Blindsmaking med Ingvild Tennfjord
Den 8. September 2016 arrangerte Aftenbladet blindsmaking med Ingvild Tennfjord på Gaffel og Karaffel i Stavanger. To av vinklubbens trofaste var med. Under vil jeg forsøke å summere kort.
Vin nummer 1 var bobler. Ingvild loset oss gjennom;
- Ikke søt nok til å være en Prosecco (heller ingen lukt av pære).
- Ikke nok gjær / ikke gode nok bobler til å være Champagne.
- Cava pleier å lukte litt jord/kjeller. Det gjorde ikke denne.
- Kan være en Cremant. Dette er en musserende fra 7 områder i Frankrike.
- Fasit; Ikke en Cremant, men en annen musserende fra Langedoc i Frankrike. Laget med Champagnemetoden;
- Charles de Fère Cuvée Jean-Louis Blanc de Blancs Brut. Kr 110,-
Vin nummer 2 var en hvitvin;
- Middels til høy duftintensitet med stikkelsbær og sitron
- Smaker av sitron og grapefrukt
- Vin med høy syre. Vin med høy syre kommer fra et «kaldt» land.
- Ikke Gruner Veltliner da denne pleier å være litt «lubben»/oljeaktig. Stryk Østerrike.
- Lukter litt som regntøy -> Riesling!
- Fasit; Riesling fra Rheinhessen Tyskland
- Falchenberg og Nærlie Riesling 2015 – Kr 145,-
Vin nummer 3 – hvit;
- Høy duftsintensitet – Overmoden frukt; aprikos og fersken.
- Vanilje -> Lagret på eikefat. Ikke Riesling da den ikke tåler eik!
- Stor kropp. Kremet munnfølelse. Mindre syre enn rieslingvinen. Trolig fra et varmere klima.
- Ikke Burgund. Den har også kremet munnfølelse og mineralsmak, men det er kaldere klima.
- Fasit; Chardonney fra Carlifonia USA;
- Wente Morning Fog Chardonney 2014 – Kr 150,-
Vin nummer 4 – kveldens første rødvin;
- Lys farge. Det vil si en drue med tynt skall. Alternativene stort sett Pinot Noir, Nebbiolo eller Sangiovese.
- Utelukker Sangiovese da denne vinen ikke lukter kirsebær.
- Animalsk lukt. Syrlig smak. Tydelig smak av rips = Pinot Noir!
- Ikke fra Burgund fordi Burgund = Elegant.
- Ikke fra New Zealand fordi NZ = Purity & Fruit (Rips på steroider)
- Fasit; Pinot Noir fra California, USA;
- Schug Carneros Pinot Noir 2014 – Kr 270,-
Vin nummer 5 – Rød;
- Medium fargedybde. Solbær, plomme, pepper, sjokolade/kaffe, vanilje/brent.
- Solbær = Cabernet Sauvignon (Dronningen – Diana Ross)
- Cabernet Sauvignon har et hull i smakskurven.
- Det er ikke Bordeaux da det er for lite taniner (bløt / myke taniner)
- Fasit; Cabernet Sauvignon fra Chile (Kjent for denne druen);
- Castillero del Diavolo – Kr 110,-
Vin nummer 6 – Rødvin;
- Nok en lys vin (Pinot Noir, Nebbiolo eller Sangiovese).
- Fargen er litt brun, noe som tyder på at den har vært lagret noe.
- Søt lakris, krydret te, syre og taniner (mye taniner, men finkornet).
- Alt dette peker på Nebbiolo og Piemonte.
- Fasit; Nebbiolo fra Gemme i Piemonte;
- Agamium Colline Novaresi 2009 – Kr 200,-