Reiser,  Vinsmaking

Vingårdsbesøk Weingut Bründlmayer

Mandagen startet med tidlig buss til Langenlois og en spasertur i regnet til Weingut Bründlmayer. Her ble vi ønsket velkommen av Moritz som tok seg av oss denne dagen. Besøket hadde vi sammen med en sommelier fra Grand Hotel Wien.

Vi startet med en runde i lokalene deres, og begynte med en tur i «sektkjelleren» der de vanligvis har opp til 9000 flasker med sekt lagret i pupitre (riddeling rack). Bründlmayer har produsert sekt siden 1989, og de begynte med å lage årgangs-sekt. Siden 2010 har de også laget «Non Vintage». I rosè-sekt blander de inn ca 15% vintage-sekt, mens i de hvite variantene bruker de opp til 45% vintage-sekt. De lager mest sekt av de typiske Burgund-druene Chardonnay og Pinot Noir for å få høyest mulig friskhet i basevinen, spesielt med tanke på at all sekt hos Bründlmayer gjennomgår malolaktisk fermentering.


I Østerrike er reglene for sekt som følger;
Classic: Minst 12 mnd på bunnfall.
Reserve: minst 18 mnd på bunnfall
Grosse Reserve: minst 36 mnd på bunnfall.


Hos Bründlmayer lar de deres Brut Reserve ligge ca 24 mnd, mens deres Blanc de Blanc ligger 84 mnd (altså mer enn 7 år). Rundt 15% av deres totale produksjon er musserende vin.

Vi gikk videre til produksjonslokalet der vi startet opp i mottaket. Herfra så vi ut over vinmarkene, og Moritz viste oss hvor de forskjellige markene ligger og fortalte litt om jordsmonn og mikroklima. De nord-vestligste markene er rundt 1,5 grader kaldere enn for eksempel Heiligenstein som ligger lengre mot øst. Vi fikk også en innføring i hvilke druer som trives best i de forskjellige vinmarkene.

Den eldste delen av lokalene er mer enn 700 år gamle, men de moderniserte og bygget nytt bygg rundt 2012. Druene blir plukket for hånd og sorteres i åkeren. Det tar ca 6-7 uker å plukke druene. De liker ikke botrytis i vinene sine, så derfor blir druene nøye sortert og lagt i små 25kg kasser slik at de ikke skal knuses av vekten fra druer som ligger oppå. Kassene fraktes på rullebånd og tømmes i pressene som de forøvrig har 4 stykker av. Hvite druer presses med hele klaser, mens de røde avstilkes før de går til fermentering.

Fra pressene føres mosten i rør ned til tanker i etasjen under der de har en mengde forskjellige ståltanker og eikefat. De har en del store sedimenteringstanker som de har mosten i først for racking, slik at de største sedimentene ikke blir med videre i prosessen. Det benyttes store ståltanker og eikefat for fermentering, men det finnes også noen mindre eikefat der de beste vinene fermenterer. De har en del både store og mindre eikefat til lagring. Disse er laget av fransk (til chardonnay) eller østerisk eik til Grüner Veltliner), og de benyttes 3 ganger. 

Til sist gikk vi gjennom lokalet der de degorsjerer de musserende vinene. Der var mye av prosessen automatisert, men det er likevel en del som må gjøres for hånd av arbeiderne. Flaskene settes opp-ned i et kar der toppen med resterende sedimenter fryses. Når de åpner korken presses denne isklumpen ut og tar med seg alle gjær-rester. Så fyller de på med dosage eller kun med vin fra en annen flaske, før flasken blir rengjort og får ny kork og etiketter. Dette er en prosess som vi fikk se hos Recaredo for ett år siden, men de fryste ikke toppen før de degosjerte.


Vi fikk også se maskinen de bruker for å rengjøre, fylle flasker, korke dem og sette på etiketter. Alt var ganske automatisert og teknologisk, og helt sikkert veldig effektivt. Bründlmayer skyller forresten alle flaskene med vann først, og så med vin før de benyttes i produksjonen.

Etter rundturen kom vi inn i smakerommet der det var dekket på til oss med flotte glass og en liste med forslag til vinen som vi kunne smake. Vi diskuterte litt med vår kollega fra Grand Hotel og satte i gang med en imponerende flight!


Weingut Bründlmayer Brut Rosè NV
Zweigelt 40%, St.Laurent 30%, Pinot Noir 30%
Pris: 25,9€

Lys rosa farge. Litt søtlig duft av røde bær, bakverk og urter.
Veldig frisk med litt hissige bobler. Smak av Jordbær, bakverk og sitrus. Denne kommer ganske mye ut av glasset og føles litt aggressiv, men det er en god vin.
88 poeng


Weingut Bründlmayer Brut Reserve NV
Pinot Noir 35%, Chardonnay 35%, Grüner Veltliner 10%, Pinot Gris 10%, Pinot Blanc 10%
Pris: 24,9€

Medium gul farge og god intensitet. En krisp og fin vin med høy syrlighet og veldig fin mousse.
Elegant og god munnfølelse med smak av røde bær, sitron, urter, brioche, eple og litt blomster. Kompleks og veldig lang ettersmak!
92 poeng


Weingut Bründlmayer Blanc de Blanc
Chardonnay 100%
Pris: 30€

Medium gyllen farge. Her er det høy syre og fine bobler.
Smak av grønt eple, sitron, fint bakverk, urter og krydder. Lang!
92 poeng


Weingut Bründlmayer Blanc de Noir 2016
Pinot Noir 100%
Pris: 42€

Medium guloransje med rosa skjær. Høy syre og mye fin mousse.
Smaker av røde bær, brioche, gult eple, sitron, krydder og mye mer! Denne er kompleks med mange smaker hvis du bruker litt tid på å lete! Imponerende lengde!
94 poeng


Weingut Bründlmayer Ried Käferberg Erste Lage 2021
Drue: Grüner Veltliner
Pris: 48€

Lys strågul med lukt av eple, stikkelsbær (grapefrukt?), sitrus og mineraler.
God syrlighet med rund og fin munnfølelse og lett bitter utgang.
God struktur og smak ev eple og sitrus.
90 poeng


Weingut Bründlmayer Ried Spiegel 2021
Drue: Grau- og Weißburgunder
Pris: 22,5€

Medium gul farge. Lukter en del eik (denne har lagt på nye 2500l fat), vanilje, eple og urter.
God syre. Rund smak av eik, vanilje, grønt eple og litt tropisk frukt.
89 poeng


Weingut Bründlmayer Ried Spiegel 1owt Erste Lage Vincent 2018
Drue: Grüner Veltliner
Pris: 48€

Dyp gul farge. Duft av tørket frukt, honning, eple, sitrus, litt petroleum, fersken og eik.
Medium syre og en stor kropp. Smaker gult eple, honning, sitrus, urter, toast og fersken. Ganske lang ettersmak.
Dette er en vin som skiller seg ut blant andre årganger siden 2018 var et varmt år. Denne har faktisk 14,5% alkohol, noe som den bærer veldig fint!
90 poeng


Weingut Bründlmayer Ried Steinmassl Erste Lage 2022
Riesling 100%
Pris: 22,6€

Lys strågul. Lukter gul frukt (eple, steinfrukt), sitrus og blomster.
God syre. Epler, steinfrukt, mineralitet og litt honning. Rund og god. Elegant!
90 poeng


Weingut Bründlmayer Ried Heiligenstein Erste Lage 2022
Drue: Riesling 100%
Pris:32,3€

Lys strågul. Duft av eple, sitrus, honning, petroleum og fersken.
Høy syre og veldig krisp munnfølelse! Grønt eple, sitron, urter, lime og petroleum.
91 poeng


Weingut Bründlmayer Heiligenstein Erste Lage Alte Reben 2021
Drue: Riesling 100%
Pris: 79€

Lys strågul. Rund og fin duft av petroleum, eple, lime, urter, honning og steinfrukt. Kompleks!
Høy syrlighet og konsentrasjon! Saltaktig mineralitet, sitron, eple, urter og steinfrukt. Denne er veldig «to the point». Kompleks både på duft og smak.
93 poeng


Weingut Bründlmayer Steinmassl Erste Lage 2017
Drue: Riesling 100%
Pris: 

Medium gul på farge. Lukter utviklet gul frukt, honning, tørket frukt, mineralitet og petroleum.
Rund men allikevel fin syre. Balansert og lang.
Smak: Gul frukt, sitron og saltaktig mineralitet.
91 poeng


Weingut Bründlmayer Steinmassl Erste Lage Reserve 2014
Drue: Riesling 100%
Pris:

Dyp gul. Lukter som en dessertvin med botrytis, petroleum, tørket frukt (aprikos/fersken), eple og honing.
Fin munnfølelse med høy syre og god kompleksitet. Botrytis-toner også i smak sammen med sitron, grønne epler og tørket frukt. Litt bitter utgang. Lang ettersmak!
95 poeng


Weingut Bründlmayer Ried Steinberg Chardonnay Reserve 2021
Chardonnay 100%
Pris: 39€

Lys mot medium gul farge.
Lukter av fat, gult eple og sitrus.
Smaker sitron, grønt eple, toast, krydder og mineralitet. Høy syre og kremete munnfølelse. God lengde. En behagelig chardonnay som har lagt på 300l eikefat og som har gått gjennom malo.
92 poeng


Weingut Bründlmayer Ried Hassel Zweigelt Reserve 2018
Zweigelt 100%
Pris: 24,5€

Medium rød farge med blå kanter.
Lukter av røde bær (jordbær og kirsebær), krydder og lett fat.
Medium syre og tannin. Fruktdrevet smak av røde bær, litt krydder og urter. Elegant og strukturert zweigelt som er mer anvendelig til flere retter. Kan minne litt om en Boujoulais village.
91 poeng


Weingut Bründlmayer Pinot Noir 2019
Pinot Noir 100%
Pris: 24,5€

Medium- rød. En bæraktig duft av kirsebær, jordbær og bringebær. Også en del krydder og urter.
Høy syre, finslepne tanniner og smak av røde bær, lakris og urter.
89 poeng


Weingut Bründlmayer Cabernet Franc Reserve 2018
Cabernet Franc 100%
Pris: 35€

Dyp rød farge. Lukt av solbær, grønn paprika (jalapenos?) og tomatstilk.
God syre og mye tanniner (fine tanniner). Mye røde bær i smak; solbær og kirsebær. Pepper og paprika. En ganske enkel men god Cab. Frank.
90 poeng.


Etter smakingen hos Brundlmayer fikk vi litt dårlig tid til bussen før neste besøk tilbake i Krems, så vi fikk dessverre ikke handlet noe vin der. Heldigvis finner vi mange av vinene deres på vinmonopolet (importør: Hans A. Flaathen) selv om vi gjerne skulle hatt med noen av de spennende vinene som ikke er tatt inn til Norge enda. Blant annet deres Brut Reserve, Chardonnay og Cabernet Frank skilte seg ut.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »