Bli en vinsmaker – 6 & 8 Sauvignon Blanc og Chardonnay+Smaken av fat
22. mai 2023: Gammelt innlegg lagt inn med ny layout.
Denne gangen kombinerte vi to smakinger fra «Bli en vinsmaker».
Nok en gang fikk vi god hjelp til å finne viner fra vinmonopolet på Sola. Først to viner av Sauvignon Blanc (Frankrike + New Zealand), og de neste to var av Chardonnay (Frankrike og USA). De siste vinene var fra temaet «Smaken av fat». Vi kjøpte en flaske med Rioja uten fatlagring, helte halvparten av vinen over i en plastflaske sammen med eikeflis og lot flasken ligge i kjøleskapet ett døgn. Så smakte vi den samme vinen med og uten eikeflis (vi silte vekk flisa selvsagt). Til sist smakte vi en god Rioja som var fatlagret.
Etter vinsmakingen disket Morten opp med et velassortert ostefat!
Domaine Fouassier Sancerre Les Grands Champs 2011 – Pris: 170,-
Frankrike – Loire, Sancerre
100% Sauvignon Blanc
Strågul, lys og innbydende vin. Frisk og spennende lukt med innslag av pære, eple og sitrus. Litt bitter i smaken, men frisk allikevel. Vi smakte eple, pære, stikkelsbær og asparges.
Ganske fyldig, frisk og tørr.
Terningkast 4/5
Twin islands Sauvignon Blanc 2013 – Pris: 142,50-
New Zealand – Marlborough
100% Sauvignon Blanc
Lys gulgrønn. Lukt av aprikos, solbærbusk, surgress og plommer. Litt vel søt duft i starten, men det kom seg. Utpreget aprikossmak i begynnelsen. Prelende. Solbær i ettersmak.
Ganske fyldig, frisk og tørr.
Terningkast 4
Taupenot-Merme Saint Romain 2011 – Pris: 284,90-
Frankrike – Burgund
100% Chardonnay
Lys strågul. Tiltalende lukt av moden frukt, men også litt sitrus og gress.
En spennende og sammensatt vin. Smak av umami (sopp?), valnøtt, røyk paprikakrydder, fersken, sitrus og litt blomster. Veldig behaglig. Her var det kun prisen som trakk ned karakteren.
Ganske fyldig, frisk og tørr.
Terningkast 4 – Men allikevel kveldens beste?
Bonterra Chardonnay 2012 – Pris: 150,-
USA – California
97% Chardonnay, 1% Muscat, 1% Rousanne, 1% Viognier
Lys strågul. Lukt av plommer i begynnelsen, blomster, eple. Balansert, frisk og lett.
Smak av stikkelsbær, eple, fat, krydder, sviske og mineraler. Kanskje kveldens største positive overraskelse. Mye vin for pengene.
Terningkast: 5
Ijalba Temperanillo 2013 – Pris: 124,90-
Spania – Rioja
100% Tempranillo
Hovedsaken med denne smakingen var å smake vinen med og uten eikeflis. Den som hadde ligget med eikeflis over natten var rundere i smaken. Det var en del kork eller barksmak i vinen, men vi kjente godt forskjell og det som omtales som fatsmak.
Vinen var ikke blant våre favoritter.
Terningkast: 2
Marques de Murrieta Gran Reserva 2005 – Pris: 235,-
Spania – Rioja
91% Tempranillo, 6% Garnacha, 3% Mazuelo
Denne vinen var mye rundere enn den forrige. Her var det mange flere aromaer og smaker. Vi kjenner igjen litt av de samme egenskapene som den forrige fikk med eikeflis. Her var det mørke bær, fat / røyk, og samtidig litt frisk ettersmak. Alt i alt en god vin!
Terningkast: 4-5
Hos Morten