Vinsmaking

Juleviner

Edit 18. mai 2023: Gammelt innlegg lagt ut på ny mal.
Rett før jul tenkte vi at temaet «Juleviner» passet godt. Hvilke viner passer til tradisjonell julemat som ribbe, pinnekjøtt, kalkun eller lutafisk. Spennet er så stort at vinene også må bli forskjellige. Veldig mange anbefalinger er fra Piemonte, men vi unngikk disse bevisst siden vi har hatt mye Piemontesiske viner i 2015. Vi prøvde å legge inn noen smakebiter av julemat også.


Zenato Valpolicella Superiore Ripassa 2012 – Pris: 199,90-
Italia – Valpolicella
Corvina 80%, Rondinella 15%, Molinara 5%

Første vin var anbefalt til kalkun, ribbe og pinnekjøtt, og det ble servert litt kylling til denne.
Her er det mye som skjer. Røde bær, kirsebær og plommer. God intensitet i lukten. Krydder. Ganske konsentrert og lang ettersmak.

Terningkast: 5


Brun Fleurie Grille Midi 2013 – Pris: 249,90-
Frankrike – Burgund 
Gamay 100%

Neste vin burde vi nok tatt først siden Beaujolais er mye lettere enn Ripasso. Denne er også anbefalt til kalkun, ribbe og pinnekjøtt. God intensitet i lukten, men ingen spesielle lukter som skiller seg ut. Tynn munnfølelse. Syrlig. Dette er en god vin, men kanskje noe dyr i forhold til smak.

Terningkast: 4


Planeta Plumbago Nero d Avola 2012 – Pris: 179,90-
Italia – Sicilia 
Nero d Avola 100%

Dette var egentlig en bonusvin kjøpt på taxfree (90 kr).  
Nå var julepølser med tilbehør kommet på bordet som et alternativ til ribbe/pinnekjøtt. En vin med god intensitet. Litt metallisk lukt. Tobakk, kirsebær og krydder ble nevnt. Et spennende alternativ, men ikke blant de beste vinene vi har hatt.

Terningkast: 4


Girardin Bourgogne Chardonnay Terroir Noble 2012 – Pris: 179,90-
Frankrike – Burgund
Chardonnay 100%

Over på hvitvin og anbefalinger til pinnekjøtt.
En frisk vin med lukt av eple og sitron. En del røyk i smaken. Godt likt av alle i panelet, og trolig en fin vin til pinnekjøttet!

Terningkast: 5


Trimbach Riesling 2013 – Pris: 157,90-
Frankrike – Alsace 
Riesling 100%

Vi valgte en Riesling fra Alsace denne gangen, men vi kunne sikkert funnert et godt alternativ fra Tyskland også…
Nok en frisk vin men lukt av epler og sitrus. Noe vegetal. Lang ettersmak og god konsentrasjon. Sitrus i smaken. Veldig syrlig.

Terningkast: 4


A.D. Coutelas Louis Victor Fut de Chene Brut – Pris: 279,90-
Frankrike – Champagne 
Chardonney 34%, Pinot Noir 33%, Pinot Meunier 33%

Musserende vin er anbeflalt drikke til mye mat, og ikke minst ribbe og pinnekjøtt. Dette er vin som også passer til lutefisk!
Vi valgte en rimelig champagne, men vi hadde nok fått mye bedre vin om vi hadde valgt en Cava eller en annen fransk musserende i samme prisklasse…
Mye autolyselukt (gjær/bakverk), og ganske syrlig. Vi synes ikke denne var særlig god å drikke alene, men sammen med spekemat ble det noe helt annet.

Terningkast: 4


Hos Karl Petter

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »