Arrangement,  Vinsmaking

Vertikalsmaking Solveigs Pinot Noir

Importøren Wine-Oh inviterte Joa Vinklubb til en fantastisk vertikalsmaking av Pinot Noir fra Solveigs Keller i Rheingau. Jens Heinemeyer tok turen fra Tyskland til Norvalds vinbar i Stavanger for å gi oss en uforglemmelig opplevelse med vertikalsmaking av 20 viner fra 1995 og frem til 2019.

Solveigs er en av få produsenter i Rheingau som kun produserer Pinot midt i Riesling-land. Vi har jo hatt en egen vinsmaking med spätburgunder – eller Pinot Noir fra Tyskland for noen år siden, men en slik vertikalsmaking med viner fra samme produsent er unikt.
Jens tok sin utdanning som ønolog i 1984, og tok over familiegården i 1987. Han jobbet en periode i Burgund hvor han lærte seg å lage vin på tradisjonelle metoder uten bruk av kjemikalier og tilsetninger som var vanlig i Tyskland på den tiden. «La plantene være seg selv, og la vinen smake som den var ment uten å tilpasse den markedet.» Måten han jobbet på var «umoderne» på 90-tallet.

Hos Solveigs jobber de økologisk i vinmarken, og sorteringen begynner allerede når de plukker druene. Kun de beste druene blir med inn i kjelleren der de avstilker druene og lar dem kaldmasserere i 3-5 dager før de begynner å spontanfermentere. Denne gjæringen skjer med skall i 2 uker, og de benytter «punch down» metoden i denne perioden. Etterpå presses druene i en vertikal-presse med ballong for mest mulig skånsom pressing. Mosten går så i ståltank der den får ca 6 uker med alkoholfermentering og malolaktisk fermentering. Rundt juletider pumper de vinen over i brukte eikefat der den får hvile i 2 år. I løpet av denne tiden benytter de gravitet for klaring, og to ganger flytter de vinen over i andre fat for å fjerne sedimentene som synker til bunnen av fatene (racking). Etter to år flyttes vinen over i større tanker sortert etter vinmark. De bruker litt svovel ca ett år etter plukking for å stabilisere vinen slik at den ikke oksiderer, men de tilsetter så lite som mulig.
På 90-tallet var temperaturen i Rheingau så lav at de fjernet mest mulig av bladene som skygget for druene på vinplanten, men etter 2004-årgangen bestemte de seg for å endre på måten de jobbet i vinmarken. Da hadde de hatt noen varme år som gjorde at modningen ble for høy, så de lot det være igjen en del blader som kunne skygge for solen.

Solveigs Present 1995

Første vin ut på smakingen var første årgang Pinot Noir fra Solveigs (under et annet navn den gang). 1995 var en varm sommer (for å være på 90-tallet), men en kald september med mye regn.
Vinen er lys brun, og lukter av røde bær, tobakk, fjøs, skogbunn, blomster og bandasje. Den har mye fløyelsmyke tanniner og høy syre. I smaken finner vi igjen bær, karamell, tobakk, skogbunn og lær. Lang ettersmak!

92 poeng


Solveigs Steil 1996

1996 var derimot et kaldt år, og druene ble plukket i slutten av oktober.
Lys brun farge, og fin duft av røde bær (jordbær, bringebær og kirsebær), blomster, røyk og lær/animalsk. Denne har litt mindre tanniner, og enda høyere syrlighet. I smaken er det mye friske bær(!), lær og mineralitet.
Jens påpeker at røyklukten kommer fra åkeren – ikke fra fat.

93 poeng


Solveigs Steil 1997

97 var en varm årgang på 90-tallet.
Her er fargen fortsatt lys, men litt mer mot rødbrun. Lukten av modne røde bær og plomme. Røyk, blomster, krydder og lær får vi også på nesen.
Medium tannin og medium+ syre med smak av modne røde bær, røyk, krydder og lær.

91 poeng


Solveigs Present 1998

Tilbake til et kaldt år der druene hang til slutten av oktober igjen.
Lys brun farge. Lukt av syrlige kirsebær, jordbær og krydder. Mye tanning og medium+ syre. Smak av moden frukt (faktisk), plomme, grønne urter og julekrydder.

90 poeng


Solveigs Present 1999

Siste årgangen på 90-tallet var et varmt år, og Karl Petter´s favoritt.
Lys brun farge med litt sediment. Duft av modne bær (jordbær og kirsebær), krydder, skogbunn og lær.
I smaken modne og søtlige bær, blomster og julekrydder. Medium på tannin og syre.

94 poeng


Alle flaskene fra 90-tallet har blitt rekorket.
De åpnet alle vinene, smakte på dem og rekorket dem for å sikre kvaliteten ved videre lagring.


Solveigs Phyllit 2002

Phyllit er deres «Village-vin». 2002 var en kald og vanskelig årgang der de hadde problemer med å få modne druer, derfor ble druene fra alle vinmarker blandet til denne vinen.
Lys brun farge med tydelig lukt av røyk! Lite frukt i lukten, men bandasje, kjeller og litt syrlige kirsebær. Høy syre og mye tannin. Umodne kirsebær kommer igjen i smak sammen med grønne urter og tanniner.

87 poeng


Solveigs Steil 2003 (Magnum)

2003 var et veldig varmt år!
Medium rødbrun farge. Lukt av modne bær (jordbær, bringebær, kirsebær og plomme), lær, vanilje og krydder. Medium+ syre og tannin.
Søt moden frukt i smaken. Kirsebær (!), skogbunn og sopp.

90 poeng


Solveigs Present 2004 (Magnum)

2004 var også et varmt år, om enn ikke like varmt som 03.
Medium rødbrun farge. Duft av søt, moden frukt, krydder, lakris, lett oksidert og litt alkoholduft. I smaken fant vi konsentrert tørket frukt, lær, krydder og urter. Medium tannin og medium+ syre.
Dette året var vinen litt for konsentrert for Pinot.

88 poeng


Jens påpekte flere ganger at klimaet endret seg rundt årtusenskiftet, og nå hadde vi smakt på dette skillet. Endringen skjedde naturligvis gradvis, men skillet for Solveigs kom altså i 2004 da de bestemte seg for å endre måten de arbeidet med beskjæring av vinplantene!


Solveigs Steil 2005

2005 var igjen et ganske varmt år i Rheingau.
Medium til lys brun farge. Lukter av moden frukt, krydder, blomster og røyk. Smaken gir også moden søt frukt (kirsebær og plomme), krydder, lær og røykpreget mineralitet.

90 poeng


Solveigs Steil 2007

Et tørt og varmt år. Det var spesielt tørt, og det ser vi igjen i fargen som er veldig lys brun. Det ble ikke så mye fargestoff i skallet dette året. Lukten er derimot intens med mye moden frukt (jordbær, bringebær og kirsebær), lær, eik, blomst og krydder (gløgg).
En slank vin med mye røde bær, urter og krydder på smak. Høy syre og medium, finslepne tanniner.

93 poeng


Solveigs Micke 2009

09 var en vanskelig årgang, men den ble bra mot slutten før plukking.
Medium rødbrun farge. Mye røde bær (jordbær og kirsebær) på duft, samt røyk og krydder.
Nok en slank vin med fine tanniner og høy syre. Røde bær, urter og krydder.

90 poeng


Solveigs Micke 2011 (Magnum)

Lys rødbrun farge og lukt av syrlige bær, kanel og litt neglelakk.
De syrlige bærene kommer igjen i smaken (jordbær, rips). En slank vin med høy syre og medium tannin.
Ganske så annerledes enn 2009, men god på en annen måte.

90 poeng


Solveigs Present 2012 (Magnum)

Dette året var det mye regn i september, og druene hang lenge før de ble plukket. Medium rødbrun farge, og en litt uvanlig duft av kefir/surmelk sammen med syrlige rips og røyk. På smak er det derimot søt/sure bær og urter. Medium+ tannin og syre.

88 poeng

I 2012 ble store deler av avlingen spist opp av villsvin!
Etter denne sesongen satte de opp nye gjerder rundt vinmarkene, samtidig som de overtalte lokale jegere til å jakte villsvin nærmere grensen til gården. Vinprodusenter er ikke så glade i villsvin, så de sier ofte (på spøk) at vinene smaker best til villsvin 🙂


Solveigs Steil 2013

I 2013 fikk de igjen et kaldt år, og de plukket i slutten av oktober.
Medium rød farge. Duft av tørkede urter, røyk, syrlige røde bær og bandasje. I smaken er det røde bær, blomster, urter og røykaktig mineralitet. Høy syre og medium tannin. Lang ettersmak!

92 poeng


Solveigs Phyllit 2014

Nok et kaldt år, og et år da alle druene ble samlet i en village-vin.
Lys rødbrun farge. Lukter litt lakk, urter og syrlige bær. I smaken finner vi igjen de syrlige bærene og urtene. Medium syre og tannin.

87 poeng


Solveigs Steil 2016

2016 var en dårlig sommer og det ble en sen høst.
Medium rødbrun farge. Dufter av syrlige bær, røyk, urt og blomst. Det er mye bær-smak i denne med jordbær, kirsebær og rips, samt røykpreget mineralitet.

92 poeng


Solveigs Steil 2019 – Pris: 450,-

Nå er vi over på de 4 siste vinene som er tilgjengelig på vinmonopolet.
Lys rød farge. Lukter av bål og jordbær. Jordbærene finner vi igjen i smaken sammen med noe smøraktig. Medium syre og tannin.
Kan godt få noen år i kjelleren!

89 poeng


Solveigs Micke 2018 – Pris: 750,-

Medium rød farge. Litt lukket duft av modne røde bær, pepper og lakk.
Smaker av litt umodne røde bær og grønne urter/stilk. Høy syre og tannin.
Trenger lagring.

90 poeng


Solveigs Micke 2019 – Pris: 750,-

Medium rød farge. Også litt lukket duft av røde bær, urter, vanilje, bål og tjære.
Smak av røde bær, røyk og urter. Høy syre og tannin.
Trenger lagring.

91 poeng


Solveigs Present 2019 – Pris: 750,-

Lys rød. Lukter røde bær, urter og krydder.
Smaker modne røde bær og urter. Medium+ syre og tannin.
Må ligge noen år!

89 poeng


Dette var en ytterst interessant smaking som vi ikke har opplevd før!
At vinen skulle utvikle seg så bra i nesten 30 år var overraskende og gledelig. Dette viser en kvalitet som du trolig ikke finner til lavere pris. Jens var også nøye med å si at de ikke ønsker å kopiere Burgund, men heller vil lage en vin som gjenspeiler terroiret som de har i sine vinmarker i Rheigau. Undertegnede har lenge vært glad i tysk Pinot Noir, og satte pris på denne demonstrasjonen av kvalitet og lagringsdyrtighet!

Bilder fra vinkjelleren til Solveigs Keller – Fra importøren Wine-Oh

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »