Vinsmaking

Champagne

Vi har selvsagt smakt Champagne før, og sammenliknet Champagne med andre musserende viner (for eksempel i denne vinsmakingen med musserende viner), men vi har ikke dedikert en egen vinsmaking til denne mystifiserte vinen.
Champagne er en vinregion som ligger rett øst for Paris i Frankrike. Det er marginalt klima som er helt på grensen til at druene kan bli modne. Regionen består av 5 underområder som har et terroir som egner seg best til en druetype. Når vi snakker om druetyper i Champagne er det 3 sorter som utgjør majoriteten av druene som dyrkes der: Pinot Noir, Pinot Meunière og Chardonnay. I tillegg til disse er det lov å bruke 4 andre sorter, men de lite brukt.

Det er mange stiler Champagne. Vi kan begynne med druetyper og metode;
– Blanc de Blancs er en hvit vin laget av grønne druer. I hovedsak Chardonnay altså.
– Blanc de Noir er hvit vin laget av røde druer, og da i hovedsak Pinot Noir (men også Pinot Menuier).
– Rosé kan lages med flere metoder, men Champagne er blant veldig få områder der det er lov å blande rød og hvit vin for å lage Rosévin.
– Prestige Cuvée er vinhusets beste vin. Den er laget av de beste druene, og gjerne kun av free run juice.

Vintage eller Non Vintage (NV):
De fleste kjente Champagnehus har sin egen hus-stil som de higer etter å lage lik år etter år. Det får de til ved å blande viner fra forskjellige marker, men også fra forskjellige år. De har gjerne baseviner liggende i flere årganger for å ha nok alternativ til å kunne lage en vin som smaker likt hvert år. Viner som inneholder blends fra flere år (vintage) får derfor ikke et år på etiketten, men kalles for en Non Vintage (NV). Disse vinene må ligge minst 15 måneder på bunnfall etter annengangs gjæring.
Vintage Champagne derimot er vin fra en årgang. Vintage Champagne lages kun de beste årgangene, og her er det krav om at den skal ligge 3 år på bunnfall.

Reduktiv eller oksidativ stil:
Viner som er laget på ståltank har reduktiv stil og kan være en lett vin med tydelige fruktaromaer.
Viner som har lagt på fat vil ha en oksidativ stil som er lit tyngre med sekundær og ofte tertiære aromaer.

Sødme i Champagne:
Etter andregangs fermentering og rett før vinen er klar for salg tilsettes den «dosage». Denne avgjør hvor søt vinen blir, og selv om de fleste vinene har relativt lite sødme finnes det også søt Champagne. Vinene vi smakte var enten «Brut Nature» (0-3 g/l), «Extra Brut» (0-6 g/l) eller «Brut» (0-12 g/l)

Forskjellige typer vinhus:
– Maison er de store vinhusene som kjøper druer fra hele Champagne. F.eks. Moet & Chandon og Bollinger.
– Cooperativ er store produsenter i ett område der lokale bønder leverer sine druer. Bruker oftest druer fra ett område.
– Vignerons er bønder som lager vin fra egne druer. Disse vinene omtales ofte som «Growers Champagne».

Champagne består av 5 underområder med sine forskjellig kvaliteter:
– Montagne de Reims: Har 10 av de 17 Grand Cru appellasjonene. Mest Pinot Noir.
– Vallée de la Marne: Ligger langs elven Marne. Her er det mest Pinot Meunier.
– Côte des Blancs: 6 Grand Cru appellasjoner, og fokus på Chardonnay.
– Côte de Sézanne: Ligger som en forlengelse av Côte des Blancs og har også mes Chardonnay.
– Côte des Bar: Ligger 100km sør-øst for Reims på grensen mot Chablis. Mest Pinot Noir

Tips til tema og viner fikk vi av Frank Sanden (Instagram @mr_dosage).
Vinene ble smakt to og to opp mot hverandre med et tema.
Par 1: Økologisk vin og lav dosage.

Barrat-Masson Fleur de craie Extra Brut 2018 – Pris: 472,-
Produsent: Barrat-Masson
Frankrike, Champagne, Côte de Sezanne
Chardonnay 100%

Økologisk og spontanfermentxert vin.
Lys gul farge. God intensitet av bakverk, eple, lime, toast og melon. Delikat og mineralsk duft. Smaken er avdempet og behagelig med grønt eple, lime, pære og bakverk.

Terningkast: 5 / 85 poeng


Tarlant Rosé Zero Brut Nature – Pris: 585,-
Produsent: Tarlant
Frankrike, Champagne, Vallée de la Marne
Pinot Noir 44%, Pinot Meunier 6%, Chardonnay 50%

Lys lakserosa farge på kveldens eneste rosévin. Kompleks duft av jordbær, bringebær, rødt eple, bakverk, honning, nyper, malt og nøtter.
Konsentrert smak med jordbær, syrlige kirsebær, sitron, eple, bakverk, nyper og rips. Veldig flott syrlighet og lang ettersmak!

Terningkast: 5 / 88 poeng


Neste par ut er to «Non Vintage» viner med Brut dosage.
Kanskje den vanligste typen champagne på markedet.

Vilmart Grande Reserve Brut – Pris: 457,50-
Produsent: Vilmart
Frankrike, Champagne, Montagne de Reims
Pinot Noir 70%, Chardonnay 30%

Lys gyllen farge. Elegant duft av epler, blomst, honning, sitrus og kjeks. Veldig fine bobler / mousse. Rund og behagelig med litt oljete munnfølelse. Smak av epler, honning, jordbær, sitrus, bakverk og saltaktig mineralitet. Lang ettersmak. Her får du mye for pengene!

Terningkast: 6 / 90 poeng


Taittinger Brut Réserve – Pris: 520,-
Produsent: Taittinger
Frankrike, Champagne
Pinot Noir 42%, Pinot Meunier 20%, Chardonnay 38%

Lys gul og masse bobler når den kom i glasset. Duft av eple, pære, krem, steinfrukt, blomster og toast. Frisk og god smak av bringebær, sitrus, blomster, krydder, roser, og litt dropsaktig tropisk frukt (ananas?). Ganske tydelig restsødme på denne og litt rund munnfølelse.

Terningkast: 5 / 87 poeng


Par 3 er viner fra litt særegne produsenter.

Francoise Bedel L’Âme de la Terre Extra Brut 2010 – Pris: 670,-
Produsent: Champagne Francoise Bedel
Frankrike, Champagne, Vallée de la Marne
Pinot Noir 17%, Pinot Meunier 67%, Chardonnay 16%

Lys gyllen farge. Denne har lagret Sur Lie 9 år før den slippes, og den har også tydelig autolyseduft! I tillegg lukter den jordlig kjeller, nype, sopp, kamfer, tørket frukt og nøtter. Konsentrert smak av bl.a. nype, roser, bakverk, kamfer, sitrus, tørket aprikos og honning. Lang og lett bitter ettersmak.
En godt laget vin, men falt ikke helt i smak hos panelet.

Terningkast: 4 / 89 poeng


Laherte Les Vignes d’Autrefois 2018 – Pris: 679,-
Produsent: Laherte Frères
Frankrike, Champagne, Vallée de la Marne
Pinot Meunier 100%

Lys gyllen farge. Spennende med en Champagne av 100% Pinot Meunier.
God intensitet av eple (kjernehus), nype, rips, bringebær, krydder, jordbær, røyk, flint og plomme. Konsentrert munnfølelse. Kjernehus, plomme, røyk, tobakk, sitrus og kanel ble nevnt. Lett å like.

Terningkast: 5 / 89 poeng


Siste par ut er 2 vintage viner fra 2013 i reduktiv stil.
Den ene er ikoniske Dom Perignon som ble sluppet i 2013-årgangen i år. Er den verd prisen?

Billecart-Salmon Extra Brut 2013 – Pris: 782,-
Produsent: Billecart-Salmon
Frankrike, Champagne
Pinot Noir 65%, Chardonnay 35%

Først ut i paret er lys gyllen på farge. God intensitet av kjeks, eple, aprikos, jordbær, pære. honning, smør og nøtt. Veldig elegant og litt tilbakeholden duft.
I munnen har den fine bobler med konsentrert smak av eple, kjeks, saltaktig mineralitet, steinfrukt (aprikos) og jordbær. En meget god vin!

Terningkast: 6 / 92 poeng


Dom Perignon Brut 2013 – Pris: 2250,-
Produsent: Moet & Chandon
Frankrike, Champagne
Pinot Noir 46%, Chardonnay 54%

Så kom «rosinen i pølsa». Lys gyllen farge. Umiddelbart litt svovel på duft som luftes vekk etter litt tid i glasset. Intens duft av røyk, flint, eple, smør, blomst, jordbær, rips og litt jordlig duft, samt stall. I munnen er den stor og veldig konsentrert. Sitrus, steinfrukt, kjeks, røyk, mineralitet (flint?), jordbær og eple. Utholdne bobler som varer og varer. En ekstremt elegant vin! Så er den verd pengene? Tja. Vi ville nok heller kjøpt 3 flasker av Billecart-Salmon, men DP var kveldens beste vin…

Terningkast: 5 / 94 poeng

En flott innføring i viner fra Champagne der vi ble kjent med flere stiler og sammenliknet dem mot hverandre. Vi fant noen favoritter, og det er alltid kjekt med små perler som gir ekstra god QPR slik som Vilmart Grande Réserve Brut NV til knappe 460 kroner. Det var også godt å finne ut at ikonet Dom Perignon Brut 2013 er en fantastisk god vin, om enn noe høyt priset, og at den langt rimeligere Billecart-Salmon Extra Brut 2013 er helt oppe å puster ikonet i ryggen!

Etter smakingen disket Karl Petter opp med ost og fingermat tilpasset Champagne, og vi ble både mette og fnisete ut over kvelden (vi kan bekrefte at man blir fnisete av Champagne:-) ).

Hos Karl Petter

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »