviner uten tilsatt svovel.
De har også sin lille «vinklubb» som de kaller det. Her kan privatpersoner eller lag kjøpe seg inn i et fat, følge med på hvordan vinen utvikler seg i fatet, og til slutt får de 24 flasker vin fra sitt eget fat. Stilig!

Vinene blir som nevnt tappet, merket (etikett) og pakket her i lokalet. Et av varemerkene til Wine Mechanics er at de bruker voks over korken. Dette er en nøysom prosess som tar mye tid da det må gjøres for hånd. Etiketter og navn er også spennende hos WM. Mange av vinene er blant annet oppkalt etter sangtitler, og mange etiketter blir designet av lokale grafikere. Den ene etiketten jeg ble vist er designet av en kjent tatovør. Alle etikettene er urbane og spennende!


En dag senere gikk jeg tilbake til vinbaren i Stora Saluhallen for å prøve noen flere av vinene. Jeg hadde blant annet fått anbefalt å prøve deres Nebbiolo som de var veldig fornøyd med. Det ble nok en liten flight med 3 halve glass:

Chit-Chat Chenin Blanc 2023 – Pris: 181 SEK
Druer: Chenin Blanc
Vingård: Cháteau de la Viaudiére i Loire, Frankrike

Lys gulgrønn. Antydning til noe grums. Epler, sitron(skall), urter, hvit rips og honning. Høy syre! Lett mineralsk. Medium lengde.

85 poeng


Bit i kudden, skattbetalare 2023 – Pris: 297 SEK
Druer: Spätburgunder
Vingård: Josef Andres i Pfalz, Tyskland

Lys ripsrød farge. Lukter også rips, samt urter, rabarbra, jordbær, moreller og krydder. Rund og saftaktig munnfølelse. Lite tanniner, høy syre og medium lengde.

87 poeng


Run to your mama 2021 – Pris: 389 SEK
Druer: Nebbiolo
Vingård: Fratelli Giachino i Piemonte, Italia

Lys rød. Lukter fioler, røde bær og krydder. I munnen har den høy syre og mye tanniner! Kirsebær, jordbær, krydder, lær, blomster og lett skogbunn. Lang! Godt laget vin!

89 poeng


Etikettenes bakside:

Vinene er som nevnt laget i Sverige, men siden druene er importert fra andre land kan de ikke merkes som svensk vin. Alle vinene er tilgjengelig på Systembolaget (bestillingsutvalg), og reglene deres er slik at de 10 nærmeste utsalgene til en produsent må ha et utvalg av deres viner i hyllene. Siden de ikke kan selge flasker direkte fra produsenten måtte jeg innom en av Systembolagets butikker, og jeg måtte gå til hyllen for EU for å finne vinene deres.

Alt i alt et spennende prosjekt som fortjener oppmerksomhet. Mange godt lagede viner som skiller seg ut i mengden. Ingen tradisjoner eller regler som de må forholde seg til gjør at de kan leke seg til gode, utradisjonelle og spennende resultater.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »